Başarılı Bir İş Yaşamı İçin

İş Dünyasında Başarı

Başarılı Bir İş Yaşamı İçin

Gürcan Banger

KOBİ olarak kısalttığımız küçük ve orta ölçekli işletmelerin büyük çoğunluğu kırılganlık özelliğine sahiptir. Ekonomik krizler, piyasa dalgalanmaları, hükümetin öngörülemeyen bazı kararları veya işletmedeki yönetim sorunları, bu tür firmaların kolaylıkla sorun yaşamalarına neden olur. İşletmeyi tehdit eden unsurlar, firma dışından gelebildiği gibi iş sahibi veya yöneticilerinden sorunların ciddi darboğazlara ve kırılmalara neden olduğunu da görürüz.

Ne Yapmalı? Ne Yapmamalı?

Küçük işletme, öncelikle bir yoğunlaşma ve motivasyon konusudur. İşletme sahibinin heyecanını yitirmesi durumunda bunun çalışanlara da yansıması kaçınılmazdır. Motivasyonun yok olmaya başlaması, işletmenin kurumaya veya çürümeye başlamasının işaretidir. Bu nedenle hem iş sahipleri ve yöneticiler hem de çalışanlar açısından iş ruhunun canlı tutulması birincil önemdedir.

Bir işletmede sadece motivasyon konusuna odaklanarak yukarıda sözünü ettiğim eskime, kuruma ve çürüme sıkıntısını aşmak mümkün olmaz. Motivasyonu anlamlı kılacak bir performans sisteminin işlerlikte olması gerekir. Ayrıca performans sistemi sadece orta yönetici ve çalışanlara yönelik olarak uygulanmamalı, aynı zamanda iş sahiplerini ve üst düzey yöneticileri de içine almalıdır.

Başarı

Piyasa

Mevcut ekonomik düzende her işletmenin besin kaynağı piyasadır. İşletme, ürün veya hizmeti piyasa için üretir; gelirini bu ortamdan elde eder. Bu nedenle piyasanın (yani müşteri ve tüketicilerin) ihtiyaçlarını, beklentilerini, taleplerini ve sorunlarını öğrenmek ve özümsemek zorundadır. Piyasada oluşan ihtiyaçlar ve sorunlar, firmanın yeni ürün ve hizmetler geliştirerek kendisini yenilemesinin araçlarıdır.

Müşteri için ürün veya hizmet, onun bir sorununun çözülmesi ve ihtiyacının tatmin edilmesi anlamına gelir. Müşteri tatmini oluşturan değerin karşılığını fiyat olarak öder. Diğer yandan bir ürün veya hizmetin müşteri için değer olabilmesi için müşterinin o ürün veya hizmet hakkında bilgili olması gerekir. Eğer müşteri bilgi sahibi değilse firmanın ürettiği değerin bir anlamı olmayacaktır.

Değeri müşteri için bilinebilir kılınmasındaki önemli araçlardan birisi firmanın temel sloganıdır. (Temel slogan tabirini “eşsiz değer önermesi” veya “benzeri olmayan satış ifadesi” gibi farklı biçimlerde de isimlendirebiliriz.) Bu slogan, işletmenin piyasada yaratmak istediği imaja katkı yapar. Örneğin sağlık ürünleri geliştirip üreten bir firma temel sloganında insan sağlığına verdiği önem ve değeri vurgulamalıdır: “Sağlığınızı ve yaşam sevincinizi önemsiyoruz” gibi…

Operasyonlar İçinde Boğulmak

KOBİ kapsamına giren işletmelerde iş sahiplerinin ve üst düzey yöneticilerin “iş mutluluğunu” engelleyen konuların başında “sıradan günlük işlerin boğulma” gelir. İşletmenin kuruluşundan sonra girişimciler, günlük operasyonlara o denli dalarlar ki, işletmenin olmazsa olmazları olan vizyoner bakış açısını, pazar araştırması gerekliliğini ve yenilenme ihtiyacını yitirirler. Bu nedenle iş sahiplerinin ve yöneticilerinin asla piyasa ve müşterilerle bağlantılarını yitirmemeleri gerekir.

Küçük ve orta ölçekli işletme sahiplerinin günlük veya haftalık çalışma saatlerinin bir bölümünü piyasa ve müşteri ilişkilerine ayırmaları önemle hatırlamaları ve vazgeçmemeleri gereken bir konudur. Bu görevin unutulması, saksıdaki çiçeğin sulanmasının unutulması ile aynı sonucu oluştur. Kıssadan hisse…

Paylaş:

duyguguncesi hakkında

GÜRCAN BANGER, Eskişehir Maarif Koleji ve ODTÜ Elektrik Mühendisliği Bölümü mezunudur. Aynı bölümde yüksek lisans çalışması yaptı. Elektrik yüksek mühendisi. Kamuda mühendislik hizmetleri yapmanın yanında bilişim donanımı ve yazılımı, elektronik, eğitim sektörlerinde işletmeler kurdu, yönetti. Meslek odası ve sivil toplum kuruluşlarında yöneticilik yaptı. 2005’ten bu yana bazı büyük sanayi şirketleri de dâhil olmak üzere çeşitli kuruluşlarda iş kültürü, yönetim, yeniden yapılanma, kümelenme, girişimcilik, stratejik planlama gibi konularda kurumsal danışman, iş ve işletme danışmanı ve eğitmen olarak hizmet sunuyor. Üniversitelerde kısmi zamanlı ders veriyor. Halen Raylı Sistemler Kümelenmesi'nde küme koordinatörü ve bizobiz.net danışmanlık ve eğitim firmasında proje koordinatörüdür. Kendini “business philosopher” olarak tanımlıyor. Düzenli olarak bloglarında (http://www.duyguguncesi.net ve http://www.bizobiz.net) yazıyor. Değişik konularda yayınlanmış kitapları var. Çeşitli gazete, dergi ve bloglarda yazıları yayınlanıyor.
Bu yazı İş dünyası, İş kültürü, İşletme, Yaşam kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir