İş Dünyası Artık İnternetsiz Mümkün Değil
Gürcan Banger
Facebook’ta paylaş
Twitter’da paylaş
Duygu Güncesi
Facebook’ta izle
Twitter’da izle
Kurumsal eğitim ve danışmanlık çalışmaları sırasında firma yetkililerine ve girişimcilik adaylarına sıklıkla tekrarladığım bir öneri var. Yaşadığımız bu dönemde her işletmenin (dolayısıyla ekonomik işin) mutlaka bir ‘İnternet ayağı’ olmalı. Pazarlama iletişimi (reklâm, tanıtım), tedarik, satış, kurumsal iletişim ya da bir başka amaçlı olmak üzere her işletme İnternet ortamında da var olmak zorunda.
İş kavramının İnternet ortamına taşınmasına “elektronik iş (e-iş)” adı veriliyor. Elektronik işi, Geleneksel iş ve işletme ortamının tamamının veya bir bölümünün İnternet ortamına taşınmasına ya da burada yeni iş alanları yaratılması olarak tanımlıyoruz. Çeşitli e-iş uygulamaları var. Elektronik işin alım satıma yönelik bölümü ile elektronik ticaret (e-ticaret) olarak biliniyor. Günlük dilde e-iş ve e-ticaret sözcüklerini aynı anlama gelecek biçimde kullanabiliyoruz. Mevcut imkânlarla e-ticaret, B2B (business-to-business) olarak kuruluşlar arasında ve B2C (business-to-customer) olarak kuruluşlarla kişiler arasında gerçekleşiyor.
E-Ticaret
Elektronik ticaret firmaların, devletin ve bireylerin ilgi alanlarına bağlı olarak değişik amaçlarla İnternet ortamında buluşmaları üzerine kurulmuştur. E-ticaret farklı amaç ve aşamalardan oluşuyor. Bunlardan birincisi, elektronik ortamda ürün ve hizmet konularında araştırma yapma ve bilgilenme ihtiyacıdır. İkincisi, mal veya hizmet siparişidir. Üçüncüsü, ödeme süreci gereklerinin yerine getirilmesidir. İnternet ortamında gerçekleşmemekle birlikte mal tedariki süreci, malın müşteriye teslimi, satış sonrası destek, garanti ve bakım hizmetleri de e-ticaret kapsamında ele alınır.
E-ticaret iş yaşamıyla ilgili pek çok alanı ve etkinliği giderek daha çok etkiliyor. Bunlar arasında ilk elde pazarlama, satış ve promosyon, ön satış, taşeronluk, tedarik, finansman ve sigorta, sipariş, teslimat ve ödeme gibi ticari işlemler, servis, bakım ve garanti, ortak çalışma ve ortak ürün geliştirme, özel ve kamusal hizmetlerin kullanımı, vergi ve gümrük gibi kamu ile ilgili işlemler, teslimat ve lojistik, kamu alımları, muhasebe, elektronik ortamda sağlanabilen ürünlerin ticareti, bazı anlaşmazlıkların çözümleri gibi etkinlikler sayabilir.
KOBİ’lerde E-Ticaret
İnternetin müşterilerle firmalar arasındaki fiziksel uzaklığı ortadan kaldırması, KOBİ’lerin daha büyük ölçekteki firmalarla eşit koşullarda rekabet edebilmesi imkânını doğurdu. İnternetin fiziksel sınırları ortadan kaldırması yanında reklâm, taşıma, ürün tasarımı ve üretim gibi alanlarda maliyet azalmaları yarattığı bugün KOBİ’lerce daha iyi anlaşılmaya başladı. Her ölçekteki firmanın müşterilere kolaylıkla ve eş koşullarda ulaşabilirken ürün ve hizmet tasarımı süreçlerinde müşterinin de yer almasını sağlıyor.
KOBİ’ler tüm dünyada çağın firmaları olarak kabul ediliyor. Bu kabuldeki birinci neden, esnek yapılarından dolayı müşteri ihtiyaç ve beklentilerine kolaylıkla ve hızla uyum sağlayabilmeleridir. KOBİ’ler bu özellikleri ile e-ticarette avantajlı olabilecek bir konumda bulunmaktadırlar. Var olan uygulamalara bakıldığında; KOBİ’lerin elektronik ortamı ve İnterneti pazar araştırması, ürün ve hizmet arama, pazarlama, müşterilerle ve diğer firmalarla iletişim ve girdi sağlama alanlarında kullandıkları gözlemleniyor. Elektronik ortamda yapılan e-iş ve e-ticaret, ilke olarak firmaların iş yapma modellerine etki ediyor. Firmalar e-iş ve e-ticaret esaslı iş modelleri ile hareketlilik, çabukluk, işbirliği ve elektronik yapılaşma gibi özellikler kazanıyorlar.
İnternete Taşınmak
Tüm avantajlarına karşı e-ticarete koşulsuz bir kurtarıcı olarak bakmamak gerekiyor. İşin ve ticaretin bu yeni yüzü, kısa sürede önemli gelişmeler göstermekle birlikte içinde bazı dikkat edilmesi gereken ayrıntılar barındırır. Bir şirket kültürünün gelişmiş olması, elektronik ortama taşınmada bazı kolaylıklar sağlar; dolayısıyla öncelikle işin kurumsal kültür ve yapılanma yanına bakmak uygun olur.
Diğer yandan e-ticaret, ihtiyaca göre az veya çok ama kesinlikle belli büyüklükte bir yatırımı gerektirir. Bazı firmaların işleri elektronik ortama taşımaları sürecinde yeterince esnek ve hızlı olamadıkları gözlenmiştir. Firma yönetimi, e-ticaretten ilk planda kendi önceliklerini ve beklentilerini ortaya açıkça koymalıdır. Böylece tatsız sürprizler yaşanma olasılığı azalacaktır.