Kentin Fuar Görevi

PAYLAŞ: ... facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
PrintFriendly and PDFYazdır

Kentin Fuar Görevi

Kentin Fuar Görevi

Gürcan Banger

Facebook’ta paylaş
Twitter’da paylaş
Duygu Güncesi
Facebook’ta izle
Twitter’da izle

Eskişehir, 2013 yılını Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak kutlayacak. Ama kent olarak (diğer olası fırsatlar bir yana) bu bir yıllık kutlama süresince bir fuar alanına sahip olmanın avantajlarını kullanamayacağız. Ne yazık ki; fuarların yeniden yükselen getirilerini doğru kavrama ve gerekli girişimde bulunma farkındalığı ile bilincine henüz erişemedik.

Kentin Fuar Görevi

Fuar

Fuarlar, mal örneklerinin, mal ve hizmetlerin kalite özelliklerinin ortaya konulması, genelde ticari hale dönüşmüş teknolojilerin tanıtılması ve satın alınmalarının özendirilmesi açısından tüketicilere tanıtılması amacıyla düzenlenen ticari gösterilerdir. Genelde yıllık veya iki-yıllık olarak yapılırlar. Bir fuar, bir kentin kimliğini oluşturan en önemli bileşenler arasında yer alır. Dünya’da bunun dikkat çekici örnekleri bulunmaktadır.

Fuarlar iki genel türe ayrılabilir. Birincisi; tüm sektörlerden mal ve hizmetlerin sergilendiği genel fuarlar, ikincisi; belli bir ürün veya sektörel mal-hizmet grubunun tanıtılıp sergilendiği uzmanlık fuarlarıdır. Bunlar arasında uzmanlık veya sektör fuarlarının gittikçe artan bir önemi var. Bu nedenle fuar yaklaşımını kümelenme çalışmaları ile eşlemek gerekir. Bir fuar alanının (merkezinin) oluşturulması örneğin seramik, raylı sistemler ve havacılık gibi sektörlerde yaptığımız kümelenme çalışmalarına, dolayısıyla bölgenin kalkınma stratejilerine olumlu katkı yapacaktır.

Kentin Fuar Görevi

Neden Fuar?

Açık ve kapalı alanlarıyla bir fuar merkezi, öncelikle ulusal ve uluslararası alıcıların Eskişehir’e yönlendirilmesini sağlar. Böylece bölgesel ve yerel değerlerin dünya vitrinine çıkması sağlanmış olur. Diğer yandan kentin sınaî ve ticari yetenekleri tanıtılmış olacağından bunlardan yararlanmak isteyen ana sanayiler için de bir yönlendirme ve özendirme olur. Kentin iş dünyasının yetenek ve yetkinliklerini gören firmalar, tedarik zincirleri içine kentin firmalarını da katmayı düşünürler.

Fuar nedeniyle yerel firmaların pazar konusunda bilgilenmeleri ve bu yönlü veri tabanlarının oluşması, alıcı ve satıcı veri bankalarının oluşması sağlanır. Yaşadığımız çağa Bilgi Toplumu Çağı adı verilmesinin anlamı buradadır. Kentin ticaret ve sanayi envanterlerinin oluşturulması, ilgili bölgede iş dünyasının daha hareketli ve katma değerli olması için yeni fırsatlar oluşturuyor.

Fuarlar bir tür kıyaslama (karşılaştırma) mekânlarıdır. Fuarda sunulan mal ve hizmetlerin karşılaştırılmalar nedeniyle fiyat ve kalitelerinde olumlu değişimler sağlanır. Firmalarımızın fuar ziyaretlerinin nedenleri araştırıldığında; kendi ürün ve hizmetlerinde iyileştirme arayanların önemli bir oran oluşturduğu görülür. Fuarlar, bölgenin teknoloji ve kalite düzeyine iyileştirici etkiler yapar. Yerel işletmelerin ulusal ve uluslararası rakipleri konusunda bilgi edinerek rekabet koşulları ve teknoloji kullanımları konularında iyileştirmeler sağlamaları fuarın beklenen sonuçlarından bir diğeridir.

Fuarlar nedeniyle oluşacak sosyal hareketlilikten ilgili konaklama gibi yan sektörlerde oluşacak hareketlilik ve olumlu ekonomik gelişmeler (örneğin turizm alanlarında da kullanılabilecek konaklama, ağırlama, ikram ve eğlence alanlarında tesisleşme baskı ve eğilimlerinin artması) gözlenen diğer sonuçlardır. “Kent turizmi” yaklaşımını kentsel yaşamının bir parçası yapmaya çalışan Eskişehir için bu nokta gözden kaçırılamaz.

Kentin Fuar Görevi

Fuar Kimin İşi?

Türü ne olursa olsun; fuar, öncelikle ticareti geliştirmeyi hedefleyen bir faaliyettir. Bu nedenle Eskişehir’in acil ihtiyacı olan fuar merkezinin düzenlenmesi ile ilgili görev, ticaretle ilgili kamu ve yarı-kamu niteliğindeki örgütlerindir. Bunların başında da Eskişehir Ticaret Odası (ETO) gelir. Cemalettin Sarar’ın oda başkanlığı döneminde arazisi alınmış olan fuar alanı için düğmeye basmanın zamanı çoktan geldi.

İZLE: ... facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutubeby feather

duyguguncesi hakkında

Gürcan Banger, Eskişehir Maarif Koleji ve ODTÜ mezunu. Elektrik yüksek mühendisi (opsiyonu bilgisayarlı denetim). Halen iş kültürü, yönetim, yeniden yapılanma, kümelenme, girişimcilik gibi konularda kurumsal danışman ve eğitmen olarak çalışıyor. Düzenli olarak kendi bloglarında ( http://www.duyguguncesi.net ve http://www.bizobiz.net ) yazıyor. Köşe ve dosya yazdığı gazete ve dergiler var.
Bu yazı Ekonomi, Eskişehir, İş dünyası, Kent, Kent ve Kentleşme, Kentleşme, Ticaret kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>