İyi İzlenim Yaratmak – 3

PAYLAŞ: ... facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
PrintFriendly and PDFYazdır

İyi İzlenim Yaratmakİyi İzlenim Yaratmak – 3

Gürcan Banger

Bir olayın bitişini göz önüne getirin. Bu bitişin içeriğinde olumsuzluk varsa zaten acı, keder veya hüzün verir. Eğer başarılı bir bitiş ise bir kutlama ile noktalanacaktır; ama zaten yoğun duygular ve düşünceler akışta yaşanmış olduğundan bu bitiş, bireysel enerji üretimini olağan seviyelerine taşıyarak yorgunluk ve dinlenme ihtiyacına doğru yönlenecektir.

Diğer yandan başlangıçlar heyecanlıdır. Bilinmeyen bir gelecek yolculuğunun ilk adımıdır. Kişinin olağan seviyelerinin üzerinde enerji dolmasına neden olur. İlk izlenim yaratma süreci de böyle bir başlangıçtır. Karşılaşmanın türü ne olursa olsun heyecan ve merak, her iki taraf içinde meydana gelecek olayın ayrılmaz parçasıdır. Böylesine enerji yüklü tarafların karşılaşmasında ilk izlenimler daha yüksek oranda etkileyici, belirleyici ve kalıcı olur.

Etkilemek

Kişinin enerji dolu olduğu anlar aynı zaman alıcı sensorlarının sonuna kadar açık olduğu, ortamdan bilgi toplayıp süzdüğü zamanlardır. Bu nedenle ilk karşılaşma anında izlenim yaratmaya yönelik davranışlar birinci elden etkili olur.

İyi İzlenim YaratmakBazı kişiler yukarıda özetlediğim düşünsel ve duygusal durumun farkındadır. Bundan yararlanmak için bazı davranış türlerinden yararlanmak isterler. Örneğin –gerçekliği sorgulanabilir olsa da– çok önemli iş, bilim veya sanat insanlarını tanıdıklarından söz ederler; tanınmış politikacılarla bağlantılarını sergilemek isterler. Hâlbuki bu tür ‘şişinmelerden’ etkilenen insan sayısı pek de fazla değildir. İzlenim yaratmaya çalışılan ortamın temel gerekçesi, karşılıklı tarafların birbirini tanımasıdır.

Örneğin bir iş görüşmesinde önemli olan konu kişinin bilgi ve deneyim düzeyi, beceriler, yetenekler ve yetkinlikler olur. Bu ortamda hiç kimse (hiçbir muhatap) karşısındakinin ne kadar ‘önemli’ bir kişi olduğu ile ilgilenmez. Deneyimli iş sahipleri ve yöneticiler sizin kimi tanıdığınızla değil, neyi ne kadar bildiğinizle ilgilenirler.

Eğer bir iş başvurusu nedeniyle görüşme yapıyorsanız, bu nokta tanışıklıklarınızla ilgili sorular güvenirliğinizi sınamayı veya hakkınızda referans almayı hedefliyordur. Bu durumda gerçekçi ve doğrucu olmak gerekir; Sahici ve samimi olmayan davranışlar ve ifadeler karşı tarafta silinmesi kolay olmayan güvensizlik oluşturur.

Yemekli Ortam

İş yemekleri kişisel beden dilinin ve davranış modelinin daha fazla kullanıldığı ortamlardır. Kimi durumlarda ilk karşılaşma ortamı olarak yemek yenilen ve içki içilen bir mekân tercih edilir. Böyle bir ortam için yapılabilecek ilk öneri –başta içki olmak üzere– ölçülü olmaktır.

Nezaket, saygı ve olumlu iletişim uzun vadede kazandırıcıdır.

Ölçülülük karşı tarafı iyi dinlemeye, söylenenleri hatırlamaya ve kendini düzgün ifade edebilmeye yardımcı olur. Özellikle içki konusunda ölçüyü kaçırmak geri dönülmesi mümkün olmayan noktalara gidilmesine neden olur. Ölçü konusunda önerilebilecek kriter, kişinin kendi sınırlarını ve aynı zamanda karşı tarafın sergilediği ölçülülük düzeyini aşmaması şeklinde olabilir.

Bitirirken

Görüşme nasıl ilerlemiş ve hangi sonuca bağlanmış olursa olsun, bitirirken tokalaşma, gülümseme ve hoşça kal mesajı –ilk izlenimi pekiştirmek açısından– vazgeçilmezdir. Bu tür bir davranış, gelecekte başka kapıları açabilecek olan ilk izlenimi olumlu biçimde kalıcılaştırmak için gerekebilir. Nezaket, saygı ve olumlu iletişim uzun vadede kazandırıcıdır.

İZLE: ... facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutubeby feather

duyguguncesi hakkında

Gürcan Banger, Eskişehir Maarif Koleji ve ODTÜ mezunu. Elektrik yüksek mühendisi (opsiyonu bilgisayarlı denetim). Halen iş kültürü, yönetim, yeniden yapılanma, kümelenme, girişimcilik gibi konularda kurumsal danışman ve eğitmen olarak çalışıyor. Düzenli olarak kendi bloglarında ( http://www.duyguguncesi.net ve http://www.bizobiz.net ) yazıyor. Köşe ve dosya yazdığı gazete ve dergiler var.
Bu yazı Beden dili, İletişim, İş dünyası, İş kültürü kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>