İyi Takım – 4

PAYLAŞ: ... facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
PrintFriendly and PDFYazdır

İyi Takımİyi Takım – 4

Gürcan Banger

Bir işletmenin insan kaynağı açısından performansını değerlendirmenin önemli araçlarından birisi çalışanların yaptıkları iş ile ürettikleri mal ve hizmetler hakkındaki kanaatleridir. İyi bir işletmede çalışanlar yaptıkları işten dolayı mutlu olurlar, pozisyonlarıyla ilgili kıvanç duyarlar. Bu düşünce ve duygularını çevrelerinde ifade ederler. Bir başka deyişle işletmeye aidiyet hisseden mutlu çalışanlar aktif biçimde işletmenin pazarlama fonksiyonu içinde yer alırlar.

Girişimcinin Duruşu

İşletmenin çalışanlar karşısında konumlanması öncelikle iş sahibinin veya üst yöneticinin tutum ve davranışları ile ilgilidir. Kendi işletmesi ile iftihar etmeyen bir işletmecinin bu duyguyu çalışanlarından beklemesi haksızlık olur.

İşletmede üretilip müşteriye gönderilen ürünün kalitesine özen göstermeyen bir iş sahibi düşünün. Müşterinin hafife alınan durumu, doğrudan çalışanlarda saygısızlık yönlü bir tutum oluşmasına yol açar. İşletmeci için değerli olmayan müşteri, çalışanlar için de önemsiz olmaya başlar.

Konunun bir başka boyutu ise iş sahibinin çalışanlara karşı tutum ve davranışlarıdır. İşletmesi ve işi konusunda çalışanlardan ilgi ve özen gösterilmesini bekleyen bir girişimci, kendisinin benzer yaklaşımı çalışanlara karşı sergilemesi beklenir. Hiç kuşkusuz; çalışanlar için iş kültüründen ve işletme deneyiminden kaynaklanan sınırlayıcı, kısıtlayıcı ve hatta zorlayıcı bir dizi kural olacaktır, ama bunların motivasyon ve sinerji yaratacak biçimde düzenlenmiş olması gerekir. Yöneticiden hak ettiği ilgiyi gören çalışan, bunun karşılığını hız, kalite ve verimlilik olarak öder.

İyi Takımİnovasyon, Yeniden

Bir çalışan işletme açısından değeri, sadece üretim yapma becerilerinden ibaret değildir. Doğru belirlenmiş insan kaynağı, aynı zamanda işletmenin geleceğe doğru gelişme tohumlarının da üreticisidir. Ama çalışanın geleceğe katkı yapabilmesi için onun görüş ve önerilerinin alınması gerekir. Bu da kurumsal iletişimin önemli bir unsurudur.

Eğer bir işletmeci olarak gerçek anlamda uygulanan toplam kalite yönetimi, yalın üretim, kaizen gibi kapsamlı çalışmalar yapmıyorsanız bile, çalışanların görüş ve önerilerini almak için basit yollar bulabilirsiniz. Örneğin çalışanlarla –tümüyle ya da birimler halinde– her ay yapılacak bir toplantıda ürünleri, hizmetleri, verimliliği veya katma değeri iyileştirecek öneriler geliştirmelerini isteyebilirsiniz. Oluşacak bir tür beyin fırtınası sonrasında yapılan öneriler arasından seçim yapabilir; ihtiyaca göre uygulamaya geçebilirsiniz. Böyle bir yaklaşımın ana unsurlarından birisi başarılı öneriler için bir ödül sistemi geliştirmektir. Öneri geliştirme ve uygulama sürecinin başarısı çalışanların katılımını daha canlı ve üretken hale getirir.

İşletmeci Komutan

İş sahibi girişimcinin tüm beceri, yetenek ve yetkinliklerine rağmen bir işletmeyi sadece kendi gücüyle yürütmesi kolay değildir.

Bazı büyük işletme sahipleri veya yöneticiler tanıyorum ki, duvara çakılacak çiviye bile karışırlar. Hâlbuki başarılı bir işletme için iş sahibinin veya üst düzey yöneticinin bazı yetki, sorumluluk, yükümlülük ve kaynakları devredebilmesi gerekir. Eğer ‘işletmeci komutan’ büyük yetki ve kaynakları kendisinde topluyorsa, herhangi bir kriz durumunda ‘komutan’, zarar gördüğünde işletmenin olağan çalışması da zorlanacak demektir.

İş sahibi girişimci, kendi işletmesinin komutanıdır. Tüm beceri, yetenek ve yetkinliklerine rağmen bir işletmeyi sadece kendi gücüyle yürütmesi kolay değildir. Bu nedenle güvenilir –aynı zamanda yönetilebilir ve denetlenebilir– yardımcılarla desteklenmesi gerekebilir. Buradaki ölçüt, işletmenin ‘demir çekirdeğini’ oluşturacak yardımcıların girişimci ile benzer hedef, ideal ve vizyonu paylaşabilmesidir.

İZLE: ... facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutubeby feather

duyguguncesi hakkında

Gürcan Banger, Eskişehir Maarif Koleji ve ODTÜ mezunu. Elektrik yüksek mühendisi (opsiyonu bilgisayarlı denetim). Halen iş kültürü, yönetim, yeniden yapılanma, kümelenme, girişimcilik gibi konularda kurumsal danışman ve eğitmen olarak çalışıyor. Düzenli olarak kendi bloglarında ( http://www.duyguguncesi.net ve http://www.bizobiz.net ) yazıyor. Köşe ve dosya yazdığı gazete ve dergiler var.
Bu yazı İnsan kaynakları, İş kültürü, İşletme kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>