İşletmede Yenilikçi İşbirliği İçin Sosyal Medya – 1

PAYLAŞ: ... facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
PrintFriendly and PDFYazdır

İşletmede Yenilikçi İşbirliği İçin Sosyal Medya – 1

Gürcan Banger

Pazarlama, satış, tasarım, üretim, muhasebe ve benzeri diğer hizmetlerden oluşan bir işletme düşünün. Örneğin bu işletme müşteri siparişi olan bir projeyi yürütüyor olsun. Saydığım fonksiyonları yerine getiren işletme birimleri (ve bu birimlerde yer alan çok sayıda çalışan) projenin gelişimini işlerinin gereği izlemek istesin. Hatta –konuyu biraz daha karmaşık hale getirmek için– bu işletmede aynı anda çok sayıda proje yürütülmekte olduğunu öngörelim. Bu kişiler birbirleri arasındaki iletişimi sağlamak için bir kurumsal kaynak planlaması (ERP) yazılımı kullanabilirler. Bu durumda ilgilendikleri projeyi bulup kendileriyle ilgili gelişmeleri sistem üzerinde aramaları ve incelemeleri gerekecektir. Aynı zamanda bu kullanıcılar ERP sistemi ile ilgili bilgi ve deneyim sahibi olmaya da ihtiyaç duyacaklardır.

Bir diğer çözüm ise projenin gelişimine ilişkin enformasyonun e-posta yoluyla paylaşılmasıdır. Projenin yürütücüsü, danışmanı, onay vereni ve rapor alanı arasında sayısız e-posta gidip geleceğinden bu tür bir izleme de çok verimli olmayacaktır. Üçüncü yol ise geleneksel küçük işletmelerde her zaman görülen “Saldım çayıra, Mevla’m kayıra” şeklindeki dağınıklık, düzensizlik ve kuralsızlık ‘yöntemidir’. Saydığım üç yaklaşımın da örneklerini iş dünyasında gözlemek mümkündür.

Yeni Türden Yakınlaşmalar

Günümüzün işletme profili giderek yaygın bir özellik gösterecek biçimde ilerliyor. Eskiden tümü işletmenin içinde olan tedarik (değer) zincirinin pek çok halkası başka işletmeler tarafından gerçekleştiriliyor. İşletme yaygın ve dağıtık hale geldikçe, normalde bir işbirliği içinde olmaları beklenen çalışanlar birbirlerinden uzaklaşıyorlar. Çalışanlar arasında uzayan mesafeler ve giderek azalan tanışıklıklar etkili ve verimli ortak çalışma ve işbirliği yapma ihtimalini da azaltıyor.

Yaygınlaşan işletmenin yarattığı ilişkisizlik ortamının olumsuzluklarını ikame edecek bir başka gelişme daha var. Bu da İnternet üzerinde sosyal medya platformlarının hızla çoğalması ve kullanımının artmasıdır. Sosyal medya kişilere yeni bir ‘güven’ anlayışı üzerinden yeni arkadaşlıklar kurma imkânı yarattı. Facebook, Twitter, Google+ veya LinkedIn gibi sosyal medya platformlarında kişiler kendilerinden çok uzaktaki başka kişilerle ‘arkadaşlık’ ilişkisi kurarak içerik paylaşımı yapıyorlar. Bu sanal platformlara çok daha fazlasını ekleyebiliriz. Ayrıca İnternet blogları gibi biraz daha farklı enformasyon ve içerik paylaşım imkânları da var.

Wiki – Viki

Bu bağlamdaki İnternet uygulamalarının ilginç örneklerinden birisi de wiki (viki) olarak isimlendirilen sanal ortamlardır. Basit olarak söylersek viki, bir İnternet uygulamasıdır. Kullanıcılarına işbirliği halinde yapı ve içerikle ilgili değiştirme, eklemeler yapma veya silme gibi yetkileri verir. Viki bir içerik yönetim sistemidir, ama yukarıda saydığım diğer sosyal medya platformlarından ve bloglardan farklıdır. Viki türünde bir İnternet sitesinin içerik yaratma, değiştirme, ekleme ve yok etme işlemlerine yönelik olarak sahibi veya lideri bulunmaz. Dışarıya kapalı (kullanıcıların etkilemesine olanak tanımayan) bölümü azdır. Yapı ve içerik kullanıcı ihtiyaçlarına göre düzenlenir. Bilinen en iyi örneklerinden birisi bir sanal ansiklopedi olan Wikipedia (Vikipedi) uygulamasıdır.

Vikiler bir ansiklopedi gibi enformasyon sağlayan bir veritabanı olmak yanında bilgi yönetimi, not alma, topluluk İnternet sitesi veya intranet (örneğin kurumsal portal) olarak da kullanılabilir. Böyle örnekleri İnternet ortamında bulabiliriz.

Başta tasvir ettiğim çok sayıda proje üreten işletme örneğine dönelim. Viki uygulamasının karmaşık enformasyon akımı olan işletmeler için bir enformasyon deposu, işbirliği ve ortak çalışma platformu olarak iş görebileceğine dair bir sezgi üretebiliriz. Başarılı viki uygulamaları pek çok işletme için kurumsal iletişim ve işbirliği sıkıntısının aşılmasında yardımcı olabilir.

(Devamı var.)
İZLE: ... facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutubeby feather

duyguguncesi hakkında

Gürcan Banger, Eskişehir Maarif Koleji ve ODTÜ mezunu. Elektrik yüksek mühendisi (opsiyonu bilgisayarlı denetim). Halen iş kültürü, yönetim, yeniden yapılanma, kümelenme, girişimcilik gibi konularda kurumsal danışman, yönetici koçu, mentor ve eğitmen olarak çalışıyor. Raylı Sistemler Kümelenmesi koordinatörüdür. Düzenli olarak kendi bloglarında ( http://www.duyguguncesi.net ve http://www.bizobiz.net ) yazıyor. Köşe ve dosya yazdığı gazete ve dergiler var.
Bu yazı İnovasyon, İnternet, İş kültürü, İşbirliği, İşletme, Sosyal medya, Yenilikçilik kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>