Gürcan Banger
Kâğıt üzerinde veya bilgisayar ekranında; ortam ne olursa olsun daha uzunca bir süre bilgi edinme eylem türlerimizden birisi okuma olmaya devam edecek. Başka eylemlerin devreye girmesiyle karmaşıklaşan yaşamımızda okumanın özel bir yeri olmaya devam edecek gibi görünüyor. Eğer bir faaliyet var ise hiç kuşkusuz bunun daha verimli ve etkili yapılması da konuşulmayı sürdürecek. Okumanın da bundan kaçar yanı yok. Giderek artan miktarda enformasyon oluştuğu da dikkate alınırsa daha etkili ve verimli nasıl okuyabiliriz?
Hızlı Okuma
Hızlı okuma, daha fazla ve çeşitli bilgi edinme yolunda sahip olmamız gereken ve okuma verimliliğini artırması muhtemel olan önemli beceriler arasında sayılabilir. Gerçekten Bilgi Çağı’nda okumamız ve içinden yararlı olanları ayıklamamız gereken dev yığınlar halinde enformasyon var. Yeni yayın listelerini veya kitapçı raflarını incelediğimizde piyasaya sürülen kitap ve dergi sayısının çığ gibi büyüdüğünü görebiliriz. Kitap okumadığını söyleyen kişiler bile her gün gazeteden İnternet sayfalarına kadar çok fazla materyali okumak durumunda oluyorlar.
… kişisel verimliliği artırma yolunda hızlı okuma, elde etmek için emek vermeye değecek bir beceridir.
Hayal ve Gerçek
Canlı yaşamın tüm niteliklerini henüz bilmiyoruz. İnsan dışındaki canlılar üzerine yapılan düşünceler onların algıları ve zihin sistemleri konusunda bazı bilgiler üretse de henüz yeterli değil. Kaldı ki, doğa ve çevresi ile ‘akıllı’ etkileşim yapabilen insan konusunda da bilgilerimizi oldukça yetersiz. Diğer yandan insanın hayal kurma, plan yapma ve geleceği kurgulama konusunda becerileri olduğunu biliyoruz. Bu, (elimizdeki bilgiler çerçevesinde) insanı diğer canlılardan farklı bir konuma yerleştiriyor.
Hayal kurmak ve biraz daha sistematik olup plan yapmak kolaydır. Plan yaptınız diye riske girmezsiniz. Sana dünyanızda planı kurgulayıp yakın veya uzak gelecekte neler olacağını zihninizde bir film gibi hayal edebilirsiniz. Son yıllarda bilişim donanımı ve yazılımı ile sanal görüntüleme teknolojilerindeki gelişmeler bu tür hayal ve planların daha ‘gerçeğe yakın’ şekilde yapılmasına katkı yaptı. Bu nedenle film endüstrisi yanında bilgisayar oyunu hazırlama işi de bir ‘sınaî’ sektör haline dönüştü. Eskiden sadece kurmaca roman veya öykü okuyarak hayal ettiklerimiz, artık ekran üzerinde işitsel ve görsel duyularımıza hitap ederek gerçekleşiyor.
Hayali ve planı, gerçeğin adaleti ile sınamak zorundayız.