Nesnelerin Endüstriyel İnterneti: Ama Nasıl? – 3
Gürcan Banger
Endüstriyel İnternet, ekonomik sektörlerde –başta iş modellerinde olmak üzere– yenilikler yaratmak üzere bazı temel teknolojiler üzerinde yükseliyor. Endüstriyel İnternet’i var eden bileşenlerin ilkini akıllı sensörler, makineler ve cihazlar olarak söyleyebiliriz. Bunlar gömülü halde yapay zekâ uygulamaları olan yazılımları, depolama ve işleme gücü olan elektronik donanımı içeriyor. Bu özellikleri sayesinde verilerden yararlanarak operatör müdahalesi olmadan yerel kararlar verebilme becerisine sahip oluyorlar. İkinci grupta ise Endüstriyel İnternet’in iletişim fonksiyonunu yerine getiren ağlar var. Kablolu, kablosuz, hücresel, uydusal ve diğer türdeki ağ yapıları sayesinde bağlantılılık, veri dağıtımı ve güvenlik fonksiyonlarının gerekleri yerine getiriliyor.
Bir işletme ortamındaki akıllı ve iletişebilir cihazlar tarafından üretilen veriler, sistemlerin kendi kullanımları dışında gerçek zamanlı veya çevrim dışı olarak değerlendirilmek üzere büyük veri yığınları şeklinde düzenleniyor. Endüstriyel İnternet’in bir diğer dayanağı olan büyük veri havuzlarını oluşturan bu yığınlar bulut bilişim ortamında depolanıyor. Bu veriler, anında veya daha sonra gene buluta yerleştirilmiş olan analitikler (analiz yazılımları) tarafından değerlendirilerek yönetsel kararlara ve seçimlere esas olacak enformasyona dönüştürülüyor. Bu nedenle analitikler, Endüstriyel İnternet’i ayakta tutan dayanaklardan bir başkasıdır. Bilişim teknolojilerindeki gelişmeler enformasyonu sadece yazı formunda olmaktan kurtardı. Yeni türden ekranlar, veri giriş panelleri, sesli kumanda vb. gibi yeni teknolojik uygulamalar sayesinde görselleştirme Endüstriyel İnternet’in önemli desteklerinden birisi olmayı başarıyor. Bu sayede akıllı telefonlar, tabletler, taşınabilir bilgisayarlar ve giyilebilir teknolojik ürünlerin kullanımıyla üstün nitelikli görselleştirme ve sanallaştırma uygulamaları yapmak mümkün oluyor. Özetle; Endüstriyel İnternet’in nasıl gerçekleştiğini soruşturduğumuzda akıllı cihazlar, iletişim, büyük veri, analitikler ve görselleştirme ile sanallaştırma gibi yeni teknolojilerin oluşturduğu bütünlükle karşılaşıyoruz.
Yukarıda saydıklarımız ve bunlar sayesinde var olan Endüstriyel İnternet bir işletme açısından ne anlama gelebilir? Endüstriyel İnternet, ağ üzerinden birbirine bağlantıl hale gelmiş olan makinelere, diğer cihaz ve sistemlere uzaktan erişimi mümkün kılar. Böylece süreçlerde ve iş adımlarında dönüştürücü iyileştirmeler yapmak imkânı kazanılır. Üretim alanında yer alan, ağa bağlı cihazlardan gelen veriler ile ERP gibi daha üst düzeyli sistemlerce üretilmiş olan çıktılar işletmede operasyonel iyileştirmeler, dolayısıyla yeni kazanımlar elde etmeyi sağlar.
Yeni teknolojilerle donatılmış işletmede cihazlar ve sistemler yanında çoğu durumda ürünler de ağa bağlantılı olacak biçimde bulunurlar. Ağ üzerinden makinelerle olduğu gibi ürünlerle de iletişimde bulunmak (veri alıp vermek) mümkün olur. Akıllı ve iletişebilir makine ve ürünler; toplam performansı artırmak, uzaktan arıza tespiti yapılabildiği için makine durma sürelerini azaltmak ve tüm sistemi izleme imkânlarını geliştirmek için operatörlere yeni güç ve beceriler sunar. Böylece bakım süresini en aza indirmek için kestirimci (öngörülü) bakım yapabilme zemini oluşur. Varlıkların daya iyi değerlendirilmesini sağlamak ve büyük sistemin toplam verimliliği ve etkinliğini artırmak için gerekli teknolojik zemin yaratılmış olur.
Makinelerin arıza vb. gibi planlanmamış nedenlerle durması işletmenin toplam performansını olumsuz etkiler. Bu konuda yapılan araştırmalar da yöneticilerin makinelerin kesintisiz çalışma sürelerine verdikleri önemi ortaya koyuyor.
(Devamı var)