Unutulan Pazarlama – 4

PAYLAŞ: ... facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
PrintFriendly and PDFYazdır

Unutulan PazarlamaUnutulan Pazarlama – 4

Gürcan Banger

SEKİZ. Teoriler, sistemler ve kavramlar ‘gerçek’ yaşamdan yaptığımız soyutlamalardır. İktisadın “arz-talep yasası” adı verine teori bu tür soyutlamalar için bir örnek oluşturur. Örnekleri fizik, kimya veya biyoloji gibi doğa bilimleri ile çoğaltabilirsiniz. Eğer bu tür modellemeleri kavrama konusunda yeterince dikkatli ve deneyimli değilseniz, aslında ‘gerçeğin’ özetlenmiş bir kopyası olan model ile ‘gerçeğin’ kendisini karıştırabilirsiniz. Modeller yaşamdan ve doğadan edinilen verilerle üretilir. Model yaşamın bir benzetimidir. Yaşam modele göre sürmez. Yaşamın model gibi davrandığı sadece bir illüzyondur (yanılsamadır). Model, ‘kısıt ve sınırları ölçüsünde’ yaşamı açıklayıp anlatmaya çalışır.

İş kültüründe de bazı illüzyonlar yaşarız. Kimi zaman bir işletme fonksiyonunun kitaplarda ya da başka ortamlarda anlatılma biçimi –bize sanki başka türlüsünün mümkün olmadığı gibi kavramımıza neden olan– bir at gözlüğü takar. Örneğin pazarlamadan söz edildiğinde, ‘daraltılmış’ bakışımız ve ezberimiz bizi pazar araştırmaları, anketler, reklâmlar, şablon planlar vb. gibi şeyler düşünmeye itekler. Hâlbuki asıl olan, pazarlamanın kendisidir, nasıl yapıldığı değil. Yeni müşteriler bulmak, yeni satışlar yapmak ve yeni kazançlar elde etmek için pazarlama fonksiyonunu işletmemiz gerekir. Bunu nasıl yapacağımız ise tümüyle işletme yapısını, ürün ve hizmet karmasına, pazarın özelliklerine, işletmenin pazardaki konumlanmasına –ve bunlara benzer daha pek çok şeye– bağlıdır. Özetle; mevcut ezberlerimizin bizi at gözlüğü ile bakmaya, illüzyonlar görmemize ve yanılıp bakış daralması yaşamamıza neden olmasına izin vermemeliyiz.

Unutulan PazarlamaDOKUZ. Yaşadığımız çağın önemli niteliklerinden birisi bilişim ve iletişim teknolojileri ile düşünsel gelişmeler nedeniyle ağ yapılarını ön plana çıkmasıdır. Bu nedenle yaşadığımız dönemin isimlerinden birisi Ağ Toplumu Çağı’dır. Sosyal medyayı da içeren yapıları etkili ve verimli biçimde kullanabileceğine dair önemli ipuçları sağlıyor.

İnternet ortamı bize altyapısı hazırlanmış ağ imkânları sunuyor. Pek çok işletmenin bu türden platformları ‘olduğu gibi’ veya ‘ham halleriyle’ kullanmaya yöneldiğini görüyoruz. Hâlbuki elimizdeki bilişim ve iletişim imkânları, ağ yapılarından daha iyi yararlanmak için kendi kaynak ağlarımızı kullanmamız yönünde işaret veriyor. Bu işaretleri doğru okuyarak kendi müşteri, tedarikçi ve danışma vb. ağlarımızı kurarak gerçek ağ ustası haline dönüşebilir; artan bilgi ve deneyimle birlikte yepyeni pazarlama biçimleri üretebiliriz.

ON. Bir işletmenin pazarlama açısından en değerli birimlerinden birisi satış sonrası hizmetler veya müşteri hizmetleri adı verilen bölümüdür. Bu tür birimler müşterilere satış sonrası hizmet vermek veya arıza-sorun gibi nedenlerle çözüm üretmek üzere kurulurlar. Müşterilere, pazarlanan ürün ve hizmetlere ilişkin olarak en değerli verilerin bir kısmı bu birimlerde oluşur ve birikir. Bu verilerin doğru analizi ve kullanımı ile yeni ürünler ve hizmet türleri, farklı satış ve pazarlama yaklaşımları, inovatif örgütsel yapılar, katma değerli iş modelleri geliştirmek mümkün olur.

Zamanın ruhunu doğru anlamak ve gereğini yapmak gerekir. İşletmenin pazarlama felsefesini iyileştirip geliştirmek için doğru zaman bugün olabilir.

Bu konuda birinci kural müşteri şikâyetlerini, ürün ve hizmet sorunlarını iyileştirme yolunda fırsat olarak görmektir. İkinci kural ise işletme açısından ortada bir sorun var ise kaynağı ne olursa olsun her şikâyete çözümlerin eşlik etmesidir. Bunu “Şikâyet etme; çözüm(ler) bul” şeklinde özetleyebiliriz.

ONBİR. İşletmedeki tüm fonksiyonlar için söyleyebileceğimiz bir yaklaşımı pazarlama içinde tekrar edebiliriz: “Olumlu ve iyimser ol.” İyimser olmak ve kimi zaman konulara mizah yönünden bakabilmek, asla işi ciddiye almamak anlamına gelmez. Ama gerginlikten uzak, olumlu ve iyimser bakış açısı kişinin düşünme kapasitesini iyi yönde etkiler.

Zamanın ruhunu doğru anlamak ve gereğini yapmak gerekir. İşletmenin pazarlama felsefesini iyileştirip geliştirmek için doğru zaman bugün olabilir.

İZLE: ... facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutubeby feather

duyguguncesi hakkında

Gürcan Banger, Eskişehir Maarif Koleji ve ODTÜ mezunu. Elektrik yüksek mühendisi (opsiyonu bilgisayarlı denetim). Halen iş kültürü, yönetim, yeniden yapılanma, kümelenme, girişimcilik gibi konularda kurumsal danışman ve eğitmen olarak çalışıyor. Düzenli olarak kendi bloglarında ( http://www.duyguguncesi.net ve http://www.bizobiz.net ) yazıyor. Köşe ve dosya yazdığı gazete ve dergiler var.
Bu yazı İş kültürü, İşletme, Müşteri, Pazarlama kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>