İş Yerinde İnsanları Yönetmek – 4

PAYLAŞ: ... facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
PrintFriendly and PDFYazdır

İş Yerinde İnsanları Yönetmekİş Yerinde İnsanları Yönetmek – 4

Gürcan Banger

Bir sipariş verdiniz; beklediğiniz firmadan ise hiçbir bilgilendirme gelmiyor. Uydu televizyonunuz için servisi aradığınız iki gün olduğu halde hâlâ arayan soran yok. Kusurlu ürünü mağazaya teslim ettiğiniz 15 gün oldu, ama sorunun halledildiğine dair henüz bir arayan olmadı. Ne kadar can sıkıcı örnekler değil mi? Bu tür olaylar müşteriyi firmaya ve ürüne karşı doğrudan olumsuz etkiler. Kendisi olumsuz duygu ve düşünceler geliştirmekle kalmaz; aynı zamanda kötü deneyimini çevresine de aktarır. Bunların örneklerini İnternet ortamındaki şikâyet sitelerinde görebilirsiniz.

Hızlı Cevap

Hiçbir işletme ekosistem içinde yalnız başına değildir. Her zaman için etkileşim halinde olduğu müşteriler ve tedarikçiler bulunur. Ayrıca işletme içinde birbirine bağlantılı değişik kişi ve birimlerin arasında da etkileşim ve iletişim gerçekleşir. Bu etkileşimde darboğazlar ve gecikmeler oluşması işletmenin önemli kayıplara uğramasına neden olabilir.

Böyle bir durumda yöneticinin karşılıklı etkileşim ve iletişim konusunda önlem nitelikli kurallar geliştirmesi gerekir. Bunlardan birisi, işletme içinde ve dışında her talebe (örneğin) 24 saat içinde cevap verilmesi şeklinde bir ‘hedef kural’ koymaktır. Hiç kuşkusuz; böyle bir kural için işin ve talebin niteliğine göre ayrıntılandırma yapılabilir.

Zaman Yutucu Sosyalleşme mi?

… çok yönlülük ve çok yararlılık, iş kültüründe (tasarımda, iş geliştirmede, yerleşimde veya benzer konularda) lider yöneticinin kullanması gereken yaklaşımlardan birisidir.

Eski zamanların köy çeşmesi, sadece su tedarik etmenin değil; aynı zaman sosyal iletişim kurmanın da mekânıdır. Köy çeşmesi ve yakın çevresi (ya da köy meydanı), bir tür kamusal alandır. Buralarda enformasyon karşılıklı olarak iletilir, sorunlar konuşulur, çözümler üretilir. Dolayısıyla köy çeşmesi en az iki yararı olan bir mekândır; bir yanıyla su tedariki sağlanır, diğer yandan iletişim ve sosyalleşme ortamı olarak kullanılır. Köy çeşmesi örneğinde olduğu gibi çok yönlülük ve çok yararlılık, iş kültüründe (tasarımda, iş geliştirmede, yerleşimde veya benzer konularda) lider yöneticinin kullanması gereken yaklaşımlardan birisidir.

İşletmede de aynı amaçla (kurumsal, sosyal ve kültürel iletişim için) kullanılan mekânlar bulunur. Lider yönetici bu tür mekânları çalışanların ve işin geliştirilmesi için uygun fırsat alanları olarak değerlendirebilir. Kahve ocağı, duyuru panosu önü veya altında sohbet edilen kameriye bunlara örnek olarak sayılabilir. Ciddi çıktılar ve performans elde etmek için iletişimin zorunlu olarak toplantı odasında ve masa başında yapılması gerekmez.

Her olumsuzluk, içinde yeni fırsatlar barındırır. Örneğin duyuru panosu, önünde çok zaman yitirilen bir mekân olabilir. Böyle bir durumda sorunun analizi ile duyuru panosunun nasıl daha etkili kullanılabileceği ortaya konabilir. Yeni duyuru panosu düzeninden hangi ek yararların elde edileceği öngörülebilir.

İş Yerinde İnsanları YönetmekÇalışanlara görüşlerini ve önerilerini söylemek için fırsatlar oluşturmak ve mekânlar yaratmak gerekir. Yukarıda söz ettiğim türden ortamlardan bu amaçla yararlanmak mümkün olabilir. Örneğin işletmenin bir birimindeki veya takımındaki yönetici ve çalışanlar, 15 dakikalık sabah görüşmelerini kahve ocağı önünde ayakta kahve / çay içerken yapabilirler. Önemli olan bu tür sosyal ortamları doğru ve kurallı yöneterek yararlı hale dönüştürmektir.

Sosyal mekânları iyi kullanmanın tekniklerinden biri diğeri ise çalışanları motive edecek veya bilgilendirecek küçük ve az yazılı, slogan niteliğindeki –kurumsal hedef, enformasyon veya duyuru içeren– afişlerin buralarda bulundurulmasıdır. Böyle bir ortamda asılı duran bir afiş üzerindeki slogan zaman içinde bir ‘kurumsal ezber’ oluşturabilir.

(Devamı var.)
İZLE: ... facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutubeby feather

duyguguncesi hakkında

Gürcan Banger, Eskişehir Maarif Koleji ve ODTÜ mezunu. Elektrik yüksek mühendisi (opsiyonu bilgisayarlı denetim). Halen iş kültürü, yönetim, yeniden yapılanma, kümelenme, girişimcilik gibi konularda kurumsal danışman ve eğitmen olarak çalışıyor. Düzenli olarak kendi bloglarında ( http://www.duyguguncesi.net ve http://www.bizobiz.net ) yazıyor. Köşe ve dosya yazdığı gazete ve dergiler var.
Bu yazı İş kültürü, İşletme, Liderlik, Yönetim kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>