İnternet Arkadaşlığı
Gürcan Banger
Özellikle 1990’lı yıllardan sonra bilgisayar ve iletişim teknolojilerindeki hızlı gelişmeler, “İnternet Arkadaşlığı” olarak isimlendirebileceğimiz yeni bir haberleşme ve sohbet ortamının yolunu açtı. İnternet’in, arkadaşlığın biçimini etkileyecek biçimde gelişmesinin arkasındaki başlıca neden, teknolojinin yaşamımıza karşı koyulamaz biçimde girişidir.
İnternet’in sağladığı en önemli olanak, coğrafi uzaklıkların ortadan kaldırılmasıdır. Bu sayede çok uzak mesafelerde, farklı dil ve kültürlerdeki insanlarla iletişim imkanı oluştu. Uzaklıkların getirdiği zorluklar ortadan kalkarken, bizlerin de kendi kültürümüzü İnternet ortamına taşıdığımızı unutmayalım. Bu açıdan bakıldığında; İnternet ortamındaki iletişim, büyük ölçüde karşılıklı bireylerin sosyal ve kişisel kültürlerinin etkisi altındadır. Bu anlamda toplumumuzdaki İnternet arkadaşlığı anlayışının, yaşadığımız sosyal, ekonomik ve kültürel sorunların yansılarını taşıması şaşırtıcı değildir.
İnternet arkadaşlığının, sanal olmaktan kaynaklanan “yaşama yabancılaşma” unsurunu içermesine karşın; uygun biçimde kavrandığında iletişim açısından zamanı iyi kullanmak gibi yararları da olabilir. Ayrıca iki arkadaşın biraraya gelerek bilgi ve haber paylaşmasında, daha ekonomik ve daha kısa olmak gibi bir yararından söz edebiliriz. Bu yaklaşımın geçerli olması için, tabii ki insanların kendilerine uyguladıkları bazı kuralları olması gerekir. İnternet arkadaşlığını bir kahvehane sohbetine çevirerek elde edilebilecek fazlaca bir yarar yoktur.
Günümüzde sokağın giderek çocuklar açısından sorunlu hale geldiğine hiç kuşku yok. Anne ve babalar; çocuk kaçırmalardan, trafik kazalarından veya hijyenik olmayan sokak koşullarından son derece rahatsızlar. Bu nedenle çocuğun evde bilgisayar başında arkadaşlarıyla sohbet etmesi onları mutlu ediyor. Çocuğun güvende olduğunu düşünüyorlar. Bir başka deyişle; bilgisayar başına zincirleyerek çocukların sokaktaki zararlı etkilerden uzak tutabileceği fikri giderek yaygınlaşıyor. Bu görüşe, yaşadığımız sağlıksız kent koşullarını düşününce hak vermemek mümkün değil.
Internet ortamında bir tür ikili özellik var. Bir yanıyla yalnızsınız, diğer yönüyle iletişim kurabileceğiniz bir kalabalık karşısındasınız. İnternet arkadaşlığının, “anında olabilmek” gibi bir özü var. Sorunlarını paylaşmak isteyen kişi, anında ve kolaylıkla bir dert ortağı bulabiliyor. Çözülemeyen bir sorun karşısında çok çeşitli önerilerle buluşabiliyorsunuz. Özel bilgilerinizi paylaşmadığınız takdirde (-ki bu konuda hassasiyet son derece önemlidir) Internet ortamında sizi dinleyecek bir terapist de bulabilirsiniz, bir sapık da… Önemli olan arananın, ne olduğundan emin olunmasıdır.
Pek çok insanın farklı ilgi alanları vardır. Bunlar arasında gerçekten birikim ve deneyim gerektiren çok özel alanlar olabilir. Bu konuda çevrenizde bilgi ve deneyim paylaşacak bir arkadaş bulmakta zorluk çekmeniz çok olağandır. Bu tür bilgi paylaşımı için İnternet, ideal bir iletişim ortamı oluşturmaktadır. İnternet arkadaşlığını sadece kişisel sohbet olarak algılayan pek çok insan, konunun bu yönünü dikkate almamaktadır. Bu yanıyla bakıldığında; İnternet arkadaşlığı, dev bir kütüphane veya veri tabanı gibidir. Oradadır; yararlanmanız ve paylaşmanız için sizi beklemektedir.
Pek çok insan sağlık nedenleriyle evinden ya da tedavi gördüğü fiziksel mekândan dışarı çıkamamaktadır. İşte; böyle bir durumda İnternet, dünyanın kapılarını engelli veya sorunlu kişiye açmaktadır. Hastalıktan kaynaklanan moralsizliği, Dünya ile iletişim kurarak gidermek ve yaşamın bir anlamda geri kazanmak mümkündür. Belki de hastanelerin veya evde yalnız yaşayan insanlara destek veren servislerin dikkate almaları gereken konulardan birisi budur.