İnternet ve Pazarlama
Gürcan Banger
Facebook’ta paylaş
Twitter’da paylaş
Duygu Güncesi - Ana Sayfa
Facebook’ta izle
Twitter’da izle
LinkedIn’de izle
Bilişim, iletişim ve İnternet teknolojilerindeki hızlı gelişim ve müşterinin yapısının değişmesi geleneksel pazarlamanın farklılaşmasına yol açtı. İş dünyasının ufka açılan penceresinde yeni bir durum var: Bundan sonra her işletmenin işi bir yönüyle İnternetle ilgili olacak. Bu nedenle İnternet pazarlaması işletmelerin ayrılmaz unsurlarından birisi haline dönüşüyor.
Gündeme geldiği ilk zamanlardan bu yana pazarlamanın pazarda oluşan veriyle bir ilgisi oldu. Pazarlamacılar ve stratejistler, piyasadan elde edilen bilgilere bağlı olarak gelişme ve ilerleme yörüngeleri ve planları çizmeye çalıştılar. Günümüzde veri üreten (müşteriyi ve onun yönelimlerini izleyen) cihazların çoğalması nedeniyle ‘büyük veri (big data)’ diye isimlendirilen bir büyüklüğe ve çeşitliliğe ulaşıldı. Artık bu büyük verinin içinde işe yarar olanları yeni analitik araç ve yöntemlerle ayıklamak ve işlemek gerekiyor. Ayıklanmış verileri önce enformasyon haline getirip ardından (iş dünyası özelinde) pazarlama davranışı kuralları diyebileceğimiz bilgiyi üreteceğiz.
Nasıl?
IBM’in ifadesine göre 2012 yılında veri üretme hızı 2,5 kentilyon bayta (karaktere) ulaştı. Gene aynı kaynak mevcut verinin yüzde 90’ının son iki yılda üretildiğini belirtiyor. Böyle bir veri karmaşası içinde ayıklama ve işleme sürecinin başarılı olması için iş (pazarlama) stratejistinin öncelikle işin amaçlarına (hedeflerine) odaklanması gerekiyor. Gerekli olanla olmayanı, izlenmesi ve kayıt altına alınması gerekenle gerekmeyeni ayırt etmek vazgeçilme bir kural olarak yanı başımızda duruyor.
Bize ulaşan verilerin hangi uygulamalardan (araçlardan veya kaynaklardan) ulaştığını bilmek zorundayız. Veriyi elde etmek kadar onun doğruluğunu ve güvenilirliğini bilmememiz gerekir. En kötü veri kaynağı, elde edilişi ve doğruluğu hakkında bilgi sahibi olmadıklarımızdır. Günümüzde İnternet kökenli bilgilerin en önemli sorunlarından birisi budur.
İnternet Kaynaklı Bilgi
Başta e-ticaret siteleri olmak üzere sosyal medya ve diğer etkileşimli İnternet ortamları müşterinin ilgi ve satış bilgilerinin toplandığı önemli araçlar arasındadır. Bu ortamlardan elde edilen bilgileri doğru kullanmak gerekiyor. İnternet arama motorları bilgisayar başında bizi kolaylıkla aklımıza bile gelmemiş olan sitelere savurabiliyor. Bu sitelerden birinin arkasında duran kişi akıllı olmak zorunda. İnternette gezinti yapan kişi bu siteye gerçekten ilgisi nedeniyle mi gelmiştir? Bu ziyaret bir talep anlamına gelir mi? Siteyi ziyaret edenlerin ne kadarı gerçekten satışa dönüşüyor?
Örneğin kitap satışı yapan İnternet siteleri pek çok durumda bilgi edinme amaçlı olarak kullanılıyor. Siteye yapılan ziyaretlerin tümü bir alışverişle sonuçlanmıyor. Böyle bir durumu dikkate almayan bir İnternet pazarlaması stratejisti kolaylıkla yanlış sonuçlara savrulabilir.
Büyük Veri ve Yeni Analitikler
Veriler ve onların dönüştürülmesiyle elde edilen enformasyon iki amaca hizmet eder. İlk amaç oluşmuş durumun tasviri ve açıklanmasıdır. Bu tür bir kullanım bize mevcut durum hakkında kesit bilgisi verir.
Verileri kullanarak sadece mevcut durumun açıklamasını yapmak yeterli olmaz. Verileri ayıklamamızın ve işlememizin, bundan öteye geçerek tahminler yapabilmemizi sağlaması gerekir. Elde ettiğimiz enformasyon ile gelecekteki davranış tarzımızı ortaya çıkaracak öngörülerde bulunabilmeliyiz. Yapacağımız çalışmalar, öngörücü (kestirimci) analiz eksenine oturmalıdır. Böylece tüketicilerin gelecekte nasıl davranacakları konusundaki yönelimleri tanımlamak ve buna göre yörünge çizmek mümkün olur.