Gelecek: Ne Kadar Yakın, Ne Kadar Uzak?
Gürcan Banger
Facebook’ta paylaş
Twitter’da paylaş
Duygu Güncesi
Facebook’ta izle
Twitter’da izle
Sık Kullanılanlara Ekle
Gelecek… Bazı durumlarda bir dakika kadar yakın ya da çok sayıda yıllar kadar uzak… Ne uzaklıkta olursa olsun; onun getireceği meydan okumalara, risklere, tehditlere ve fırsatlara hazırlıklı olmak gerekmez mi?
Küresel Yönelimler
Küresel yönelimler (trendler), geleceğimizin nasıl şekilleneceğinde etkili oluyor. Bu şekillenmelerde çok sayıda farklı yönelim ve bunların karmaşık bileşmeleri öne çıkıyor. Bizi, ailemizi, kuruluşumuzu ve pazarımızı etkileyecek yönelimler bunlar… Gelecekteki ekonomik ve sosyal başarılarımızı bu yönelimleri ne denli anladığımız belirleyecek.
Geleceğe uzanan süreçte “normal” olarak isimlendirdiğimiz ölçüler, kurallar ve standartlar bir kez daha değişecek. Karmaşık ve gerçek zamanlı değişimler, özellikle iş alanında “21’inci yüzyılın normali” olacak. Bu bağlamda tedarik zincirlerinin, değer ağlarının, iş modellerinin, çalışma biçimlerinin ve yeni küresel pazarların anahtarı teknoloji olacak.
Teknoloji
Yeni teknolojilerin ağırlık kazandığı alanlar olarak uygulamalı yapay zekâyı, çok hızlı optik ağları, kablosuz sistemleri, akıllı ajanları (bizim yerimize küçük ölçekli işlerimizi yapan akıllı araçları) ve gerçek zamanlı iletişimi göreceğiz. Teknolojinin önümüze koyduğu bu yeniliklerden verimli ve etkili yararlanabilmek için çekirdek uzmanlıklarımızı, stratejik konumlandırmamızı ve kurumsal kimliğimizi belirleyip kendimizi (kuruluşumuzu, şirketimizi) geliştirmemiz gerekiyor.
Geleceğe uzanan süreçte bilişim ve iletişim teknolojileri (BT) tabanlı müşteri hizmetleri öne çıkacak. Burada rekabetçiliği sağlayacak dört ana unsur var: Hız, bağlantılılık, inovasyon ve kalite.
Gerçek zamanlı kablosuz iletişim, rekabeti adeta patlatacak. Bu çerçevede fiyatlar, anın şartlarına göre değişerek yüksek oranda esnek olacak. Anlık fiyatlandırma ile birlikte pazarlar, daha akışkan, esnek, kişiselleşmiş, dinamik ve sayısal ödemeli hale dönüşecek. Geleceğin cüzdanı, bir akıllı kablosuz medya uygulaması veya bir işlem portali ya da bir kişisel bilgisayar veya bir iletişim cihazı olacak.
Elektronik İş
Ufkumuzdaki gelecekte her iş, doğası gereği e-iş (elektronik iş) olmaya aday… Yazılım ajanları ve avatarları önemli görevler üstlenecek; aradığımızı bulmakta bize yardımcı olacaklar. Gene bu süreçte tedarik zinciri ve iş kavramı değişecek. Sanal tedarik zincirleri gelişip yaygınlaşacak. Sanal tedarik zinciri sağlayıcılar çoğalacak.
Geleceğin önemli değişimlerden birisi kablosuz iletişim alanında gerçekleşecek. Kablosuz devrim, yeni yaşam tarzlarına yol açacak. Bilgi yönetimi, kurumsal kaynak planlama, akıllı portallar, işbirliği içinde çalışma alanları, akıllı medya ve İnternet bütünleşecek; bu çerçevede uygulamalar yaygınlaşacak. Güvenlik, müşteriler başta olmak üzere herkesin ana konularından birisi olacak.
Geleceğin Sosyolojisi
Günümüzde dünyanın zenginlikleri, artık yaşlanmış olan 1946-1964 Kuşağı’nın elinde. Bunlar, 1945 sonrasındaki Bebek Patlaması (Baby Boom) döneminin artık yaşlanmış olan çocukları… Yaşlı kuşak ile 1960-1980 döneminin X Kuşağı ve 1980-2000 döneminin Y Kuşağı (Milenyum Kuşağı) arasındaki “Yaş Savaşları” hiç kuşkusuz, geleceğin şekillenmesinde etkili olacak.
Gelecekte farklı değerlerden ve yaşam tarzlarından oluşan çokkültürlü bir dünya, bugüne oranla daha baskın olacak. Kültürel çeşitlilik ve farklılık, küresel yaşamın ana eksenlerinden birisi olacak gibi… Bu arada; Çin, dünyanın en büyük pazarı olmaya aday.
Yeni Liderlik
Geleceğin liderleri, daha önce karşılaşılmamış bilinmeyenlerden oluşan karmaşık sorunlarla uğraşacaklar. Bu bağlamda yetenek için rekabet, hızlı değişimi yönetebilmek ve gerçek zamanlı çevikliği başarmak, geleceğin en önemli sorunları arasında yer alacak.
Bugüne oranla farklılıklara ve çeşitliliğe sahip olmasını öngördüğümüz gelecek, yeni liderlik yaklaşımlarını gerektiriyor. Yeni liderlik yaklaşımları, yepyeni yönetim kültürlerine işaret ediyor. Yönetişim gibi demokratik tarzların başarılamaması durumunda despotik ve hegemonik liderlik tarzlarına geri düşebiliriz.
Yeni Pazarlar, Yeni Müşteriler
Tümüyle reel talebe (siparişe) dayalı akışkan bir pazarda gerçek zamanlı müşteriler göreceğiz. Her demografik katmanından olabilen bu müşterilerin; yüksek hizmet beklentileri, hızlı temel bilgi talepleri, en iyi şartlarda satın alma istekleri ve anında (şimdi) teslim beklentileri olacak.
Telekom hizmetleri, İnternet’in etkisiyle tümüyle değişecek. Telekomun maliyet duyarlılığı ve İnternet’in esnekliği, telekom alanında inovasyonlara hız verecek. Kablosuz 4G ve 5G gibi sistemler, küresel pazarlar için İnternet’li zengin multimedya olanakları sunacak.
Bireyin her ortamında (örneğin evinde, arabasında, ofisinde, hatta giysisinde) çok fonksiyonlu kişisel portalı olacak. Çevik ev akıllı iş ortamları; zengin, etkileşimli ve çok duyargalı (sensörlü) biçimde 7×24 hizmet verecek. Herkesin müşteri, tedarikçi veya rakip olabildiği yeni dünyada müşterilerin tercihlerini hız, değer (tatmin düzeyi), kalite ve maliyet belirleyecek.
Video etkileşimli multimedya, her ortamda bulunacak. Yeni nesil İnternet; eğlence, perakende ticaret, sağlık ve eğitim gibi endüstrileri etkileyecek. Yeni nesil İnternet; telefon ve video hizmetlerini etkileşimli ve (beş duyu ile) “hissedilebilir” hale getirecek. Ses, görüntü vb tanıma sistemleri de dâhil olmak üzere İnternet tabanlı taşıtlar olacak. (Devamı yarın…)