Nesnelerin Endüstriyel İnterneti: Ama Nasıl? – 9

Nesnelerin Endüstriyel İnterneti: Ama Nasıl? – 9

Gürcan Banger

Pek çok konuda olduğu gibi; İnternet alanında da olumsuz haberler çok daha hızlı yayılma özelliği gösteriyor. Endüstriyel İnternet’in sağlamlığı, bağlantılı cihazların güvenliği ve kurumsal verilerin mahremiyeti yeni teknolojilerin hızlı yaygınlaşmasının önünde muhtemel engellerden biri olarak duruyor. Mahremiyetin korunması ve güvenlik konuları sanayi yöneticileri nezdinden doğrulanmaya ihtiyaç duyuyor. İşletme yöneticileri İnternet’e bağlı sistemler üzerinden korsan saldırılara uğrayarak sistemin olağan akışının durması ve süreçlerin zarar görmesi gibi durumlarla karşılaşmak istemiyor. İnternet güvenliği alanında donanım ve yazılım geliştirenlerin işletme yöneticilerini ikna etmek –onları ikna edecek ve güvenlerini kazanacak ürün ve hizmetleri geliştirmek– gibi bir görevleri var. Bu konuda anti-virüs yazılımı geliştirenlerden güvenlik donanımı geliştirenlere kadar çok sayıda kuruluş yeni çalışmalar yapıyor. Çünkü bu çağın en önemli problemlerinden birisinin güvenlik olduğu neredeyse tüm taraflarca kabul ediliyor.

Nesnelerin İnterneti bağlamında mahremiyet ve güvenliğin iki boyutu var. Birinci olarak; güvenliğin ağa bağlanacak olan cihazın kendisinde sağlanması gerekiyor. Bir başka deyişle; cihaz tasarımı süreci mahremiyet ve güvenlik çözümlerini de içermek durumundadır. İkinci olarak; cihazlar ağ üzerinde bulut bilişim ile haberleşme içinde olacaklarından bulut hizmetleri ile ilgili bazı önlemlerin alınması gerekecek. Verileri üretip buluta gönderen işletme ile bulutta yer alan verilerden yararlanan taraflarla bir mahremiyet ve güvenlik sözleşmesi belli ölçüde yararlı olabilir. Diğer yandan bulut hizmetleri veren kuruluş, sözleşme dışı kesimlerce buluta erişimi önleyici kısıtlama ve yönlendirme sınırları ve kısıtları geliştirebilir.

Endüstriyel İnternet ve İşletmenin Dönüşümü
Birçok işletme için teknolojik dönüşüm bir uzak gelecek konusu gibi görünmekle birlikte gene de böyle bir dönüşüm ihtimali karşısındaki akıl yürütmelere göz atılmasında yarar olabilir. Öncelikle; Endüstriyel İnternet’in, akıllı-iletişebilir cihazların ve yeni süreçlerin işletme içinde yayılımı konusunda üst düzeyli bir gelecek tasarımına gerek olacaktır. İşletmedeki her fonksiyonun ve iş grubunun bu dönüşümden nasıl ve ne zaman etkileneceği konusunda bir stratejik planlama yapılması uygun olur. Dönüşüm sürecinin adımlar halinde ilerlemesi işletme yöneticileri açısından yeni sisteme güven duygusunu yükseltici etki yapabilir. Dönüştürme bu şekilde gerçekleşecekse hangi adımların ne zaman ve nasıl atılacağı ile ilgili planlama kaçınılmaz olacaktır.

İkinci olarak; dönüşümde yer alacak cihazların (donanım ve/veya yazılım) üreticileri ile tanımlı ve düzenli bir ilişki yönetimine gerek duyulacaktır. Örneğin cihaz performans verilerinin ağ üzerinden imalatçılar tarafından izlenmesi konusunda sağlanacak imkânlar cihaz ve süreç iyileştirme konusunda önemli katkılar yapacaktır.

Yeni teknolojilerle geliştirilmiş ürün ve hizmetler hızla pazarda yerlerini alıyorlar. Diğer yandan pek çok geleneksel işletme, daha önceki dönemlere ait cihazlarla çalışmayı sürdürüyor. Dönüşüm sürecinde eski sistemler konusunda nasıl bir yaklaşım geliştirilebilir? Eski sistemler teknolojik dönüşüm vizyonunun ve planlamasının bir parçası olmak durumundadır. Pek çoğu Ethernet gibi yaygın bir ağ protokolüne uyumlu olan bu cihazlar yeni sistemler ile birlikte çalışabilir veya çalışmak için uygun hale getirilebilir. Dolayısıyla mevcut sistemlerin yeni eklenecek olanlarla nasıl uyum içinde çalışacağı dönüşüm vizyonunun ve planlamasının önemli bir parçasıdır.

Paylaş:

duyguguncesi hakkında

GÜRCAN BANGER, Eskişehir Maarif Koleji ve ODTÜ Elektrik Mühendisliği Bölümü mezunudur. Aynı bölümde yüksek lisans çalışması yaptı. Elektrik yüksek mühendisi. Kamuda mühendislik hizmetleri yapmanın yanında bilişim donanımı ve yazılımı, elektronik, eğitim sektörlerinde işletmeler kurdu, yönetti. Meslek odası ve sivil toplum kuruluşlarında yöneticilik yaptı. 2005’ten bu yana bazı büyük sanayi şirketleri de dâhil olmak üzere çeşitli kuruluşlarda iş kültürü, yönetim, yeniden yapılanma, kümelenme, girişimcilik, stratejik planlama gibi konularda kurumsal danışman, iş ve işletme danışmanı ve eğitmen olarak hizmet sunuyor. Üniversitelerde kısmi zamanlı ders veriyor. Halen Raylı Sistemler Kümelenmesi'nde küme koordinatörü ve bizobiz.net danışmanlık ve eğitim firmasında proje koordinatörüdür. Kendini “business philosopher” olarak tanımlıyor. Düzenli olarak bloglarında (http://www.duyguguncesi.net ve http://www.bizobiz.net) yazıyor. Değişik konularda yayınlanmış kitapları var. Çeşitli gazete, dergi ve bloglarda yazıları yayınlanıyor.
Bu yazı Değişim, İnternet, Sanayi - Endüstri, Teknoloji kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir