İş Yerinde İnsanları Yönetmek – 1

PAYLAŞ: ... facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
PrintFriendly and PDFYazdır

İş Yerinde İnsanları Yönetmekİş Yerinde İnsanları Yönetmek – 1

Gürcan Banger

İş dünyası giderek artan oranda teknolojinin ve makinelerin, işgücünün rollerini üstlendiği bir alan olacak. Mal ve hizmet üretimi içinde teknolojinin ağırlığı artmakla birlikte işgücü daha uzun bir süre iş kavramını tanımlayan unsurlardan biri olmaya devam edecek. Dün ve bugün olduğu gibi gelecekte de çalışanların yönetimi önemli bir iş kültürü konusu olmaya devam edecek. Bu nedenle iş sahibinin, girişimcinin veya yöneticinin –artan rekabet şartlarını da dikkate alarak– bu konuda alışkanlıklarının ötesine geçerek donanımlı olması gerekiyor. İnsanları yönetmek günümüz iş kültüründe liderlik olarak tanımlanıyor.

İletişim

Bir işletmede yapılan işler rol, pozisyon ve görev tanımları ile süreçler olarak tanımlanmış olmalıdır. Bu tanımlamalar sırasında yetki, sorumluluk ve kaynaklar da belirlenmelidir. Zaman ve kaynak kaybını önlemek üzere talimatlar düzenlenebilir. Bunlar yapılan işle yapılması gereken doğru iş arasında kıyaslama, performansı ölçme, dolayısıyla denetleme imkânı verecektir. Ama mesele, sadece çalışanı doğru yapılmayan iş açısından denetlemekten ibaret değil. İşi doğru yapan kişiler de izlenmeli ve işi doğru yaptıkları konusunda bilgilendirilmelidir.

İşyerinde bazı çalışanlar yaptıkları işlerin basitliği veya düşük performansları nedeniyle fazla dikkate değer bulunmazlar. Hâlbuki bir yönetici düşük performans gösteren bir çalışan ile de iletişim kurmalıdır. Kendini iletişim sınırlarının dışında hissetmek, çalışan açısından kırıcı olmakla birlikte işletmeye yabancılaşmasına ve performansının daha fazla düşmesine neden olur. Lider nitelikli yönetici kendi yetki ve sorumluluk alanı içindeki her çalışanla iletişim kurabilmesini sağlayacak mekanizmaları geliştirmelidir.

İş Yerinde İnsanları Yönetmekİletişim, işyerinde başarının vazgeçilmezlerinden birisidir. Bu nedenle takım, birim veya işletme içinde iletişimin nasıl gerçekleşeceğinin tanımlı olması gerekir. Örneğin yönetici kendi sorumluluk ve yetki alanında yer alan çalışanların yaptıkları konusunda bilgilenmek üzere bir geri bildirim mekanizması kurmalıdır. Yönetici ihtiyacı olmayan gereksiz enformasyon ile boğulmamaya da özen göstermelidir. Geri bildirim (bilgilenme) ihtiyacının tatminine yönelik olarak bilişim ortamında e-posta, e-iletiler veya kurumsal portallar aracılığı ile haberleşme sağlanabilir. En yaygın bilinen yaklaşımlardan bir diğeri ise odaklanmış, iyi yönetilen, gündemli ve başlangıcı ile süresi belli toplantılar yapmaktır. Toplantı yapma ve yönetme konusu iş kültüründe yeterince ele alınmış bir konudur ve bilgilenme amacıyla ihtiyaç duyulan kaynaklar kolayca bulunabilir.

Lider yönetici için doğru davranış tarzlarından birisi doğru yapılan işi takdir ettiğini göstermektir. Yapılan araştırmalar çalışanların başardıkları işler konusunda takdir beklediklerini, eğer takdir edilmezlerse bundan olumsuz etkilendiklerini doğruluyor. Başarılı yöneticiler –iş yerinin veya birimin ölçeğine göre– sözlü takdir bildirimi yapmaya veya yazılı teşekkür iletisi göndermeye özen gösterirler.

İletişim kurmanın yollarından bir diğeri, yöneticinin işletme içinde gezinme ve yapılan işleri yerinde izleme alışkanlığı edinmesidir.

Yönetici açısından çalışanla iletişim kurmak sadece konuşmak veya yazmaktan ibaret değildir. İletişim öncelikle ve vazgeçilmez biçimde iyi dinlemeyi içerir. Yöneticinin, neyi neden yaptıkları konusunda açıklamaları için çalışanlara imkân tanıması gerekir. Böyle bir yaklaşım yöneticinin işler konusunda bilgilenmesini sağlar. Eğer yapılan işlerde hatalı bir durum varsa, çalışana verilecek gerekli yardımla yanlışın düzeltilmesi mümkün olur.

İletişim kurmanın yollarından bir diğeri, yöneticinin işletme içinde gezinme ve yapılan işleri yerinde izleme alışkanlığı edinmesidir. Böylece hem işleri yerinde görerek bilgilenmiş olacak, hem de çalışanları dinleme fırsatı yaratmış olacaktır.

(Devamı var.)
İZLE: ... facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutubeby feather

duyguguncesi hakkında

Gürcan Banger, Eskişehir Maarif Koleji ve ODTÜ mezunu. Elektrik yüksek mühendisi (opsiyonu bilgisayarlı denetim). Halen iş kültürü, yönetim, yeniden yapılanma, kümelenme, girişimcilik gibi konularda kurumsal danışman ve eğitmen olarak çalışıyor. Düzenli olarak kendi bloglarında ( http://www.duyguguncesi.net ve http://www.bizobiz.net ) yazıyor. Köşe ve dosya yazdığı gazete ve dergiler var.
Bu yazı İş kültürü, İşletme, Liderlik, Yönetim kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>