Çakallar ve Aslanlar

      Yorum yok Çakallar ve Aslanlar

Mevlana’ya bağlanarak anlatılan bir hikâye vardır. Yaşamı süresince onu müzik ve ona bağlı din dışı etkinlikler ile ilgilenmekten dolayı eleştirirler. Çevresindeki insanlar onun bu eleştirilere karşı savunmasını merak ederler. Ama o, bu eleştirilere fazla cevap verme eğilimi içinde olmamıştır.

Bir keresinde şöyle bir açıklama yaptığı söylenir. Der ki Mevlana: “Aslanlar, yeni bir şeyler yapma uğraşı içinde olanlardır. Her zaman çakallar, aslan oldukları iddiasında olmuşlardır. Ama zaman, aslanla çakalın doğru biçimde ayırt edilebilmesini sağlar.

Ve şöyle devam eder: “…’Bir zamanlar bir aslan varmış’ diye başlayan çok hikaye vardır. Ama ‘bir zamanlar bir çakal varmış’ diye başlayan kaç tane hikaye hatırlıyorsunuz’…

Bilge olma yolunda ilerleyen kendi farklılığını yaratmış kişiler, doğru bildikleri yolda savaşarak yol alırlar. Onlar için eleştiriler, yaşam tarzlarını doğrulama araçlarıdır. Eleştiri-cevap mücadelesinde enerjilerini yitirmemeye çalışırlar. Eleştirilerden gerekli dersi alır ve sessizce yollarına devam ederler.

Bilgili olmak, hatta bilge olmak, yaşamdan almamız gerektiği dersler olduğu gerçeğini dışarıda bırakmaz. Bazen yaşamımızda öyle anlar olur ki, onlardan edineceğimiz dersler dünyalar değerindedir.

Bir bilge kişi, bir bataklığın yakınından geçerken bataklığı aşmaya çalışan bir sarhoş görür. Telaşla sarhoşa seslenir: “Behey adam, bataklıktan geçmektesin. Dikkat etmezsen batar, boğulursun.

Sarhoş, bilge kişiye döner ve şöyle der: “Ben sıradan bir sarhoşum. Batar boğulursam canımı kaybederim. Ama sen bir de kendine bak; eğer sen batar boğulursan seninle birlikte ilmin ve bilgeliğin de batar.

Genelde en çok eleştiri aldığım noktalardan birisi, karmaşık ve zor bir üslubum olduğu yönündedir. Yazılarımda süsleme meraklısı değilim. Her eleştiriyi saygıyla karşılamaya ve dersler çıkarmaya çalışıyorum ama ’40 yıllık’ alışkanlıkları da değiştirmek pek kolay olmuyor.

Fikir kırıntılarını gösterişli ve anlaşılmaz ambalajlarda sunmaya meraklı olan yazar-çizer kişiler vardır. Az anlaşılmak, derinlik göstergesi olarak kabul edilir bu kişilerce. Anlaşılmaz olmak, onların gerçek yüzünü sakladığından bunu ‘hanedanlıklarını’ sürdürmek için kullanırlar.

Zamanın birinde, kendini ‘önemli ve değerli’ bulan bir filozof şöyle der: “Bilgelik Kitabı’mı yüz altına satacağım; herkes çok ucuz bularak almak isteyecek.” Akıllı bir adam ona cevap verir: “Ben de o kitabı anlamak için bir anahtar dağıtacağım. Bedava dağıtmama rağmen, eminim ki, kimse almak istemeyecek.

Anlaşılmak, en az doğru fikirlere sahip olmak kadar önemli. Anlaşılabilmeyi sağlayacak doğru üslubu geliştirebilmek için verilen emek değerlidir.

Bilgili olmak, bilgeliğin yarısı bile değildir. Bilgelik, yaşamda hiza önderi olabilmektir. Bu da hiç kolay olmasa gerek.

Gürcan Banger

About Gürcan Banger

GÜRCAN BANGER elektrik yüksek mühendisi, danışman ve yazardır. Eskişehir Maarif Koleji ve ODTÜ Elektrik Mühendisliği Bölümü mezunudur. Aynı bölümde yüksek lisans çalışması yaptı. Kamuda mühendislik hizmetleri yapmanın yanında bilişim donanımı ve yazılımı, elektronik, eğitim sektörlerinde işletmeler kurdu, yönetti. Meslek odası ve sivil toplum kuruluşlarında yöneticilik yaptı. 2005’ten bu yana bazı büyük sanayi şirketleri de dâhil olmak üzere çeşitli kuruluşlarda iş kültürü, yönetim, yeniden yapılanma, kümelenme, girişimcilik, stratejik planlama, Endüstri 4.0 gibi konularda kurumsal danışman, iş ve işletme danışmanı ve eğitmen olarak hizmet sunuyor. Üniversitelerde kısmi zamanlı ders veriyor. Halen Raylı Sistemler Kümelenmesi'nde küme koordinatörü ve bizobiz.net danışmanlık ve eğitim firmasında proje koordinatörüdür. Kendini “business philosopher” olarak tanımlıyor. Düzenli olarak bloglarında (http://www.duyguguncesi.net ve http://www.bizobiz.net) yazıyor. Değişik konularda yayınlanmış kitapları var. Son çalışmalarından “Endüstri 4.0 ve Akıllı İşletme” Eylül 2016’da, “Endüstri 4.0 Ekstra” Mayıs 2017'de ve "Aşkın Anlamlar Kitabı" Eylül 2017'de Dorlion Yayınları arasında çıktı. Çeşitli gazete, dergi ve bloglarda yazıları yayınlanıyor. KİTAPLARINDAN BAZILARI: * Gürcan Banger, “Aşkın Anlamlar Kitabı”, Dorlion Yayınları, Eylül 2017, Ankara * Gürcan Banger, “Endüstri 4.0 – Ekstra”, Dorlion Yayınları, Mayıs 2017, Ankara * Gürcan Banger, “Endüstri 4.0 ve Akıllı İşletme”, Dorlion Yayınları, Eylül 2016, Ankara * Gürcan Banger, “Sivil Toplum Örgütleri İçin Yönetişim Rehberi”, STGM Yayınları, 2011, Ankara * Gürcan Banger, “Eskişehir'in Şifalı Sıcak Su Zenginliği”, Eskişehir Ticaret Odası Yayınları, 2002 * Gürcan Banger, “Siyasal Kalite: Siyasal Kalite Yönetimi”, Bilim Teknik Yayınevi, 2000, İstanbul * Gürcan Banger, “C/C++ ve Nesneye Yönelik Programlama”, Bilim Teknik Yayınevi, 2000, İstanbul * Gürcan Banger, “Pascal: Borland / Turbo 4, 4.5, 5,5, 6,7 ve 7.01”, Bilim Teknik Yayınevi, 1999, İstanbul * Gürcan Banger, “Siyasetin Mimarisi”, Ant Matbaacılık Yayıncılık, Haziran 1995, Eskişehir

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir