Hedefe Ulaşmak İçin – 1

PAYLAŞ: ... facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
PrintFriendly and PDFYazdır

Hedefe Ulaşmak İçinHedefe Ulaşmak İçin – 1

Gürcan Banger

Önümüze bir engel koymayı severiz. “Hele bir geçsin” deyip sonrasında neler yapacağımız konusunu aklımıza bile getirmeyiz. Günlük yaşamın kendi sıkıntıları ve darboğazları yetmezmiş gibi, çoğu zaman güzel ve iyi şeyler bile bizim için engel örnekleri oluşturabilir. “Şu bayram bir geçsin”, “Hele şu söz-nişan işini bir atlatalım” ya da “Okul bir bitsin” gibi konuşmalarla sıklıkla karşılaşırız. Hâlbuki yaşam uzun sayılacak bir yolculuktur. Belki de sahip olduğumuz ve deneyimlediğimiz en değerli yolculuktur. Bu seyahat sırasında pek çok merhale aşarız. Daha akıllı, planlı ve stratejik olarak karşımıza çıkan engelleri aşabilir; başarıya yüksek verimlilikle ulaşabiliriz.

Yaşam dediğimiz yolculukta daima bir yerden bir başkasına doğru ilerleriz. Bu yürüyüş ya amaçsız ve hedefsiz biçimde, tesadüflere kalmış olarak gerçekleşir ya da nereden nereye gideceğimiz hakkında yol haritaları oluştururuz. Kaynaklarımız kısıtlı da olsa, ulaşmak istediğimiz hedefi belirleme gibi bir özgürlüğümüz var. Sonucu baştan belli, aşırı hayalci hedefler dışında gerekli hazırlığı, planı ve yol haritasını yapmadan belirlediğimiz yere ulaşıp ulaşmayacağımızı bilmek mümkün değil. Akıllı bir hedef belirleme süreci başarılı sonuçlara gidebilmemiz konusunda değerli bir yardımcıdır.

Hedef Belirleme

Hedeflerden söz ettiğimizde buna önceliklerimizi eklemlememiz gerekir. Pek çok şeyi istiyor olabiliriz, ama muhtemelen kaynaklarımız hepsini birden gerçekleştirmeye yetmeyecektir. Bu nedenle bir liste halinde hazırlayabileceğimiz hedeflerin öncelik sırasına dizilmesi kaçınılmazdır. Önceliklendirmeye temel olan düşünce, duygu ve sezgilerimiz bu noktadan sonraki yaşamımızın kalitesi konusunda yön belirleyen işaretler olacaktır.

Hedefe Ulaşmak İçinBu noktada biraz ‘ders çalışmak’ gerekiyor. En silik mürekkep bile en iyi bellekten daha kalıcıdır. Elinize bir kâğıt alın. Sakin bir ortamda yaşamınızın bundan sonrasında neleri başarmak istediğinizi listeleyin: Sizin olan bir işletme açmak istiyorsunuz; evlenme niyetlisiniz; dünyayı gezmek hedefliyorsunuz… Bu aşamada dikkat etmeniz gereken konu, yapacağınız bu listede yer alacak hedefler uzunca bir süreyi (uzun vadeli geleceği) kapsayabilecek türden olmalıdır. Liste tamamlandığında yazdığınız konuları gerçekten istediğinize ve bunları sizin yapabileceğinize ikna olmanız önemlidir. Açıkçası, pazartesi günü başlayıp salı günü vazgeçilen diyet hedeflerine benzememelidir.

İkinci aşamaya geçerken bir örnekle ilerlemek istiyorum. Bir işletme kurmak üzere girişimcilik eğitimine başvuran adaylara önerim, öncelikle bu işten kişisel beklentilerinin ne olduğunu belirlemeleridir. Bu nedenle bu işletmeden hangi ihtiyaçlarını karşılama niyetindedirler. Kendi yaşamlarını devam ettirmek için işletmenin sağladığı gelirin yeterlilik durumunu anlamak için bu beklentilerin sayısal olarak belirlenmesi kaçınılmazdır.

… yaşam uzun sayılacak bir yolculuktur. Belki de sahip olduğumuz ve deneyimlediğimiz en değerli yolculuktur.

Hedef belirleme sürecinin ikinci adımı, kısa vadeli gelecek olan 12 aylık kişisel hedefleri bir başka kâğıt üzerinde yazılı olarak belirlemektir. Yukarıdaki örneğe benzer biçimde; bu liste, yıl boyunca ulaşılması beklenen beceri temelli kişisel gelişim, sağlık, kariyer, eğlence, finans, eğlence ve aile gibi somut hedefleri içerir. Bu listedeki hedefler yıl içinde emek vererek, zaman ve kaynak harcayarak planlama sayesinde ulaşılabilecek olan konulardan oluşur.

Böylece artık elimizde birisi uzun vadeli, diğeri ise kısa dönemli beklentilerimizi ortaya koyan iki liste var. Şimdi bunları karşılaştırarak kısa dönemli listenin uzun vadeli hedeflerimizi desteklediğini doğrulamamız gerekiyor.

(Devamı var.)
İZLE: ... facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutubeby feather

duyguguncesi hakkında

Gürcan Banger, Eskişehir Maarif Koleji ve ODTÜ mezunu. Elektrik yüksek mühendisi (opsiyonu bilgisayarlı denetim). Halen iş kültürü, yönetim, yeniden yapılanma, kümelenme, girişimcilik gibi konularda kurumsal danışman ve eğitmen olarak çalışıyor. Düzenli olarak kendi bloglarında ( http://www.duyguguncesi.net ve http://www.bizobiz.net ) yazıyor. Köşe ve dosya yazdığı gazete ve dergiler var.
Bu yazı Başarı, Hedef, Kişisel gelişim kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>