Nesnelerin İnterneti ve Ev Sektörü – 4

Gürcan Banger

Hane halkının Nesnelerin İnterneti (Nİ) konusundaki muhtemel talebi daha güvenli bir yaşam ortamı ile rahat ve problemsiz bir yaşam tarzı yaratılması olacak. Bazı firmalar bu tür ihtiyaçları karşılamak için ürün ve hizmet geliştirip pazarlamaya başladılar. Bunlar arasında aydınlatma, ısıtma ve iklimlendirme gibi çözümler yarattıkları ekonomik uygunluk nedeniyle tüketicilerin ilgisini çekiyor. Gömülü yazılım içeren akıllı termostatlar enerji kullanımını iyileştirmek için ev ekonomisine yardımcı oluyor. Hiç kuşkusuz; ekonomi yaratmak için gerek şartlardan birisi ölçmektir. Ölçmezseniz yönetemezsiniz. Akıllı ölçüm cihazları giderek ev kullanımının vazgeçilmezleri arasında yerini almaya başladı. Nİ ağına bağlanabilen ölçüm cihazlarının buzdolabı, çamaşır ve bulaşık makineleri gibi ev donanımı ile ilişkilendirilmesi sonucunda çok daha yüksek verimlilik ve düşük maliyet seviyeleri elde edilecek.

Yeni Nİ uygulamaları havalandırma amaçlı olarak pencerelerin açılıp kapanması ve/veya mevcut durumun incelenmesi, hava tahminlerinin izlenmesi, ev içi sıcaklığı düzenlemek üzere dışarıdaki sıcaklığın takibi vb. gibi alanlarda geliştirilebilir. Ev güvenliği alanı Nİ geliştiricileri için yeni fırsatlar sunacak. Bu alanda Nİ bağlantılı kapı ve pencere sensörleri, akıllı kilitler ve ayrık kameralar yeni uygulamalarla daha güvenli bir yaşamının önemli unsurları arasında yer alabilir. Birçoğu giderek daha fazla bilinmeye başlayan bu cihaz ve uygulamalar bir araya getirilerek tümleşik bir çözüme dönüştürülebilir.

Endüstri 4.0 veya Nesnelerin İnterneti gibi bir ‘çatı isim’ verdiğimiz yeni teknolojiler özellikle geleneksel bir yaşam tarzında kalmayı tercih edenler için ilk bakışta hayli karmaşık bir görüntü veriyor. Diğer yandan ev sektörüne yönelik Nİ tabanlı bir iş modelinin zemini kolaylık ve basitlik olmak zorundadır. Pazarda kütlesel ölçekte yaygınlaşması ve buna bağlı olarak yüksek kazanç sağlaması beklenen bir Nİ çözümü tak-çalıştır özelliğine –bu basitliğe ve kullanım kolaylığına– sahip olmalıdır. Ev kullanıcılarının –en azından kısa ve orta vadede– karmaşık Nİ teknolojileri alanında uzman olmalarını bekleyemeyiz. Bu nedenle Nİ cihazlarının otomatik öğrenme, kendiliğinden cihaz tanıma ve yetenek değerlendirme gibi özellikleri Nİ ürün ve hizmetlerinin ev ortamında başarılı kullanımı için gerek şartlardır. Ev bilgisayarlarının ve evde İnternet kullanımının evdeki performans tarihçesinin uzunca bir zaman aldığını hatırlarsak bu deneyim bize uyarlanma sürecini hızlandırmaya ve kolaylaştırmaya yönelik bazı ipuçları vermelidir.

Evin Donanım ve Yazılım Şartları
Nİ odaklı ev uygulamalarından yararlanmak isteyen tüketicilerin öncelikle evsel ağın omurgasını oluşturacak olan akıllı ağ geçidine yatırım yapmaları gerekecek. Bu ağ geçidi evin akıllı ve bağlantılı sisteminin merkezi niteliğindedir. Böyle bir sistemin başarıyla işlemesi için Nİ sistemini oluşturan ev donanımı bazı isterleri sağlamalıdır. Örneğin evsel Nİ’yi oluşturan nesnelerin birlikte, uyumlu işleyişini sağlamak için ağ geçidi (LTE, Wi-Fi, Bluetooth, Z-Wave, Zigbee, NFC vb. gibi) birden fazla kablosuz bağlantı protokolünü destekleyebilmelidir. Ağ geçidinin donanım yapısı yeni protokol ve fiziksel aygıtları desteklemek için genişleme fırsatları sunmalıdır.

Yeni teknolojik çağın en önemli özelliği donanımın yerini giderek daha fazla oranda yazılımın almaya başlaması ve bu yönelimin sürecek olmasıdır. Dolayısıyla pazarda bir yandan donanım fiyatları düşerken yazılım alanı teknoloji firmaları için yeni fırsatlar yaratacak. Bir akıllı ve bağlantılı cihazda gömülü olarak bulunan yazılım uygulamasının başarısı ise algoritma kalitesi, çok sayıda güvenlik protokolünün desteklenmesi, İnternet servis sağlayıcıdan bağımsızlık ve genişleyebilme özelliği ile belirleniyor.

(Devamı var)
Paylaş:

duyguguncesi hakkında

GÜRCAN BANGER, Eskişehir Maarif Koleji ve ODTÜ Elektrik Mühendisliği Bölümü mezunudur. Aynı bölümde yüksek lisans çalışması yaptı. Elektrik yüksek mühendisi. Kamuda mühendislik hizmetleri yapmanın yanında bilişim donanımı ve yazılımı, elektronik, eğitim sektörlerinde işletmeler kurdu, yönetti. Meslek odası ve sivil toplum kuruluşlarında yöneticilik yaptı. 2005’ten bu yana bazı büyük sanayi şirketleri de dâhil olmak üzere çeşitli kuruluşlarda iş kültürü, yönetim, yeniden yapılanma, kümelenme, girişimcilik, stratejik planlama, Endüstri 4.0 gibi konularda kurumsal danışman, iş ve işletme danışmanı ve eğitmen olarak hizmet sunuyor. Üniversitelerde kısmi zamanlı ders veriyor. Halen Raylı Sistemler Kümelenmesi'nde küme koordinatörü ve bizobiz.net danışmanlık ve eğitim firmasında proje koordinatörüdür. Kendini “business philosopher” olarak tanımlıyor. Düzenli olarak bloglarında (http://www.duyguguncesi.net ve http://www.bizobiz.net) yazıyor. Değişik konularda yayınlanmış kitapları var. Çeşitli gazete, dergi ve bloglarda yazıları yayınlanıyor.
Bu yazı İnternet, Teknoloji kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir