Bilişim - Yazılım

Print Friendly

Bilişim ve Teknoloji

Bilişim - Yazılım

Gürcan Banger

Facebook’ta paylaş
Twitter’da paylaş
Duygu Güncesi
Facebook’ta izle
Twitter’da izle

Dünyada ve ülkemizde yapılan tüm potansiyel iş alanı araştırmalarında bilişim – yazılım sektörleri ilk sıralarda yer alıyor. Genel anlamda bilişim sektörü ekonominin ve iş dünyasının geleceği olan ve gelişimi kaçınılmaz olan alanları arasında… Bilgisayar ayrı bir cihaz olarak masanın üzerinde kullanılabilir olmanın ötesine geçerek işyerinden eve, iletişimden eğlenceye kadar yaşamın içine gömülü hale geliyor. Kullandığımız tüm cihazların bilişim ve yazılımla yönetilir hale gelmesi, yaşamın kolaylaştırmanın yanında bu sektörde yeni iş fırsatları da yaratıyor.

Teknoloji ve Ar-Ge

Bilgi ve Bilişim

Bilgi Toplumu ifadesi İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra yaygın kullanılır oldu. Öncelikle bilişim ve iletişim teknolojilerindeki hızlı gelişim ve buna bağlı teknolojik değişimler, yaşanan çağın böyle isimlendirilmesine neden oldu. Bu yeni dönemde iş modellerinde önemli değişiklikler yaşadık. Daha önceki dönemlerde bilim ve teknolojilerdeki değişim bu denli hızlı ve ivmeli değildi.

Yine bu dönemde bilginin temel bir üretim girdisine dönüştüğü düşüncesiyle bilgiye verilen önem arttı. Konuyu biraz fazla abartanlar, bir üretim faktörü olarak bilginin, sermaye ve emeğin önüne geçtiğini ve Bilgi Toplumu çağında bilginin sermaye ve emekten daha önemli ve değerli olduğunu iddia etmeye başladılar.

Bilginin değerinin, emek ve sermayenin değişen (hatta gelişen) tanımlarını ve dolayısıyla bu üretim faktörlerinin gelişimini doğru kavramayan kafalar tarafından “biraz” abartıldığını düşünüyorum. Değişmeyen tek şey, değişimin kendisidir. Bu nedenle üretim kavramının ve buna bağlı unsurların değişmelerini ve çağa uygun yeni görünümler kazanmalarını son derece olağan buluyorum. Hiç kuşkusuz, bilginin bugünkü aşırı değerlenmiş pozisyonunu da…

Evde Bilişim ve Teknoloji

Teknolojik ve Sosyal Değişim

Bilgisayarın, yeni iletişim ortam ve araçlarının insanların yaşam tarzlarında yenilikler yaratması son derece olağandır. Tekerleğin icadı, yazının bulunması, pusulanın kullanılmaya başlanması, buharla işleyen makinelerin yapılması vb insanlık tarihinin önemli dönüm noktaları olmuştur. Tüm bu buluşlar insanın yaşamında gerek kişisel, gerekse sosyal olarak önemli değişimlere neden olmuştur.

Bilişim ve iletişim alanında gelişmeleri birbirinden ayırmak mümkün değildir. Bunlar, 1950’lere kadar olan bilimsel ve teknolojik birikimin sonuçları olarak ortaya çıkmıştır ve tümü, bilişim alanındaki gelişmeler üzerine kurgulanmıştır. Bilişim sektörünün ticarileşmesindeki gelişmeler nedeniyle bilgisayarların büyük miktarlarda ucuza üretilmesi mümkün olmakta ve artık bilişim ve iletişim aygıtları kolaylıkla yaşamın değişik alanlarında uygulamalı kullanım şansı bulmaktadır.

Bilişim - Yazılım

Değişimin Yansıları

Bilişim ve iletişim sektörlerindeki hızlı ve kapsamlı gelişim, ekonomik sektörler arasında hizmetler sektörünün önem kazanmasına neden olmuştur. Bu nedenle hizmetler sektörünün gelişkinliği, bilgi toplumunun göstergelerinden birisi olarak kabul edilir.

Hizmetler sektörünün aşırı büyümesinin, Türkiye gibi ülkelerde kırdan kente göçün olumsuz etkileri ile gizli ve açık işsizliği gizleyen bir yanı olduğunu da unutmamalıyız. Ben, bilgi toplumunda bilginin emek ve sermayenin önüne geçtiğini iddia edenlere kuşku ile bakıyorum. Bilgi önemlidir ama yenilenen emek ve sermaye de en az bilgi kadar önemlidir. Bilginin öneminin artması, sermaye ve giderek nitelikleşen emeğin önemsiz olduğu anlamına hiçbir zaman gelmez.

5. Ar-Ge Proje Pazarı

Yukarıda özetlediğim çerçevenin bir yansısı olarak ESİNKAP 5. Ar-Ge Proje Pazarı, bilişim ve yazılım konulu olarak 31 Mayıs 2012’de Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılacak. Proje ile katılacaklar için başvuru süresi 16 Nisan’a kadar uzatıldı. Bilişimin yaşamımızda giderek artan yer, önem ve değerini anlamak için yeni bir fırsat olacak. Proje ile veya izleyici olarak katılım için başvuru formu http://www.esinkap.net adresinde bulunuyor.

duyguguncesi hakkında

http://www.gurcanbanger.com http://www.duyguguncesi.net
Bu yazı Ar-Ge, Bilgi, Bilgisayar, Bilişim, Ekonomi, Teknoloji, Yazılım kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>