İyi Şeylerin Peşinde…

İyi Şeylerin Peşinde…

İyi Şeylerin Peşinde…

Gürcan Banger

Facebook’ta paylaş
Twitter’da paylaş
Duygu Güncesi
Facebook’ta izle
Twitter’da izle

Türü ne olursa olsun; eğer bir kuruluşta bir değişim projesi gerçekleştirmek istiyorsak ilk planda ele almamız gereken konulardan birisi, orada yerel liderler bulmak ve gelişmelerini sağlamaktır. Değişim fikrinin hiza önderleri olmadan bir kuruluşta gerekli motivasyon ve ivmelenmenin sağlanması mümkün olmuyor.

Değişimi etrafımıza yansıtmanın ise basit olarak iki türü var. Birincisi, değişim söylemini tebliğ etmek; yani sözle ve yazıyla dile getirmek… Buna geleneksel anlamda eğitim de diyebilirsiniz. İkinci yol ise, yerel liderler aracılığı ile hiza örnekleri oluşturmak… Değişimde hiza önderi olacak ve her yönüyle değişimi temsil edecek yerel liderlerin oluşmasını ve sürdürülebilirliğini sağlamak…

İyi Şeylerin Peşinde…

Değişimi Ateşlemek

Tebliğ ve temsil olarak sınıflandırdığım değişimi ateşleme seçeneklerini biraz ayrıntılı tartışabiliriz. Değişim peşinde olan sıradan insan, bunu çevresine anlatarak hareketi oluşturmaya çalışır. Ama yaşam bize gösteriyor ki, anlatma yoluyla değişimi sağlamak için izleyicilerin belli bir birikime, deneyime, olgunluğa ve heyecana sahip olmaları gerekiyor. Eğer ocakta yanacak uygun malzeme yoksa, eğitimle istediğiniz kadar kibrit çakın; beklediğiniz ateş oluşmayacaktır. Özetle; eğitim, değişimi başlatmak için yeterli olmuyor.

Bu durumu biraz daha aydınlatmak için suyun kaldırma kuvvetini bulan Arşimet ile yerçekimi kanununu bulan Nevton’u hatırlayabiliriz. Bildiğiniz gibi Arşimet’i hamamdan çırılçıplak fırlayıp koşuşu ve Nevton’u başına elmanın düşüşü ile biliriz. Ama her ikisi de daha önceki çalışmalarını yapmamış olsalardı, bu komik olaylar onların bilimsel gelişimlerini sağlamalarına katkı yapmayacaktı. Kısaca söylersem; anlatım esaslı bir değişim mesajının etkili ve yararlı olması için izleyicilerin daha önce değişim için olgunlaşmış olmaları gerekiyor.

Bir başka insan türü, anlatmanın ötesine geçerek işi açıklama boyutuna taşır. Bu iyi insan, konuyu ayrıntılandırır ve hatta izleyicilerin seviyesine inmeye özen gösterir. Ama bu yaklaşım da ilki gibi hâlâ tek yönlü iletişim üzerine kurgulanmıştır.

Üstün özellikleri olan bir değişim lideri ise yapılması gerekenleri uygulamalı olarak göstermeye çalışır. Yaşam koçluğunu andırır bu tür bir yaklaşım, soyuttan somuta indirgeme becerilerini yeterinde geliştirememiş topluluklar arasında yüksek oranda etkili olur.

Değişim ateşleyicilerinin sonuncusu, topluluğu hareketlendiren insan tipidir. Bu tür liderler, değişime konu olan sistemi ve topluluğu (güçlü ve zayıf yönleriyle) iyi tanırlar. Sorunları, topluluğun kendisinin fark etmesi için kolaylaştırıcı olurlar. Onlara verdikleri esinle çözümlerin ortak payda olarak geliştirilmesinin önünü açarlar. Çok bilinen örneği tekrarlarsak; onlar balık ikram etmek yerine balık tutmayı öğreten vizyoner liderlerdir.

İyi Şeylerin Peşinde…

Kendinden Büyük

İnsanın en büyük özelliklerinden birisi, kendi ölçülerinin ötesinde şeyler yapabilmesidir. Toplulukları verdikleri esinle harekete geçiren liderlerin en önemli özelliği, bu insani potansiyelin farkında ve bilincinde olmalarıdır. Onlar, insanda kendi sınırlarının çok ötesinde başarılara imza atabilmek için gerekli her şeyin olduğuna inanırlar ve bu enerjiyi harekete geçirirler.

Siz de çevreniz için iyiliğe yönelmiş hiza önderi olmak için ocağınıza sevgi, saygı, hoşgörü ve empati koyun; bunları heyecanla ateşleyin.

Paylaş:

duyguguncesi hakkında

GÜRCAN BANGER, Eskişehir Maarif Koleji ve ODTÜ Elektrik Mühendisliği Bölümü mezunudur. Aynı bölümde yüksek lisans çalışması yaptı. Elektrik yüksek mühendisi. Kamuda mühendislik hizmetleri yapmanın yanında bilişim donanımı ve yazılımı, elektronik, eğitim sektörlerinde işletmeler kurdu, yönetti. Meslek odası ve sivil toplum kuruluşlarında yöneticilik yaptı. 2005’ten bu yana bazı büyük sanayi şirketleri de dâhil olmak üzere çeşitli kuruluşlarda iş kültürü, yönetim, yeniden yapılanma, kümelenme, girişimcilik, stratejik planlama, Endüstri 4.0 gibi konularda kurumsal danışman, iş ve işletme danışmanı ve eğitmen olarak hizmet sunuyor. Üniversitelerde kısmi zamanlı ders veriyor. Halen Raylı Sistemler Kümelenmesi'nde küme koordinatörü ve bizobiz.net danışmanlık ve eğitim firmasında proje koordinatörüdür. Kendini “business philosopher” olarak tanımlıyor. Düzenli olarak bloglarında (http://www.duyguguncesi.net ve http://www.bizobiz.net) yazıyor. Değişik konularda yayınlanmış kitapları var. Çeşitli gazete, dergi ve bloglarda yazıları yayınlanıyor. Son yayınları: "Endüstri 4.0 ve Akıllı İşletme", Dorlion Yayınları, Eylül 2016; "Endüstri 4.0 Ekstra", Dorlion Yayınları, Mayıs 2017.
Bu yazı Değişim, Kişisel gelişim kategorisine gönderilmiş ve , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın