İşletmede Yenilikçi İşbirliği İçin Sosyal Medya – 3

PAYLAŞ: ... facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
PrintFriendly and PDFYazdır

İşletmede Yenilikçi İşbirliği İçin Sosyal Medya – 3

Gürcan Banger

Vikiler (Wiki) inovasyonu geliştiren, yeni türden işbirliği imkân ve ihtimalleri yaratmaları açısından giderek daha fazla ilgi çekiyor. Viki teknolojisi, diğer bilgi yönetim teknolojilerinden farklı olarak (tanımlanan hedef topluluk çerçevesinde) genel kullanıma açık bir İnternet sitesinin işbirliği içinde yaratımını ve geliştirilmesini hedefliyor.

Vikinin, kronolojik olarak düzenlenen blog (günce) mantığından önemli bir farklılığı var. Enformasyon ve bilginin düzenlenmesi, zaman sıralamasına göre değil, dokümanın kullanıcı katkılarıyla evrimleşmesi üzerine kurgulanmış. Viki katılımcıları kendilerinin veya başkalarının içeriğini değiştirebilirler. Değişiklikler anında yapılabilir ve yayınlanır. Değişikliklerin geçmişini görmek mümkündür. Her değişikliğin yazarı tanımlıdır; bu nedenle herkes kimin neyi değiştirdiğini izleyebilir. Bu türden Viki özellikleri, İnternetin diğer içerik sunma araçlarından farklı olarak işbirliği olanaklarını genişletici etki yapar. Viki teknolojisi, işletmeler de dâhil olmak üzere inovasyon süreçlerinin keşfedilmesi ve geliştirilmesi için daha yoğun, etkili ve verimli kullanımları bekliyor.

İnternet, başta ‘kalabalığın bilgeliği’ olmak üzere işletmelere pek çok yeni fırsatlar ve ihtimaller sunuyor. Buna karşılık mevcut durumda işletme içinde sosyal medya kullanımı sıradan içerik paylaşımı ve küçük ölçekli bilgi yaratımının ötesine geçemiyor. Sosyal medyanın kurumsal kullanımı konusunda pek çok literatür çalışması yapıldığı halde bunlardan yararlanma düzeyinin yüksek olduğunu söylemek mümkün değil. İyi sayılabilecek örneklerden birisi ünlü havacılık sanayi şirketlerinden Northrop’un binlerce çalışanı tarafından geliştirilen, kurumsal ürün ve süreçler konusunda güncel bilgi ve deneyimlerin paylaşıldığı sanal ansiklopedidir.

İnovasyon ve Viki

İnovasyon yeni bir ürün, hizmet, araç, süreç ya da fikirdir. Yeni gereklilikleri, yeni ortaya çıkmış ihtiyaçları veya mevcut pazara ilişkin gereksinimleri karşılamak üzere daha iyi çözümlerin geliştirilmesi olarak düşünülür. İnovasyon daha etkili ürünler, hizmetler, süreçler, teknolojiler veya fikirler elde edilmesi işidir. Bir ekonomik işletme açısından bakıldığında ise inovasyon, bu çerçeveye ilaveten kazandıran yenilik olarak tanımlanır. İnovasyon sürecinde önemli olan, müşteri ihtiyaçlarındaki değişimi fark edebilmek ve teknolojideki gelişmelerin bunların tatmin edilmesine yönelik çözüme dönüştürülmesidir. Bir başka deyişle müşteride ve teknolojideki değişime ilişkin farkındalık birinci derecede önemlidir. Burada ‘değişim farkındalığı’ olgusunu vurgulamak isterim.

Bir kurumsal Vikide farklı çalışanlar tarafından değişiklik, ekleme veya silme yapılır. Sayfalardaki değişimi izleyen çalışanlar Vikideki bilgilerin başkaları tarafından kullanımı konusunda çıkarımlar yapabilirler. Böylece Vikideki fikirlere yeni görüş ve düşüncelerin eklenmesiyle yeni kıvılcımlar üreme imkânı bulur.

Bir Vikiyi inovasyon amaçlı kullanma girişimi öncelikle bir problem veya bir ihtiyaç ile başlar. Sorun veya ihtiyaç, Viki üzerindeki ekleme ve düzeltmeleri oluşturan iletişimi canlandırır. Katılımcılar bu ihtiyaç veya problem üzerinde kendi fikir, görüş ve yaklaşımlarını eklerler.

Viki teknolojisi İnternet ortamında eklentilere ihtiyaç duyulmadan herhangi bir tarayıcının (browser) kullanılabilmesini öngörür. Bu basitlik çerçevesinde işbirlikçi değişiklik kuralları ve sıradan web metni yazma teknikleri kullanılır. Viki mekânı iletişim, işbirliği ve karşılıklı etkileşim için kullanıcı dostu araç olarak iş görür.

Vikinin olağan yöneticisi ortak akıldır. Diğer yandan Viki kolaylaştırıcısı (moderatörü) olarak kabul edebileceğimiz kişi veya takım inovasyon sürecini güçlendirmek üzere katkıların daha sonuç alıcı hale dönüşmesi, ortak çözümlere doğru yol alması, bazı sorulara veya tartışmalara açıklık getirilmesi misyonunu üstlenebilir.

(Devamı var)

Ziyaretiniz için teşekkürler:↓

AYLA ATALAY

İZLE: ... facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutubeby feather

duyguguncesi hakkında

Gürcan Banger, Eskişehir Maarif Koleji ve ODTÜ mezunu. Elektrik yüksek mühendisi (opsiyonu bilgisayarlı denetim). Halen iş kültürü, yönetim, yeniden yapılanma, kümelenme, girişimcilik gibi konularda kurumsal danışman, yönetici koçu, mentor ve eğitmen olarak çalışıyor. Raylı Sistemler Kümelenmesi koordinatörüdür. Düzenli olarak kendi bloglarında ( http://www.duyguguncesi.net ve http://www.bizobiz.net ) yazıyor. Köşe ve dosya yazdığı gazete ve dergiler var.
Bu yazı İnovasyon, İş kültürü, İşbirliği, İşletme, Sosyal medya, Yenilikçilik kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>