Aşk Üzerine Aforizmalar

Gürcan Banger

01: Pek çoğumuz duygusal hayaller kurmayı severiz. Hayalin tatlısı da aşk, sevgi, heyecanlı ve mutlu bir ilişki üzerine olanıdır. Hayal kurmak, çok hoş bir gönül sarhoşluğudur. Ama ne yazık ki, aşkı gönül kapımıza getirecek olan hayaller değildir. Aşk için hayalden öte, emek vermek gerekir.

02: Sağlıklı bir ilişki ve kişiye yaşam sevinci veren bir aşk için öncelikle insanın kendi ayakları üzerinde dingin olabilmeyi becermesi gerekir. Aşk bir sevgisizlik ilacı değildir. Geçmişten taşıdığınız rahatsızlıkları aşk ile tedavi edemezsiniz.

03: Aşk bir süreçtir. Onu yaşarken siz de, sevdiğiniz insan da birlikte değişirsiniz. Aşkı yaşamanın keyfi de zaten bu değişim ve ilerleme sürecinin içinde bulunmanın lezzetidir. Aşka, ne kazanıp kaybedileceği hesabı ile yaklaşılmaz. Aşk kısa sürede bitebilen veya bir ömür boyu sürebilen bir duygu fırtınaları serüvenidir. Bu serüveni keyifle yaşayabilmek için kalbin bu serüvene her yönden hazır olması kadar bu serüveni yaşamayı istemek gerekir. Her nasıl yaşanacaksa ve ne kadar sürecekse…

04: Aşk kararlılıktır. Belki de bu duygusal yürüyüşte en önemli özelliklerden birisi budur. Kararsız kişiler, bu yürüyüşte yalpalarlar. Yalpalama ise duyguların zedelenmesine, aşk odağının kaybedilmesine ve devamla duygusal yabancılaşmaya yol açar. Ne istediğinizi bilmelisiniz. Onu istemelisiniz. Biraz da emek vererek şansınızı kendiniz yaratmalısınız.

05: Aşkın yolunu kesen rahatsızlıklardan birisi yalnızlık hastalığıdır. Çevremizde yalnız yaşamayı alışkanlık haline getirmiş kişiler görürüz. Onlar açısından aşk, yalnızlığın keyfinden vazgeçmek demektir. Bir türlü aşkın mı, yalnızlığın mı daha keyifli olduğuna karar veremezler.

06: Aşkı istemek, mutluluğu istemektir. Aşkı istemek, yaşamın sevincini derinden duymayı istemektir. Ama aynı zamanda aşk, bir olumsuzluk noktasına sürüklenip acı yumağı haline dönmeden önce “Bu yaşadığım, aşk olabilir mi; yoksa yanılan ben miyim?” diye sorabilme cesaretini gösterebilmektir.

07: Her insan ışıltılı bir aşka özlem duyar. Özlemi duyulan aşk değerli ve anlamlı bulunan özel birisi tarafından algılanmak, bilinmek ve önemsenmektir. Aşk ortamında hissedilen mutluluk, âşık olunan kişiye içten bağlılık nedeniyle duyulan güven ve huzurun yarattığı yaşam sevincidir.

08: Aşk sandığımız duygunun çoğu zaman gerçek adı, sevgi ihtiyacıdır. Bir sevgisizlik ortamında geçmiş çocukluğun devamında insanın kalbinin kimi zaman uygunluğu tartışılır yönlere savrulması olağandır. Aşk sandığımız duygunun, ana-baba, arkadaş veya bir candan dost sevgisinin boşluğunu dolduruyor olması muhtemeldir.

09: Aşkın bir gerçeği var ki, o da bir zaman sonra gökten yere inmek kaçınılmaz. İşte o zaman zor duygular başlıyor. O ana kadar görülmeyenler, fark ediliyor. Sorulması akla gelmeyen sorular, peş peşe sıralanıveriyor. Çoğu zaman devamında acı ve ayrılık geliyor. Gönül sarhoşluğu bile olsa her sarhoşluğun sabahında az ya da çok bir baş ağrısı ve ağızda tatsızlık kaçınılmaz. Bu acılı sondan kaçınmak için bir hayal âleminde kelebekler gibi uçuşurken bazı gerçeklerin farkında olmak, kimi zorunlu soruları sorabilmek gerekiyor.

10: Aşkın muhtemelen en önemli özelliği zamandan, mekândan ve şartlardan bağımsız olarak doğup büyüyebilmesidir. Bu nedenle bir İtalyan atasözü, “Aşk, ülkesini kanunsuz idare eder” der. Sanırım; bu cümlede kanunsuzluk sözcüğü ile aşkın heyecanı, kuralsızlığı, yaratıcı çılgınlığı ve yüksek enerjisi ile sinerji yaratma niteliği ifade ediliyor. Bu arada aşkın bazı kişilerde bir atalete, rahatlığa, kolaycılığa ve konformizme yol açma özelliğini de aklımızda tutuyoruz.

11: Aşk nedir? Sonsuz aşk var mıdır? Aşkın ömrü varsa nedir? Yaşadığım ilişki bir aşk mıdır? İmkânsız görünümlü bir aşk ihtimalini kovalamak gerekir mi? Bu tür soruları pek çok insan, yıllardır ve bitmeyen bir şekilde kendisine soruyor. Bir ilişkinin aşk olup olmadığını sınayacak bir test ya da ölçme cihazı henüz icat edilmedi. Olabilir mi? Bilimsel ve teknolojik gelişmeyle birlikte muhtemelen aşk denen olgunun bedensel ve zihinsel görünümlerini ölçen yeni cihazlar olacaktır. Ama bunların ölçtüklerinin aşkın görünümleri olmanın ötesinde bir değeri olmayacak. Duygusal ilişkiler ve özel olarak aşk, çoğu zaman ‘iyi şans’ diyebileceğimiz umut ve heyecan verici tesadüflerle başlıyor. Yoğunluk artırarak yoluna devam edebilenleri var. Günün ilk ışıkları ile doğan kimi aşklar ise güneşini ferini kaybetmesi ile sona erebiliyor. Aşkı eninde sonunda tüketilecek, günün akşam oluşuna benzer biçimde silinip gidecek bir süreç gibi kavrayanların sayısı hiç az değil. Biliyorum ki; imkânsız olanlar da dâhil, her zaman ruhlarında aşka yer açıp sonsuz aşka inananlar var olmaya devam edecek. Aşkın yeri yurdu gibi mevsimi ve kaskatı şartları da yok. Değil mi?

12: Aynen ‘fast food’ türünde bir gıda maddesini tüketir gibi, duygusal ihtiyaçlarımızı karşılamak için aşkı kullanır olduk. Sonuçta aşk da bir ihtiyacı karşılayan tüketim maddesi haline dönüştü. Aşka bir tüketim malı rolünü vermeye devam ettiğimiz sürece, bu çağda ‘sonsuz aşk’ bir hayal olmayı sürdürecek.

13: Olumlu bir ilişki, olumlu niyet ve yaklaşımlarla başlar. Bir başka deyişle; aşk aşkı isteyerek başlar. Olumlu düşünmenin devamında, karşımızdaki insanın özelliklerini zihnimizde canlandırdığımız veya zamanla değiştirmeyi ümit ettiğimiz gibi değil, olduğu gibi kabul etmek gelir. O’nun var olduğu biçimde bir değer olduğunu benimsememiz gerekir. Böylece taraflar bir ilişki içerisinde yabancılık çekmezler. Her biri –daha başlarken bile– ilişkinin gerçek ve vazgeçilmez tarafı olduğunu düşünür.

14: Dünyada az bulunan değerlerden birisi de takdir etmektir. Bir aşk ilişkisinin anahtar kavramları arasında karşımızdaki insanı takdir etmek gelir. O’nu aşağılamak, hoyratça yermek ne kadar aşktan uzaksa takdir etmek de o denli aşka yaklaşmaktır. Tabii ki, takdir etme fikri ile olmayanı alkışlamayı, sırf karşımızdaki insanı mutlu etmek için hayali becerileri alkışlamayı kastetmiyorum. Her şeyden önce takdirin ayakları yere basmalıdır.

15: Bir aşk ilişkisinde tüm duygu ve görüşleri birebir paylaşmak gerekmez. Ama paylaşılmayanı, anlayışla karşılamak bir zorunluluktur. Bir kişi, karşısındaki insan gibi duyup düşünüp onu anlamayı, onun çıkardığı sonuçlara varabilmeyi becermelidir.

16: Bence bir aşk ilişkisi öncelikle eğlendirici olmalı. Kişiler bu ilişki içinde birlikte eğlendiklerini hissetmeliler. Sadece eğlence olarak algılanan ilişkiyi doğru bulmam ama bir aşk ilişkisinin mutlaka eğlendirici olması fikrinden de vazgeçmem. Sürekli ve aşırı denetim ihtiyacı ile duygusal ve zihinsel gerginlikler, aşkın bu eğlendirici yönünün önündeki en ciddi engellerdir.

17: Aşk herkesin kapısını çalmaz. Bu yanıyla bir şans ve ödül olarak verilmiş bir dünya nimetidir aşk. Kimisinin ise kapısını aşk çalsa da o duymaz. Aşkın kapıdaki tıkırtısını duymaya hazır olmak gerek.

18: Kendini yalnız hisseden insanın, ‘sevgi yalnızlığı’ konusunda önce kendini sorgulaması gerekli, derim. Kapıyı ve pencereleri sıkı sıkıya kapatıp perdeleri içeriye ışık sızmayacak biçimde çektikten sonra birisinin kapıyı çalacağını beklemek hayal olur. Böyle bir eve olsa olsa hırsızlar girer. Ruhunda derin yaralar açacak gönül hırsızları…

19: Ruhunun kapısını aşka sıkı sıkıya kapayanlar yanında bir de ‘açık kapı’ politikası uygulayanlar var. Duygusal ilişkilere kapalı olmak ile bu tür ilişkilerde açık kapı yaklaşımını benimsemek arasında hiçbir fark yoktur. Her iki modelde kişinin, aşkı bulmasını neredeyse imkânsız hale getirir. Açık kapı uygulandığında, ortalıkta çalınacak bir kapı da yoktur. Gönül hırsızı girer, istediğini alır ve gider. Ne çalan, bir kapıyı çaldığının farkındadır; ne de gönül evine gelinen, kapısının çalındığının.

20: Kanımca aşkın en önemli özelliklerinden birisi, bir heyecan üreteci olmasıdır. Heyecansız bir ilişkinin aşk olabileceği kanaatinde değilim. Karşılıklı sevgi ve ilginin getirdiği doğal bir heyecan süreci… Bu nedenle sevdiğiniz insana hangi sevgi sözcükleriyle neyi söylerseniz söyleyin; ama söylediğiniz aşkın gerektirdiği heyecanı içermeli.

Paylaş:

duyguguncesi hakkında

GÜRCAN BANGER, Eskişehir Maarif Koleji ve ODTÜ Elektrik Mühendisliği Bölümü mezunudur. Aynı bölümde yüksek lisans çalışması yaptı. Elektrik yüksek mühendisi. Kamuda mühendislik hizmetleri yapmanın yanında bilişim donanımı ve yazılımı, elektronik, eğitim sektörlerinde işletmeler kurdu, yönetti. Meslek odası ve sivil toplum kuruluşlarında yöneticilik yaptı. 2005’ten bu yana bazı büyük sanayi şirketleri de dâhil olmak üzere çeşitli kuruluşlarda iş kültürü, yönetim, yeniden yapılanma, kümelenme, girişimcilik, stratejik planlama, Endüstri 4.0 gibi konularda kurumsal danışman, iş ve işletme danışmanı ve eğitmen olarak hizmet sunuyor. Üniversitelerde kısmi zamanlı ders veriyor. Halen Raylı Sistemler Kümelenmesi'nde küme koordinatörü ve bizobiz.net danışmanlık ve eğitim firmasında proje koordinatörüdür. Kendini “business philosopher” olarak tanımlıyor. Düzenli olarak bloglarında (http://www.duyguguncesi.net ve http://www.bizobiz.net) yazıyor. Değişik konularda yayınlanmış kitapları var. Çeşitli gazete, dergi ve bloglarda yazıları yayınlanıyor.
Bu yazı Aforizmalar, Aşk, Duygusallık, İlişki, Kişisel gelişim, Sevgi kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir