Değişimde Vizyoner Liderlik - 1

PAYLAŞ: ... facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
PrintFriendly and PDFYazdır
Vizyoner Liderlik

Değişimde Vizyoner Liderlik - 1

Değişimde Vizyoner Liderlik - 1

Gürcan Banger

Facebook’ta paylaş
Twitter’da paylaş
Duygu Güncesi
Facebook’ta izle
Twitter’da izle

İşletmenin, işin kendisiyle ilgili değişen şartlarla birlikte örgütsel yapısının da değişime uğrayacağından söz etmiştim. Değişimin kalıcı ve sürdürülebilir olması için liderlik, en önemli değişim ajanlarından birisidir. Gene bu çerçevede, liderliğin vizyoner bir öz içermesi özel önem taşır.

Vizyon

Vizyon nedir? Vizyon ile en yakın ilişkili sözcük gelecek’tir. Vizyon, nasıl bir gelecek öngördüğünüz ya da kısaca nasıl bir gelecek gördüğünüzdür. Vizyon, gelecekte ulaşmak istediğimiz bir durumu ifade eder. Vizyon; kendiliğinden gerçekleşmeyecek, gerekli ve doğru çaba harcanırsa ulaşılabilecek bir geleceği anlatır.

Vizyon; halen içinde bulunduğumuz durumla, gelecekte ulaşmayı istediğimiz durumun eklemlenmesidir. Vizyon, gelecekte olabilmeyi görmek ve oraya varabilmek için gerekli hazırlıklarla planlamayı yapabilecek nitelikli bir hedef belirlemedir. Vizyon, hangi geleceğe nasıl ulaşılacağının bilinçli olarak seçimi ve hazırlığı demektir.

Vizyon, tahmin yapmak değildir. Vizyon, yaşamın akışına teslim olmak değildir. Vizyon, imkânsız hayaller kurmak ve bu hayallere dalmak değildir. Vizyon, macera aramak değildir.

Liderlik

Değişimde Vizyoner Liderlik - 1

Vizyoner Liderlik

Geçtiğimiz son çeyrek yüzyıl, bugünün sorunları ile baş etmek için geçmiş liderlik tarzlarının yeterli olmadığını ortaya koydu. Vizyoner liderlik yaklaşımı, yeni liderlik arayışını karşılamak üzere ümit veren bir çözüm olarak gündeme geliyor. Vizyoner liderlik, karar alma sorumluluklarını dış dünya ile arayüzde yer alan kişilere aktararak verimliliği artıran liderlik türüdür. Verimlilik, gözetimin düzeyinin ve ihtiyacının indirilmesi ile sağlanır.

Dış dünya ile arayüzde yer alanları verimli kılmak için liderlik, onlara karar verme becerilerini geliştirme ve kararlarına güvenmeyi öğrenme fırsatları vermelidir. Vizyoner lider, ihtiyaç duyduğu nitelikleri geliştirmek ve ilerletmek için kendi eğitimine özen gösterir.

Vizyoner Lider

Vizyoner lider şu özelliklere sahiptir: Otantik, işbirliğine açık ve istekli, farkında ve bilinçli, yaratıcı ve yenilikçi, dinamik ve atılgan, esin verici, etkin ve nasıl’a odaklı.

Başarı

Değişimde Vizyoner Liderlik - 1

Otantik, mevcut özelliklerini eskiden beri taşıyan anlamına gelir. Vizyoner liderler, yaptıkları her şeyde otantik sözcüğünü gerçek anlamda özümsemiş kişilerdir. Kısıtları yoktur ve risk alırlar. Hatalarını kabul etmekten korkmazlar; fakat öğrendikleri sayesinde kazandıklarından memnun olurlar. Sadece bilgilerinden dolayı değil, muhtemel zayıflıklarına rağmen güçlü olmak için gösterdikleri dayanıklılık ve isteklilik için de onlara saygı duyulur.

Vizyoner liderler, başkaları ile çalışmaya istekli kişilerdir. Birlikte çalışma için karşılıklı bağlantılar ve yararlar bulurlar. İşlerin gerçekleşmesi ve değişimin başarılması için insanları ve varlıkları kolayca bir araya getirme ihtiyacı içindedirler. Liderler, çözmeleri gereken problemler karşısında insanlarda mevcut olan potansiyeli ve imkânları görmeyi isterler. Yıllar boyu liderler, problem çözme yaklaşımı ile çalıştılar. Şimdi ortaya çıkmayı bekleyen imkânlara erişmek ve potansiyeli özgürleştirmek için bir yaklaşım değişikliğine ihtiyaç var.

Liderler, dünyada var olan bağlantıların farkında olmaya ihtiyaç duyarlar. Eğer fildişi kulelerde çalışmaya, yaşamaya ve eylemde bulunmaya devam edersek zayıf, bağlantısız ve gerçek fırsatları yaratıp değerlendiremeyecek durumda olacağız. Farklı bölümlerin birbirinden bağımsız çalıştığı kuruluşlarda kurumsal hedeflerin farkında olmadan anlık çıkarların peşinde koşulduğunu görürüz. Bu gezegende gelecekte de var olmak için hiç kimse çevresini yok sayamaz. Her çaba, sürdürülebilirliği yaratmakla ilgili büyük resimde karşılıklı bağlantılıdır.

İZLE: ... facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutubeby feather

duyguguncesi hakkında

Gürcan Banger, Eskişehir Maarif Koleji ve ODTÜ mezunu. Elektrik yüksek mühendisi (opsiyonu bilgisayarlı denetim). Halen iş kültürü, yönetim, yeniden yapılanma, kümelenme, girişimcilik gibi konularda kurumsal danışman ve eğitmen olarak çalışıyor. Düzenli olarak kendi bloglarında ( http://www.duyguguncesi.net ve http://www.bizobiz.net ) yazıyor. Köşe ve dosya yazdığı gazete ve dergiler var.
Bu yazı Kişisel gelişim, Liderlik, Vizyon kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>