Uzak ya da Yakın; Hedefe Yürümek

Uzak ya da Yakın; Hedefe Yürümek

Gürcan Banger

Bir insanın kendisiyle ilgili olarak yapabileceği eğlenceli işlerden birisi, ‘yapılabilir’ bir hedef saptayıp onun üzerine yürümektir. Hele ki, bu eksikliğini duyduğunuz veya kendinizi zayıf hissettiğiniz bir konu ise bu hedefin üzerine yürürken aynı zamanda bir kişisel sorunu da aşmış olursunuz.

Problem Çözme Performansı
Bir sorunu başarı ile aşmanın yararlarından bir diğeri ise kişinin problem çözme performansındaki artıştır. Böylece daha sonraki benzer problemler için daha hazırlıklı hale gelirsiniz.

Başarmak üzere seçeceğiniz hedeflerde ‘yapılabilirliği’ gözetmek önemli bir ölçüttür. Sahip olduğunuz imkânlarla ve yakın dönemde sahip olabileceğiniz kaynaklarla çözülmesi mümkün olmayan ‘büyük ölçek’ problemlerine yakın çözümler hedefleme (ve beklemek) sizi hayal kırıklığına uğratabilir. Bu durumda problem çözme performansında düşmeler olması olağandır. Bir problemle seçerken ve onunla çözüm yolumda savaşırken ölçek konusunu asla gözden kaçırmamak gerekir.

Uzak ve Yakın Hedefler
İnsanın birkaç tür hedefi olabilir. Bunlar arasında biraz daha hayali ve uzak görünen ama büyük ölçekli hedefleri de bulunabilir. Burada önemli olan konunun ölçeğinin farkında olabilmektir.

Bir problemle ilgili öngörülerde bulunurken ilk yapılacak işlerden birisi, bu problemin çözümü için bize yardımcı olarak yanımızda duran güçler ve kaynaklarla, bizi engellemek üzere karşımızda duran güçlü faktörlerin belirlenmesidir. Özetle; yanınızda (elinizde) olan nedir; karşınızda (ya da rakipte olan) nedir; bunu iyi saptamalısınız.

Bir hedefe yürürken sahip olduğunuz güçlü yanları ve aşmanız gereken eksiklik, zayıflık ve karşı güçleri belirledikten sonra ‘ayakları yere basan’ bir iş ve zaman planı yapmalısınız. Tabii ki, problemin çözümü ile uğraşırken de (değiştirebilme esnekliklerini akılda tutarak) bu takvime ve plana bağlı kalmalısınız.

Çözüme Ulaşıldığında
Problemin çözümüne veya koyulan hedefe ulaşmak sevinç vericidir ama yeterli değildir. Bu süreçte yaşadıklarınızı, aştığınız sorunları ve aşamadıklarınızı tekrar gözden geçirip sonraki problem çözme çalışmaları için dersler çıkarmalısınız.

Ne Tür Hedefler?
Önümüze koyacağımız hedeflerin belirlenmesinde (hele ki bunu farkında olarak ilk kez deniyorsak) çok titiz olmanın gereği yoktur. Sizi neşelendirecek bir hedef saptayarak başlayabilirsiniz. Bu konuda siz de kolayca sayısız örnek üretebilirsiniz.

Örneğin (beceremiyorsanız) gülümsemeyi öğrenmeye çalışarak başlayabilirsiniz. İnsan azmettiği sürece elinden kurtulacak sorun yok gibidir. Ayrıca unutmayın; gülümseyen bir ifade ile çektirdiğiniz resimlerde çok daha sevimli görüneceksiniz.

Aşırı kilonuz varsa, sizi müstakbel sağlık sorunlarından da kurtaracak olan bir kilo verme uğraşısı içine girebilirsiniz. Böyle bir çalışma, iradenizin olumlu yönde gelişmesine de katkı koyacaktır. Sonraki problem çözme süreçlerinde iradeli olabilmenin yararlarını göreceksiniz.

Benzer biçimde muhtemelen çok dolu olduğunu düşündüğünüz günlük yaşamınızın bir bölümünü ayırarak spor yapmayı ve sağlıklı bir bedene sahip olmayı önünüze hedef olarak koyabilirsiniz. Sağlıklı bir bedenin, kişinin kendisini ruhen de sağlıklı hissetmesine neden olduğunu kendi deneyimlerimden biliyorum.

Bir ev almaktan tutun, mahcubiyetinizi aşarak bir arkadaş edinmeye kadar çok sayıda kişisel sorun saptamak mümkündür. Önemli olan kendinizi ve çevrenizi dikkatle incelemeniz ve bulacağınız sorunlardan birisi için bilinçli ve gayretli olmanızdır.

Paylaş:

duyguguncesi hakkında

GÜRCAN BANGER, Eskişehir Maarif Koleji ve ODTÜ Elektrik Mühendisliği Bölümü mezunudur. Aynı bölümde yüksek lisans çalışması yaptı. Elektrik yüksek mühendisi. Kamuda mühendislik hizmetleri yapmanın yanında bilişim donanımı ve yazılımı, elektronik, eğitim sektörlerinde işletmeler kurdu, yönetti. Meslek odası ve sivil toplum kuruluşlarında yöneticilik yaptı. 2005’ten bu yana bazı büyük sanayi şirketleri de dâhil olmak üzere çeşitli kuruluşlarda iş kültürü, yönetim, yeniden yapılanma, kümelenme, girişimcilik, stratejik planlama, Endüstri 4.0 gibi konularda kurumsal danışman, iş ve işletme danışmanı ve eğitmen olarak hizmet sunuyor. Üniversitelerde kısmi zamanlı ders veriyor. Halen Raylı Sistemler Kümelenmesi'nde küme koordinatörü ve bizobiz.net danışmanlık ve eğitim firmasında proje koordinatörüdür. Kendini “business philosopher” olarak tanımlıyor. Düzenli olarak bloglarında (http://www.duyguguncesi.net ve http://www.bizobiz.net) yazıyor. Değişik konularda yayınlanmış kitapları var. Çeşitli gazete, dergi ve bloglarda yazıları yayınlanıyor.
Bu yazı Beklentiler, Gelecek, Hedef, Sorun / Çözüm, Yaşam kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir