Girişimci Olabilir misiniz?

PAYLAŞ: ... facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
PrintFriendly and PDFYazdır

Girişimci Olabilir misiniz?

Gürcan Banger

Şu sıralar elimde Rus Slater’ın “Dragons’ Net” isimli TV programını anlattığı “Kendi İşini Kur: Bir Fikri Paraya Dönüştürmek” başlıklı kitabı var. TV’deki İngiliz kökenli programı düzenli izleyemesem de; iyi bir “konsept” olduğunu söyleyebilirim. Bize uyarlanmış yerli versiyonu da bir ara TV ekranlarında yer aldı. Ama benim ölçeğimde yerli olanı, (gerek Dragonlardan gerekse destek için gelen katılımcılardan kaynaklanan nedenlerle) orijinali oranında başarılı değildi.

İnsanlığın gelişimini oluşturanlar arasında akademisyenlerin, bilim insanlarının, buluşçuların, yenilikçilerin ya da yaratıcı tasarımcıların önemli yerleri var. Fakat bunların başardıkları girişimcilerin eliyle yaşama dönüşmediğinde sadece raflarda kalıyor. Bu nedenle yaratının ve buluşun, girişimcilik ile eklemlenmesi önemli… Diğer yandan girişimci olmak için bazı özellikler gerekiyor. İnsanın doğumdan başlayan yetişme süreci içinde kendiliğinden gelişebilen girişimcilik niteliğini eğitim ve danışmanlıkla pekiştirmek daha olumlu sonuçlar veriyor.

Girişimci Kimdir?

İş fikrine takılıp kalmasa bile girişimci, işine âşıktır. Yaratıcı ve cesaretlidir. Her zaman yeniliklere açıktır. Kendisine güvenen ve çevresine güven veren biridir. Fırsatları herkesten önce gören ve yararlanabilendir. Sürükleyen, izlenen ve çevresi ile takımını güdüleyendir. Sonuçları hızla değerlendirebilen ve karar alabilendir. Gerektiğinde geri adım atabilen ve yeniden başlayabilendir. Bireysel ama toplumsal iyiden yanadır. İyimser ve hoşgörülüdür.

Bunların arasında cesaretin önemli bir özellik olduğunu belirtmeliyim. Cesaret olmadığında risklere katlanmak mümkün olmuyor. Kazancın ise risk ortamının bir ürünü olduğunu düşündüğümüzde; riski göğüsleyecek cesareti sahip olmanın önemi kendiliğinden ortaya çıkıyor.

Girişimci olmanın bir diğer önemli özelliği ise farkındalık… Yaşadığınız çevrenin, değişen dünyanın ve çeşitlenen insan ihtiyaçlarının farkında olmadığınızda; başarı şansı olacak bir iş fikri bulmanız da zorlaşıyor. Başarılı girişimci, çevresinin farkında olan gözlemci kişidir. Değişen farkları görebilir, değerlendirebilir.

Birkaç Gözlem

Girişim iklimi konusunda yapabileceğimiz gözlemlerin bize öğrettikleri var. Riski göğüslemek ve kazancı elde etmek için cesaret önemlidir. Ama bunun körü körüne, gereksiz bir cesaret olduğunu söyleyemeyiz. Girişim cesareti, kendini analiz yeteneği ile risk ve tehditleri görecek biçimde iş dünyası mücadelelerine hazırlar. Gerekli önlemleri görür ve alır.

Girişimin ilk dönemlerinde iş fikri sahibinin katkıları daha önemlidir. Zamanla iş, bir takım oyunu haline dönüşür. Bir başka iş türünde (işin doğasına bağlı olarak) uygun bir ekibin daha baştan oluşturulması gerekebilir. Bu nedenle başarılı bir girişim için doğru zamanda takımınızı kurmalısınız; çünkü girişimcilik (her zaman) tek kişilik bir faaliyet değildir.

Ekonomik bir işin misyonu kazanç elde etmektir. Bu amacın yerine gelmesi için pazardaki iş fırsatlarını görmek ve bu fırsata karşı oluşturulacak işin müşterilerini görmek gerekir. Fırsatlar yanında müşteriler, rakipler ve tedarikçiler ise piyasadadır. Bu da (girişime soyunmadan önce) piyasanın iyi araştırılmasını zorunlu kılar.

Biraz kaba olmakla birlikte; son zamanlarda sevdiğim sokak jargonu arasında “Ağzı olan konuşuyor” sözünün özel bir yeri var. Bilgi ve deneyim sahibi olmadan fikir beyan eden kişilikler, toplumumuzun bir özelliğini oluşturmaya başladı. Nasıl ki; konuşmak için bilgi sahibi olmak gerekiyor; benzer biçimde girişim konusunda da bilgi ve deneyim sahibi olmak başarıyı güvence altına alma yolunda katkı yapar. Girişim niyetiniz varsa, en iyi bildiğiniz işi yapın.

İZLE: ... facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutubeby feather

duyguguncesi hakkında

Gürcan Banger, Eskişehir Maarif Koleji ve ODTÜ mezunu. Elektrik yüksek mühendisi (opsiyonu bilgisayarlı denetim). Halen iş kültürü, yönetim, yeniden yapılanma, kümelenme, girişimcilik gibi konularda kurumsal danışman ve eğitmen olarak çalışıyor. Düzenli olarak kendi bloglarında ( http://www.duyguguncesi.net ve http://www.bizobiz.net ) yazıyor. Köşe ve dosya yazdığı gazete ve dergiler var.
Bu yazı Girişimcilik, İş dünyası, İş kültürü, İşletme kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>