Kurumsal Olmadığınızı Nasıl Anlarsınız?

Kurumsal Olmadığınızı Nasıl Anlarsınız?

Kurumsal Olmadığınızı Nasıl Anlarsınız?

Gürcan Banger

Facebook’ta paylaş
Twitter’da paylaş
Duygu Güncesi - Ana Sayfa
Facebook’ta izle
Twitter’da izle
LinkedIn’de izle

Genelde iş kültürü özelde girişimcilik eğitimlerinde altını çizerek ifade ettiğim bir cümle var: “Eğer bir iş sahibi tatil yapmaya ve dinlenmeye zamanı olmadığından şikâyet ediyorsa o işyerinde mutlaka sorun(lar) vardır.” Bu sorunlardan birisi ve belki de hepsini kapsayanı kurumsallaşma başlığı altında toplanabilir. Aynı şekilde söylersem “Ancak kurumsal olmayan bir işletmede iş sahibinin ve yöneticilerin tatile ve dinlenmeye zamanı yoktur.”

İş, danışmanlık ve eğitimcilik yaşamım kurumsallaşma hakkında bana önemli bir şey öğretti. İş dünyasında sıkça kullanılmakla birlikte her birimizin kurumsallaşma kavramından anladığımız çok farklı olabiliyor. Bazı kişiler kurumsallaşmayı işletmenin başına bir profesyonel getirmek, kimileri ise aile işletmesinde aile bireylerini firmadan uzaklaştırmak olarak anlıyor. Büyük bir şirketler topluluğunun ortaklarından iş adamının kurumsallaşmayı çalışan sayısını azaltmak (yani işçi çıkarmak) olarak anladığını hatırlıyorum. Gerçek anlamıyla kurumsallaşmayı işletmedeki iş yapma biçiminin kurumsal hale gelmesi olarak anlayan pek fazla örnek bulmak kolay değil.

Kurumsallaşma, çok fazla konu içeren karmaşık bir alan… Ama basitçe hatırlatmak istersek; kurumsallaşmanın iş pozisyonlarının, iş süreçlerinin, bunlarla ilgili diğer unsurların, marka düzenlemelerinin, işletme yaşamının (ve işletmeyle ilgili her unsurun) tanımlı ve paylaşılmış hale getirilmesi demek… Kurumsallaşma (iş sahibinin ve üst düzey yöneticilerin vizyoner görevlerini bir yana koyarsak) işletmede neredeyse hiçbir operasyonel işin kişisel takdir kullanmaya gerek bırakmayacak biçimde tanımlanmış olması anlamına geliyor.

Kurumsal Olmadığınızı Nasıl Anlarsınız?

Kurumsallık Sorunları

Bir işletmedeki kurumsallık eksikliği ve zafiyeti (veya ihtiyacı) bazı örnek durumlarla kendini ortaya koyar. Örneğin iş sahibi veya yönetici, işyerinde olmadığında –sadece onun bulunmayışından dolayı– bazı sorunlar çıkıyorsa bu durumda kurumsallaşma ihtiyacı olduğunu düşünebiliriz. Gene bu tür sorunlu işletmelerde işletme ilk kuruluş döneminde iyi işlerken zamanla çarkların dönmesinde sorunlar oluşmaya başlar. İş biraz büyüdüğünde kurumsal olmayan işletme modelinin yetersizlikleri hızla kendini açığa vurur.

Bir başka gözlemimden söz edeyim. Özellikle KOBİ olarak isimlendirdiğimiz küçük ve orta ölçekli işletmelerde iş sahipleri çocuklarının kendi iş konularıyla ilgili bir eğitim görmelerini ister. Bu nedenle çocuklar (eğitim ve seçme sisteminin elverdiği) ölçülerde ilgili bir okulda mesleki eğitim görürler. Ama bu çocuklardan önemli bir bölümü (kısa bir denemeden sonra) baba işini sürdürmek istemezler. Ya bir başka işletmede ücretli çalışarak ya da kendi işlerini kurarak yaşamlarını sürdürmeyi tercih ederler. Baba veya anne işverenler ise çocuklarının bu ‘ilgisizliğinden’ ve işi ‘sahiplenmediklerinden’ yana yakıla şikâyet ederler.

Kurumsal Olmadığınızı Nasıl Anlarsınız?

Mesleki bir eğitim almış çocukların baba / anne işinde devam etmeme eğilimlerinin altında büyük ölçüde bu işletmenin kurumsal bir nitelik almamış olması yatar. Çoğu zaman çocuklar söz konusu işletmede yönetici mi yoksa çalışan mı olduklarını (ya da tanımlı işlerinin ne olduğunu) anlamakta zorluk çekerler. Kurumsal olmayan işletmelerde aile bireylerinin dışındaki diğer çalışanlar da aynı sorunları yaşarlar.

Kurumsal olmayan işletmeler genelde sistem yerine insana bağımlı kuruluşlardır. Anahtar konumundaki çalışanlardan birisinin işten ayrılması durumunda işletme bundan büyük ölçüde etkilenir. Hâlbuki kurumsallaşma işletmeyi belli kişilere bağımlı olmadan bir sistem halinde işletmeye işaret eder.

(Konuya devam edeceğim.)
Paylaş:

duyguguncesi hakkında

GÜRCAN BANGER, Eskişehir Maarif Koleji ve ODTÜ Elektrik Mühendisliği Bölümü mezunudur. Aynı bölümde yüksek lisans çalışması yaptı. Elektrik yüksek mühendisi. Kamuda mühendislik hizmetleri yapmanın yanında bilişim donanımı ve yazılımı, elektronik, eğitim sektörlerinde işletmeler kurdu, yönetti. Meslek odası ve sivil toplum kuruluşlarında yöneticilik yaptı. 2005’ten bu yana bazı büyük sanayi şirketleri de dâhil olmak üzere çeşitli kuruluşlarda iş kültürü, yönetim, yeniden yapılanma, kümelenme, girişimcilik, stratejik planlama, Endüstri 4.0 gibi konularda kurumsal danışman, iş ve işletme danışmanı ve eğitmen olarak hizmet sunuyor. Üniversitelerde kısmi zamanlı ders veriyor. Halen Raylı Sistemler Kümelenmesi'nde küme koordinatörü ve bizobiz.net danışmanlık ve eğitim firmasında proje koordinatörüdür. Kendini “business philosopher” olarak tanımlıyor. Düzenli olarak bloglarında (http://www.duyguguncesi.net ve http://www.bizobiz.net) yazıyor. Değişik konularda yayınlanmış kitapları var. Çeşitli gazete, dergi ve bloglarda yazıları yayınlanıyor. Son yayınları: "Endüstri 4.0 ve Akıllı İşletme", Dorlion Yayınları, Eylül 2016; "Endüstri 4.0 Ekstra", Dorlion Yayınları, Mayıs 2017.
Bu yazı Aile, İş dünyası, İş kültürü, İşletme, Kobi, Kurumsallaşma kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın