Günübirlik ya da Sürdürülebilir Turizm

Günübirlik ya da Sürdürülebilir Turizm

Günübirlik ya da Sürdürülebilir Turizm

Gürcan Banger

Facebook’ta paylaş
Twitter’da paylaş
Duygu Güncesi - Ana Sayfa
Facebook’ta izle
Twitter’da izle
LinkedIn’de izle

Kârlılığın işletmeleri kalıcılık ve sürdürülebilirlik açılarından tatmin edici olduğu ‘keyifli günler’ hayli gerilerde kaldı. Pek çok sektörde ve iş alanında kâr oranları, düşük değerlere indi. Düşük kârlılık şartlarında ekonomik işletmeler için yüksek gelir (katma değer) etmenin en bilinen yollarından birisi, yüksek ciro yapmaktır. Eğer iş konusu yüksek ciro tutarlarına el vermiyorsa yapılması gereken, daha yüksek katma değer ürün ve hizmetlere geçmektir. Böylece makul müşteri ve ürün (hizmet) sayıları ile yeterli katma değer (kâr) elde etmek mümkün olur.

Günübirlik turizm ile bir kentsel ekonomiye katkı yapmaya çalışmak, bir işletmenin düşük kârlılığa sahip bir sektörde yer almasına benzer. Kent, para kazanmak için sürekliliği olan çok sayıda turiste hizmet vermek zorundadır. Hâlbuki günübirlik turizmin ürünleri, hizmetleri ve enstrümanları yüksek miktarda turistin akıcılığını sağlama becerisine sahip değildir. Bu nedenle günübirlik turizm destinasyonu olarak tanımlanan kent, bir süre sonra cazibesini ve müşterisini (turistini) kaybeder. Bu durumun ülkemiz içinde ve yurt dışında –atılımlarında başarısızlıkla sonuçlandığı– pek çok örneğini bulmak mümkündür.

Günübirlik ya da Sürdürülebilir Turizm

Sürdürülebilir Katma Değerli Turizm

Günübirlik turizm çıkmazından kurtulmanın ilk adımı, kentsel turizm konusunda bir vizyon belirlemektir. Bunu stratejik planlama ve eylem planları ile programlama adımları izlemelidir. Yapılan eylem planı ve programlarda ise sürdürülebilir katma değerli girişimlerin seçilmesine ve koordinasyonuna özen göstermek gerekir.

Turizm, kamunun ve sivil toplumun da yer aldığı ve katkılar yaptığı bir alandır. Ama bu alanın ekonomik değer yaratan hale gelmesi için ağırlıklı görev özel sektöre –turizm işletmeleri ile turiste ürün tedarik eden ve hizmet veren firmalara– düşmektedir. Ekonomik işletmeler, faaliyetlerine ekonomik gelir açısından bakarlar. Bu nedenle onların bir çerçeve vizyon, stratejik plan ve eylem programları etrafında buluşmaları için uygun yöntem ve araçlarla teşvik edilmeleri ve bu alanda yatırım yapmaya özendirilmeleri gerekir. Kamunun teşvik ve yönlendirme fonksiyonunun önemi ve değeri bu noktadadır.

Vizyon, Plan ve Program

Kentin turizm vizyonu, o yerleşimin gelecekte turizm alanında ne olmak istediği ile ilgilidir. Bir kent kendini güneş-deniz, kimisi sağlık, başkası ise bilimsel etkinlikler merkezi olarak tanımlayıp, bu alanda yer markası olmayı hedefleyebilir. Bir Brüksel ziyaretimde, reklam panolarında bu kentin kendini bir Avrupa iş merkezi olarak konumlandırdığını ve böyle tanıtıldığını görmüştüm.

Günübirlik ya da Sürdürülebilir Turizm

Kentin turizm stratejik planı, mevcut durumu doğru tespit etmelidir. Ama böyle bir plan asla mevcut durumda yapılagelen geleneksel faaliyet türleri ile yetinmemeli; geleceğe yönelik olarak ürün, hizmet ve enstrümanlar açısından yenilikçi projeksiyonlar çizmelidir. Bunu yaparken de uzun erimli vizyona uygun biçimde sürdürülebilirliği, sürekli gelişmeyi ve katma değerliliği dikkate almalıdır.

Yaşadığımız çağın en önemli kavramlarından ikisi işbirliği ve uluslararasılaşmadır. Kentin stratejik planının uygulanmasında, kent aktörlerinin fiili katılımı birincil önemdedir. Katılım olmadan başarı gelmez. Katılımın sağlanamadığı örnekleri görmek için çok uzaklara bakmak gerekmez; her kent kendi çevresinde katılımsızlığın kârsız sonuçlarını görebilir.

Son olarak; günübirlik turizmin handikaplarından birisinin büyük ölçüde iç turizme hitap ediyor olmasından kaynaklandığını söyleyebiliriz. Diğer yandan sürdürülebilir, çeşitlendirilmiş ve zenginleştirilmiş turizm karmaları ile yurt dışından gelebilecek müşteri topluluklarına servis verme imkânları doğmaktadır. Vizyonun, plan ve programların bu olguyu göz önünde bulundurmaları önerilir.

Paylaş:

duyguguncesi hakkında

GÜRCAN BANGER, Eskişehir Maarif Koleji ve ODTÜ Elektrik Mühendisliği Bölümü mezunudur. Aynı bölümde yüksek lisans çalışması yaptı. Elektrik yüksek mühendisi. Kamuda mühendislik hizmetleri yapmanın yanında bilişim donanımı ve yazılımı, elektronik, eğitim sektörlerinde işletmeler kurdu, yönetti. Meslek odası ve sivil toplum kuruluşlarında yöneticilik yaptı. 2005’ten bu yana bazı büyük sanayi şirketleri de dâhil olmak üzere çeşitli kuruluşlarda iş kültürü, yönetim, yeniden yapılanma, kümelenme, girişimcilik, stratejik planlama, Endüstri 4.0 gibi konularda kurumsal danışman, iş ve işletme danışmanı ve eğitmen olarak hizmet sunuyor. Üniversitelerde kısmi zamanlı ders veriyor. Halen Raylı Sistemler Kümelenmesi'nde küme koordinatörü ve bizobiz.net danışmanlık ve eğitim firmasında proje koordinatörüdür. Kendini “business philosopher” olarak tanımlıyor. Düzenli olarak bloglarında (http://www.duyguguncesi.net ve http://www.bizobiz.net) yazıyor. Değişik konularda yayınlanmış kitapları var. Çeşitli gazete, dergi ve bloglarda yazıları yayınlanıyor.
Bu yazı Ekonomi, Eskişehir, Kent, Kent markası, Kent ve Kentleşme, Turizm kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir