Sahi; Pazarlama Neydi?
Gürcan Banger
Facebook’ta paylaş
Twitter’da paylaş
Duygu Güncesi
Facebook’ta izle
Twitter’da izle
İşletmelerimizde pazarlama fonksiyonunun yeterince ilgi ve özen görmemesini anlamak kolay değil. Bunda işletmeyi kuran kişilerin düzenli bir girişimcilik ve iş kültürü almamış olmalarının etkisi olmalı. Değişen şartlar, eğitimin sürekli hale getirilmesini zorunlu kılıyor. Bu nedenle okulda ya da başka ortamda bir iş kültürü eğitiminin alınmış olması da yeterli olmuyor. Gelişen şartlar çerçevesinde iş kültürü bilgisinin yenilenmesi ve deneyiminin geliştirilmesi gerekiyor. Özetle; başta KOBİ’ler olmak üzere işletmelerde pazarlama fonksiyonunun işletme odağı hale gelmemesinin büyük ölçüde bilgi ve deneyim zafiyetinden kaynaklandığı kanaatindeyim.
Diğer yandan son yıllarda iş kültürü ve pazarlama alanında çıkan teorik ve uygulamalı yayınların sayısındaki büyük artış bu konudaki farkındalığın ve ihtiyacın artmasını kanıtlıyor. Özellikle iş dünyasının hızlı geliştiği ülkelerde bu alanlarda yayın yanında danışmanlık ve eğitim hizmeti veren kurum ve kuruluşların sayısında ciddi artış var.
Pazarlama
Pazarlama, müşterinin (tüketicinin) ihtiyaçlarını karşılayacak ürün ve hizmetlerin tedarik edilmesi şeklinde tanımlanıyor. Pazarlama konusunda bir başka tanımlama ise müşterinin ne istediğini keşfetmek, işletmenin ürünlerini (ya da hizmetlerini) bu isteği karşılar hale getirmek ve bu süreçte işletmeyi kazançlı hale getirme hedefine işaret ediyor.
Diğer yandan satış, bir müşteriyi bir ürünü (ya da hizmeti) satın almaya ikna etmeyi gerektiren faaliyetler bütünü olarak tanımlanıyor. Görüldüğü gibi; çoğu zaman karıştırılan pazarlama ve satış birbirinden hayli farklı konular… Pazarlama kavramı bir işletmenin neredeyse tüm unsurlarını içine alıyor. ‘Pazarlama işinin’ işletmede çalışanlarının tümünün sorumluluğu olduğunu söylenirken bu nokta öne çıkarılıyor. İşletmedeki tüm kişiler pazarlama biriminde çalışmadıkları halde her birinin pazarlamanın başarısına koymaları gereken katkılar var. Bu nedenle çağın şartlarına uygun olarak işletmenin, pazarlama fonksiyonu etrafında şekillenmesi gerekiyor.
Bu noktayı netleştireyim. Çok özel durumlar dışında her işletmenin odak noktası (ya da mimarı) pazarlama birimi ve fonksiyonudur. Bu gerçek, işletmenin ürün ya da hizmet üretiyor olması ya da kendi ürünü veya yan sanayi üzerine çalışıyor olması ile değişmez. Pazarlama fonksiyonuna gerekli önemi vermeyen ve kaynağı ayırmayan işletme, kendi geleceğinin temellerini yok ediyor demektir.
Başarılı Pazarlama
İşletmede başarılı bir pazarlama fonksiyonu oluşturmak ve pazarlama birimi kurmak için yapılması gereken ilk şey, satış ve pazarlamanın çok farklı alanlar olduğunu kavramaktan geçiyor. Buna pazarlamanın reklâm yapmaktan ibaret olmadığını da eklemek gerekir.
Başarılı pazarlama; doğru ürünün doğru yerde doğru zamanda ve doğru biçimde sunulması, müşterinin bu ürünün farkında olması, bilgisine ve ürüne ulaşabilmesi anlamına gelir. Bu denli karmaşık bir süreç tek bir kişinin veya sadece bir birimin başarabileceği bir iş değildir. Tüm işletmeyi kendi etrafından toplayacak olan pazarlamanın bir planlamaya ve bütçelemeye ihtiyaç doğurduğu ortadadır. Özetle; başarılı pazarlama için iyi hazırlanmış pazarlama planlarına gerek duyulur. Pazarlama konusunda gelişme kaydetmek isteyen işletmelerin planlama ve bütçeleme konularında da kendilerini geliştirmeleri uygun olur.
İşe nasıl başlamalı? Pazarlamaya daha fazla özen göstermek isteyen işletmeler için muhtemelen doğru soru “Sahi; pazarlama neydi?” olabilir.