İş Yerinde İnsanları Yönetmek – 2

PAYLAŞ: ... facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
PrintFriendly and PDFYazdır

İş Yerinde İnsanları Yönetmek İş Yerinde İnsanları Yönetmek – 2

Gürcan Banger

En silik mürekkep bile en iyi bellekten daha kalıcıdır. Başarılı bir işletme Sözlü Kültür Çağı’ndan Yazılı Kurumsal Kültür Çağı’na geçebilmiş olandır. Eğer bir yönetici, çalışanlardan başarılı sonuçlar ve yüksek performans bekliyorsa, bu durumda kurumsal kültürün omurgasını yazılı ve erişilebilir belgeler haline getirmelidir. Bir lider yönetici olarak çalışanlar için gerekli yönerge, talimat ve iş emirlerini düzenleyin; onlar karşılığını vereceklerdir.

Yazılı Kültür ve Eğitim

Yazılı kültürden söz ederken, işletmeyi lüzumsuz kayıt kuyut işleri ve aşırı bürokrasi ile boğmayı kast etmiyorum. Sadece işlerin sözlü olarak ifade edilmesinin yetersizliği ile zayıflığını, yönetme ve denetleme zorluğunu anlatmak istiyorum. Örneğin işe yeni giren bir kişi için sözlü ve görsel olarak uygulamalı işle tanışma (oryantasyon) eğitimi verilir. Bunun yanında çalışanların uymaları gereken kuralları tanımlayan yazılı bir oryantasyon el kitabı her çalışana verilir. Çalışan, ihtiyaç duyduğu durumlarda el kitabına başvurabilir. Yazılı kültür zaman içinde uygulamalarla birlikte işletmede gömülü kurumsal kültüre (aile kültürüne) dönüşür. Yukarıda verdiğim işe giriş örneğine benzer şekilde diğer süreç ve faaliyet konuları için yazılı kurumsal dokümantasyon üretilebilir.

Yöneticinin ve çalışanın işletme şartlarında varlığını ve sürdürülebilirliğini sağlamlaştıran faaliyet türlerinden bir başkası eğitimlerdir. Çalışanların yaptıkları işler konusunda eğitimli olmaları elde edilen sonuçları ve performansı olumlu yönde etkiler. Bir mağazadaki satış temsilcisini düşünün. Bu kişi sattığı ürünlerle satış sonrası hizmetler konusunda yeterli bilgi ve deneyim sahibi değilse, müşteriye kendi dağarcığından ürettiği ve muhtemelen doğru olmayan sözler söyleyecek veya vaatlerde bulunacaktır. İlerleyen zamanda müşteri tatmini sağlanmadığında ise işletme ve ürün imaj ve itibar kaybına uğrayacaktır. Böyle bir durum oluşmaması için satıcının işletme, ürünler, hizmetler ve kurumsal iş yapış tarzı konusunda vazgeçilmez biçimde –ve muhtemelen dönemsel olarak yenilenmelerle tekrarlanarak– eğitim alması gerekir.

İş Yerinde İnsanları Yönetmek Çıktılar ve Performans

Lider yönetici, çalışanları başarı için umutlandırır, onları başarıya yönlendirir, başarılı olmalarını arzular ve sağlar. Her insan başardığı iyi işlerle duygusal ve düşünsel olarak tatmin olmak ister. Ayrıca bir çalışan başardığı işin kendi yöneticisine yansımasını da ister. Eğer yönetici başarılan karşılığında işletmenin ne elde edeceğini doğru şekilde aktarabilirse çalışanlar da kaliteli çıktılar ve yüksek performans yönünde motive olurlar. Bir işletme sadece çalışanların iş yaptığı ve bunun karşılığında gelir elde ettiği bir çatı değildir. İşletme iş sahibinden yöneticiye, beyaz yakalıdan niteliksiz çalışana kadar herkes için bir yaşam alanıdır. Aile ortamında olduğu gibi burada da duygu ve düşünce değiş tokuşuyla, karşılıklı kültürel ve sosyal iletişimle yaşanır. Duygular başarılı çıktıların ve yüksek performansın önemli parametrelerinden birisidir.

Duygular başarılı çıktıların ve yüksek performansın önemli parametrelerinden birisidir.

Başarılı çıktı ve yüksek performans ne kendiliğinden olur ne de bunu çalışanları aşırı biçimde denetlemek sağlar. Ölçülü olmayan denetim çalışanlar açısından engelleyici –çoğu zaman motivasyon kaybı yönünde– etkiler yaparken, yönetici için de zaman kaybıdır.

Ölçülü denetim dediğimizde, bu ifade sonuçlara odaklanılması gerektiği anlamına gelir. Lider yönetici çalışanların başarı ve performanslarını onların eylemlerine veya kişiliklerine göre değil, başardıkları çıktılara göre değerlendirir. Ödüllendirme çalışanların elde ettikleri çıktılara göre yapılır.

(Devamı var.)
İZLE: ... facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutubeby feather

duyguguncesi hakkında

Gürcan Banger, Eskişehir Maarif Koleji ve ODTÜ mezunu. Elektrik yüksek mühendisi (opsiyonu bilgisayarlı denetim). Halen iş kültürü, yönetim, yeniden yapılanma, kümelenme, girişimcilik gibi konularda kurumsal danışman ve eğitmen olarak çalışıyor. Düzenli olarak kendi bloglarında ( http://www.duyguguncesi.net ve http://www.bizobiz.net ) yazıyor. Köşe ve dosya yazdığı gazete ve dergiler var.
Bu yazı İnsan kaynakları, İş kültürü, İşletme, Liderlik, Yönetim kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>