Gürcan Banger
Elimizde iki tane liste var. İlkinde önümüzdeki 5 yıl ve sonrasında başarmak istediklerimiz yazıyor. İkincisinde ise 12 ay içinde yapmak istediklerimiz listelenmiş. Hiç kuşkusuz; kişinin beklentileri, istekleri, düşünceleri ve umutları zaman içinde –kişisel gelişimine bağlı olarak- değişir. Eğer (ilk listedeki) uzun vadeli hedeflerimize ulaşmak istiyorsak, (ikinci listedeki) kısa dönemli hedeflerimizin ilkini destekliyor olması gerekir. İki liste arasında çelişki varsa –özellikle kısa dönemli hedeflerimiz uzun dönemle çelişiyorsa– bu durumda yakın gelecek hedeflerimizi gösteren listeyi yeniden düzenlememiz veya çelişkileri gidermemiz gerekecek.
Maddi yaşamı sürdürmek, öncellikle kaynaklarla ihtiyaçların ve hedeflerin dengelenip birbirine eşlenmesidir. Gerekli parasal kaynağa sahip olsak bile bu durum ihtiyaç ve hedeflerimizi önceliklendirmemiz gereğini ortadan kaldırmaz. Her ne kadar yaşamımızı kısıtlayan ve sınırlayan şartlar var olsa da, hedefimizin ne olacağı ve neyi yapmayı istediğimiz konusunda ‘seçme özgürlüğümüz’ var. Uzun vadeli hedeflere ulaşmak yolunda çelişki yaratan veya gerçekten ulaşmayı istemediğimiz kısa vadeli hedeflerden vazgeçebiliriz. Özetle; 12 aylık listede yapmayı istemediklerinizi silin, atın. Yaşam, bir seçimler kronolojisidir; seçersiniz veya seçmezsiniz.
Eğer yaşamınızı sürdürmek için gelir elde etmek üzere çalışmanızı gerektirmeyecek ‘şanslı’ bir nedeniniz yoksa, bu durumda hazırlayacağınız üçüncü liste ihtiyaç duyulan kaynağı nasıl sağlanacağınız ile ilgilidir. Ya bir işte ücretli olarak çalışacaksınız ya da size kazanç sağlayan bir işletmeniz olacak. Her iki durumda da; üçüncü listeye önümüzdeki 12 ay süresince ulaşmayı istediğimiz iş-çalışma hedeflerini yazacağız. Sadece hedefleri kısaca yazmak yetmez. Aynı zamanda bu hedeflere ilişkin beklenen çıktıları da belirtmemiz gerekir. Gelecek bir yılı hedefleyen listede iş-çalışma alanının şekline göre bazı unsurları içermemiz uygun olur. Örneğin bir işletme sahibi isek önümüzdeki 12 ayda miktar, kalite, maliyet, satış, pazarlama, finansman vb. konularda neler yapacağımız listede yer alır. Eğer ücretli olarak çalışıyorsanız, işin ve ücretin sürdürülebilirliğini sağlamak, prim veya ücret artışı hak edecek performans göstermek, bütçe yapmak, harcamalarınız denetlemek, tasarruf etmek, para biriktirmek vb. gibi konular düşünülebilir.
Hedefler, Kaynaklar ve Kişisel Gelişim
Kendi yaşamınızın kölesi gibi çalışacağınız bir düzenden söz etmiyorum. Kişi; dinlenmeye, eğlenmeye ve yaptıklarından tatmin olmaya ihtiyaç duyacaktır. Bu nedenle anlatılan sürecin kişisel gelişim ve tatmin ile eşlenmesi gerekir.
12 ayı kapsayan kısa vadeli hedef listesi ile aynı süre içindeki iş-çalışma hedefleri listesinin sadece hedefleri başarmak için kaynak sağlama açısından değil; aynı zamanda kişisel gelişim ve tatmin açısından da eşleşmesi beklenir. İşle ilgili bir hedefe ulaştığınızda, kişisel hedeflerden en az birinin sağlayacağı tatmini de elde etmelisiniz. Bu başarı-tatmin ilişkisi, daha sonraki ‘ödevleri’ yerine getirmek için ihtiyaç duyulan motivasyonu, enerjiyi ve özendirmeyi sağlar. Kişi sadece ‘görev sorumluluğu’ ile ilerleyemez; sürdürülebilirlik adına hedefe ulaşım sürecinin eğlenceli ve tatmin edici olması da beklenir.
Nereye Geldik?
Bu aşamada elimizde üç liste var. Birincisi uzun vadeli hedefler, ikincisi kısa vadeli hedefler ve üçüncüsü kısa vadeli iş-çalışma hedefleri… Bir hedefi gerçekleştirmek için bunu başarmamızı sağlayacak eylemler oluşturmak gerekir. Eylemleri üretmeye başlamadan önce ise her üç listedeki hedefleri önem, dolayısıyla öncelik sırasına dizmeliyiz. Bundan sonra her hedef için onu başarmamızı sağlayacak eylemleri oluşturacağız. Her hedef listesi için ayrı bir eylemler listesi –sonuçta üç ayrı eylemler listesi oluşacak.
Artık elimizde üç ayrı eylem listesi var. Sıra; bu listeleri zaman ekseninde birleştirmeye geldi. Yarın yapılacak olanlardan başlayarak uzak geleceğe kadar olanları zaman ekseninde bütünleşik bir liste haline getireceğiz. Yarın, bu hafta, gelecek ay, üç ve altı ay sonra gibi liste uzayıp gidecek. Ayrıca en az üç ayda bir listeyi –hedefleri ve eylemleri– yenilemek amaçlı olarak gözden geçirmek gerekir. Çünkü hedefe ulaşım, tekrarlılık özelliğine sahip bir süreçtir.