Küçük İşletme, Ağlar, Kümelenmeler

Küçük İşletme, Ağlar, Kümelenmeler

Küçük İşletme, Ağlar, Kümelenmeler

Gürcan Banger

Facebook’ta paylaş
Twitter’da paylaş
Duygu Güncesi - Ana Sayfa
Facebook’ta izle
Twitter’da izle
LinkedIn’de izle

Bir işletmenin ekosisteminde kendisinden başka müşteriler, tedarikçiler, benzer işleri yapan rakipler ve diğer işletmeler bulunur. Bunlara sivil veya kamusal nitelikli kurum ve kuruluşları da ekleyebiliriz. İşletmenin çevresi, küreselleşmenin doğal bir sonucu olarak genişledi. Artık büyüklüğünden bağımsız olarak her işletmenin eskiye oranla çok daha geniş alana yayılan, bu çerçevede etkileyen ve etkilenen bir ekosistemi var.

Yeni İş Kurmak

Günümüzde yeni bir iş kurmak, yukarıda sözünü ettiğim ekosistemde (yani iş çevresinde) yeni ilişkiler ve bağlantılar kurmak anlamına geliyor. Bunu yeni ağlar kurmak ve bunları işletmek olarak okuyabiliriz: Müşteri ağları, tedarikçi ağları gibi… Bu çağın iş dünyasında bir işletmenin başarılı olmasının göstergesi, bu ağları kurma ve yürütmede gösterdiği performanstır. Bu nedenle bir firmanın kendisini çepeçevre saran ekosistemle kurduğu ilişkiler ve bağlantılar toplamının, o işletmenin en değerli varlıkları arasında yer aldığını söylüyoruz.

Küçük İşletme, Ağlar, Kümelenmeler

Geçmiş dönemlerde bir işletmenin yaptığı işin niteliği ve iş yapma tarzı hızlı değişmiyordu. Bu nedenle başarılı bir iş, ağır tempoda da olsa biriktirilen ustalık ve deneyimle yürüme imkânına sahipti. Günümüzde ise o eski atadan toruna geçen evladiyelik iş yapma tarzları kalmadı. Günümüzün işini kalıcı ve sürdürülebilir kılmak için, öğrenmenin etkin biçimde işletmeye içselleştirilmesi gerekiyor. Buna, işletmede “yaşam boyu öğrenme” adını veriyoruz.

İşletmeyi beceri, yetenek ve yetkinlik olarak biteviye yenileyecek öğrenme süreci sadece firmanın kendisi tarafından başarılamaz. Sağlıklı bir öğrenme sürecinin yaşanabilmesi için işletmenin bu iklimi sağlayacak bir ilişki ve bağlantılar düzeni içinde yer alması gerekir. Bunu sağlayacak olan ise işbirlikleri, ortak çalışmalar, ağ yapıları ve kümelenmelerdir. İş kültürünün yeni jargonunda bir işletmenin ekosistemi eklemlenerek yeni oluşturduğu bu yapıyı ‘yaygın işletme’ veya ‘sanal organizasyon’ gibi isimlerle ifade ediyoruz.

Yukarıda özetlediğim çerçeve, özellikle işi kuran girişimci için yeni bir konum belirliyor. Girişimci, özellikle bir küçük işletmede sözü edilen ağların kurucusu, yöneticisi ve yönlendiricisidir. Bir başka deyişle, yeni müşteri ilişkileri, yeni tedarikçi bağlantıları ve yeni işbirliği fırsatları yaratmak girişimcinin vizyoner ve stratejik pozisyonu gereğidir. Girişimci, günlük operasyonel işlerden ayıracağı bir zaman dilimini yeni ilişki ve bağlantı geliştirmek ve mevcut olanları pekiştirmek için kullanmalıdır. Yaşadığımız çağın iş kültürü bunu gerektiriyor.

Küçük İşletme, Ağlar, Kümelenmeler

Küçük İşletme ve Öğrenme

Pek çok girişimcinin temel sorunlarından birisi, öğrenmeye ihtiyaçları olmadığı yanılgısıdır. Ya işin gerektirdiği tüm bilgilere sahip olduklarını düşünürler ya da yenilikleri öğrenme konusunda tembelliğe düşmüşlerdir. Çoğu zaman sıradan operasyonların içinde öylesine ‘boğulup’ kalırlar ki, işletmenin geleceğini düşünmeyi ve tasarlamayı başaramazlar. Bu darboğazı aşmanın önemli faktörlerinden birisi, öğrenmedir.

Bir girişimci için iki tür deneysel öğrenmeden söz edebiliriz. Birincisi; yeni ‘şeyler’ öğrenme anlamına gelen ‘araştırıcı öğrenmedir’. Böylece deneyimin çeşitlenmesi sağlanır. Ağlar bu tür bir öğrenme için harika bir ortam yaratırlar. İkincisi ise yapılagelen işlerle ilgili ve zaten bilinen ‘şeylerde’ derinleşmedir ki buna ‘yararcı öğrenme’ diyebiliriz. Bu öğrenme türü deneyimin daha sağlam ve güvenilir olmasını sağlar. İşletmenin kendisi, yararcı öğrenmeyi geliştirmek için (bir iç ağ olarak) iyi bir laboratuvar imkânı sunar.

Paylaş:

duyguguncesi hakkında

GÜRCAN BANGER, Eskişehir Maarif Koleji ve ODTÜ Elektrik Mühendisliği Bölümü mezunudur. Aynı bölümde yüksek lisans çalışması yaptı. Elektrik yüksek mühendisi. Kamuda mühendislik hizmetleri yapmanın yanında bilişim donanımı ve yazılımı, elektronik, eğitim sektörlerinde işletmeler kurdu, yönetti. Meslek odası ve sivil toplum kuruluşlarında yöneticilik yaptı. 2005’ten bu yana bazı büyük sanayi şirketleri de dâhil olmak üzere çeşitli kuruluşlarda iş kültürü, yönetim, yeniden yapılanma, kümelenme, girişimcilik, stratejik planlama gibi konularda kurumsal danışman, iş ve işletme danışmanı ve eğitmen olarak hizmet sunuyor. Üniversitelerde kısmi zamanlı ders veriyor. Halen Raylı Sistemler Kümelenmesi'nde küme koordinatörü ve bizobiz.net danışmanlık ve eğitim firmasında proje koordinatörüdür. Kendini “business philosopher” olarak tanımlıyor. Düzenli olarak bloglarında (http://www.duyguguncesi.net ve http://www.bizobiz.net) yazıyor. Değişik konularda yayınlanmış kitapları var. Çeşitli gazete, dergi ve bloglarda yazıları yayınlanıyor.
Bu yazı , İş dünyası, İş kültürü, İşletme, Kobi, Küme / Kümelenme kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir