Öğretmenim Seni Unutmadım

Öğretmenim Seni Unutmadım

Gürcan Banger

Bazı meslekler özelliklidir. Örneğin malî ve yasal denetim görevleri böyledir. Yargının birtakım sosyal ve ekonomik faktörler nedeniyle etkilenmemesi gerekir. İlköğretimden doktoraya kadar öğretmenlik de böyledir. Değişik eğitim – öğretim kademelerinde insanın şekillendirilmesidir öğretmenlik. Bu nedenle; öğretmenler, pek çok mesleğe veya işe göre özel koşullara sahip olmalıdırlar. Aynı nedenden dolayı öğretmenler, kişisel ve sosyal gelişim fikrini doğru benimsemiş ve bireyde insanlığın biçimlenmesinde başarılı ve becerikli insanlar olmak zorundadırlar. Böyle bakıldığında öğretmenliğin bir meslekten daha çok, bir misyon olması gereğini kavrarız.

Öğretmenlik, bir liderlik misyonudur. Bilindiği gibi; liderlik, belirlenen hedeflere ulaşmada birey ve grup davranışlarını etkileme sürecidir. Liderlik kavramına öğretmenlikten daha fazla uyan bir faaliyet yoktur, desek yeridir.

Lider kimdir ki; öğretmen kim olmalıdır? Lider, açık görüşlüdür. Risk alır. Başkalarını etkileme gücüne sahiptir. İyi bir iletişimcidir. Sorun ve anlaşmazlıkları çözme becerisine sahiptir. Ayrıntılar üzerinde takılıp kalmaz. Kurallardan daha çok sonuçlara odaklanır. Birlikte çalıştığı / yaşadığı insanlarla sürekli iletişim içindedir. Bulunduğu pozisyonu, ahlakî kurallar ve görev tanımlaması dışında kullanmaya çalışmaz. Zor ve karmaşık olayların üstüne gitmek konusunda korkuları yoktur. Tüm sorunları kendisi çözmeye çalışmaz, ‘takım’ olduğu insanların potansiyelini anlamaya ve değerlendirmeye çalışır. İşte; lider budur. Öğretmen, lider olmak zorunda mıdır? Evet; öğretmen, bir lider olmalıdır. Çocuklarımızın geleceğini ve birkaç neslin yaşam başarısını teslim ettiğimiz öğretmenlerimiz bu niteliklerle donanmış olmalıdırlar.

Zaman zaman ‘aydın’ ile ‘okumuş’ arasındaki farkı ifade etmeye çalışırım. Bu ayırımı öğretmen konusunda da hatırlamak gerekir. Yukarıda özetlediğim pek çok özellik, aynı zamanda bir aydının özellikleridir. Öğretmen, ‘aydın’ olmalıdır. ‘Okumuş’, elinde bir okul veya kurs bitirdiğine dair diploması veya sertifikası olana kişidir. Dolayısıyla diploma sahibi olmakla öğretmen olmanın bir şartı yerine gelmiş olur; ama bu veya benzeri belge, öğretmen olmaya yetmez. Öğretmen olmak için bundan fazlası gerekir.

Hangi düzeyde bir eğitim – öğretim kurumuna devam etmiş olursanız olun; geriye doğru bir bakın. Öğretmenlerinizi hatırlayın. Hakkında olumlu izlenimleriniz olanları, nitelikleri açısından karşılaştırın. İstisnalar kuralı bozmaz ama sevgi ve saygıyla hatırladıklarınızın tümünde yukarıda anlattığım niteliklerin pek çoğunu bulacaksınız.

Öğretmenin size derste anlatabileceği konuları okuyabileceğiniz pek çok kitap bulabilirsiniz. Kendinize “Kitap varken neden öğretmene gerek duyuluyor?” sorusunu sorun; bunu cevapladığınızda, öğretmenliğin neden başka mesleklerden farklı olduğunu (olması gerektiğini) kolayca kavrayacaksınız.

Öğretmenlik, yukarıda anlatıldığı biçimde bir misyon ise bu misyonun gereklerinin yerine gelmesi için neyi, ne kadar gerçekleştiriyoruz? Misyonun başarılması için toplum olarak girişimlerimiz ne kadar başarılı? Bunları cevaplamak ise yine bir başka bahara kalıyor.

Paylaş:

duyguguncesi hakkında

GÜRCAN BANGER, Eskişehir Maarif Koleji ve ODTÜ Elektrik Mühendisliği Bölümü mezunudur. Aynı bölümde yüksek lisans çalışması yaptı. Elektrik yüksek mühendisi. Kamuda mühendislik hizmetleri yapmanın yanında bilişim donanımı ve yazılımı, elektronik, eğitim sektörlerinde işletmeler kurdu, yönetti. Meslek odası ve sivil toplum kuruluşlarında yöneticilik yaptı. 2005’ten bu yana bazı büyük sanayi şirketleri de dâhil olmak üzere çeşitli kuruluşlarda iş kültürü, yönetim, yeniden yapılanma, kümelenme, girişimcilik, stratejik planlama gibi konularda kurumsal danışman, iş ve işletme danışmanı ve eğitmen olarak hizmet sunuyor. Üniversitelerde kısmi zamanlı ders veriyor. Halen Raylı Sistemler Kümelenmesi'nde küme koordinatörü ve bizobiz.net danışmanlık ve eğitim firmasında proje koordinatörüdür. Kendini “business philosopher” olarak tanımlıyor. Düzenli olarak bloglarında (http://www.duyguguncesi.net ve http://www.bizobiz.net) yazıyor. Değişik konularda yayınlanmış kitapları var. Çeşitli gazete, dergi ve bloglarda yazıları yayınlanıyor.
Bu yazı Cehalet, Eğitim - Öğretim, Liderlik, Öğrenme, Öğretmen kategorisine gönderilmiş ve , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir