Eğer Sevgiden Söz Ediyorsak

PrintFriendly and PDFYazdır

Eğer Sevgiden Söz EdiyorsakEğer Sevgiden Söz Ediyorsak

Gürcan Banger

Sevginin ve buna bağlı yaşam sevincinin varlığı sağlık belirtisidir. Sevgi, toplam olarak olumlu bir duygusal haldir. Kişiye ruh ve beden olarak yararlı katkılar yapar. İnsanın değişim ve yenilenme ivmesini artırır. Mutlu olmanın tek yolu bu olmasa da; sevgi, insanı mutlu etme potansiyeli taşır. İnsanın kendisini ve çevresini daha iyi tanımasına ve anlamasına vesile olur. Çünkü sevgi, değişim için değerli bir öz içerir; bu durum da insanın kendini, çevresini ve uzak ufukları daha iyi algılamasının yolunu açar.

Kimi zaman mutlu olmak için bazı seçenekleri fazlasıyla abartırız. Örneğin mutlu olmamızı engelleyen en önemli sorunun ‘sevgi yoksunluğu’ olduğunu düşündüğümüz zamanlar olur. Sevgi olabilse, yaşamımızdaki tüm sıkıntıların bir anda aşılıvereceği gibi bir fikre takılıp kaldığımız olur. Hâlbuki mutlu olmak ve sevgi, genelde birbirinden iki farklı olgudur. Mutlu olmak için sevgi gibi bir ön koşul olmadığı gibi, sevgi sandığımız sürecin bizi mutlu edeceğini de garanti edemeyiz.

Eğer gerçek sevgiden söz ediyorsak, bu duygunun iki yönlü olarak –bazı örneklerde eşit veya eşdeğer olmasa da– ‘iyilik’ ve olumluluk içermesi gerekir. Eğer mutlu olmak adına kendimizi gerçek olmayan bir sevginin hayali denizine atıyorsak, kısa sürede başımıza gelecek olan kuşku, saygınlık yitimi, özgüven kaybı, karamsarlık ve kişilik veya kimlik erozyonudur. Eğer sevginin varlığımızda yapması gerekenleri ölçebilseydik, genel anlamda kendini ‘iyi’ hissetme dışında yaşama sevincimizin de arttığını ölçebilmemiz gerekirdi.

Sevgi Kavşağı

Yardım alamayacağınız bir tabelasız kavşağa geldiğinizde; başınıza gelebilecek iki muhtemel durum var demektir. Birincisi; seçtiğiniz yolun, sizi arzuladığınız yere ulaştırmasıdır. İkinci olarak kötü ihtimal ise yanlış yolu seçmeniz durumunda her arzuladığınız yere ulaşamayacaksınız, hem de yeni bir deneme için geri dönüp tekrar başlamanız gerekecektir. Hiç kuşkusuz; yanlış yolu tercih ettirmenin sizde zamandan başka enerji kayıplarına neden olması da kaçınılmazdır.

Pek çok insan için sevgi, kuş uçmaz ve kervan geçmez bir dağ başında, bir çift yol ayrımında tabelasız kavşak gibidir. İki yoldan birini –sevgiyi ya da yalnız kalmayı– tercih ettiğinizde bu seçimin size yansıyan sonuçları olacaktır. Doğru bir kişi ve doğru bir ilişki ile sonunda pişman olmayacağınız bir süreci yaşarken, yanlış seçimde ciddi sorunlar ve önemli kayıplar yaşayabileceksiniz.

… sevgi olduğunu düşündüğünüz duygu ile kendinizi daha atıl, hareketsiz ve karamsar buluyorsanız, yanlış bir ruh hali içinde olduğunuzdan veya mevcut olanın sevgi olmadığından kuşkulanabilirsiniz.

Sevgi konusunda yanlış seçim yapmak, bu yolun sonu anlamına gelmez. Önemli olan, kişinin sevginin yarattığı gönül sarhoşluğu ile bu süreci izleyip denetlemekten kendini alıkoymamasıdır. Hatalı bir sevgi ilişkisinde yanlışların zamanında farkında olmak, kişiyi yıpratmak ve enerji kaybettirmek yerine onun yaşam hakkında doğru deneyimle donanmasını sağlayabilir. Her ne kadar sevgi konusunda çok sayıda ve değişik içerikte kitap yazılmış olmasına rağmen sevginin kitabı yaşamın kendisidir. Bir anlamda her birey, kendi sevgi kitabını kendisi yaşayarak –ya da yaşama fırsatı yakalayamadan– kendisi yazar.

Sevgi ve Yenileşme

Gerçek sevginin kişiyi canlılığa, yaşam sevinci artışına ve yenileşmeye açması beklenir. Örneğin sevgi olduğunu düşündüğünüz duygu ile kendinizi daha atıl, hareketsiz ve karamsar buluyorsanız, yanlış bir ruh hali içinde olduğunuzdan veya mevcut olanın sevgi olmadığından kuşkulanabilirsiniz. Yine sevgi ilişkisi ile kendinizi bir hapishaneye kapatılmış olarak algılıyorsanız, yine yolunda gitmeyen bir şeyler var demektir.

Sevgi, içeriğinde ispatları olan matematik değildir. Sevgi, fizik ya da kimya da değildir. Sevgi, insanı anlamlandırma gücü ile cansız evrenden ayırt eden en önemli imtiyazlarımızdan biridir. İnsan olmanın zorluğunu da, sevginin özü ile tohumunu da kendi içinde taşır.

duyguguncesi hakkında

Gürcan Banger, Eskişehir Maarif Koleji ve ODTÜ mezunu. Elektrik yüksek mühendisi (opsiyonu bilgisayarlı denetim). Halen iş kültürü, yönetim, yeniden yapılanma, kümelenme, girişimcilik gibi konularda kurumsal danışman, iş ve işletme danışmanı ve eğitmen olarak çalışıyor. Raylı Sistemler Kümelenmesi koordinatörüdür. Düzenli olarak kendi bloglarında ( http://www.duyguguncesi.net ve http://www.bizobiz.net ) yazıyor. Köşe ve dosya yazdığı gazete ve dergiler var.
Bu yazı Aşk, Mutluluk, Sevgi kategorisine gönderilmiş ve , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>