Referans Noktası

Referans Noktası

Gürcan Banger

Cetvelin sıfır noktası, o cetvelle yaptığınız ölçümün referans noktasıdır. Her elektrik devresinde toprak adı verilen bir referans noktası olur; (kabaca) devredeki tüm elektriksel gerilimler toprağa göre ölçülür.

Bir dilde bir sözcüğün doğru yazılıp yazılmadığı, o dilin yazım (imla) kılavuzuna göre anlaşılır. Yazım kılavuzu, o dildeki sözcükler için bir referanstır.

Bir iktisatçının, örneğin Keynesci sayılması için görüşlerinin ünlü iktisatçı Keynes ile uyumuna dikkat edilir. Bu durumda Keynes, bir referans noktasıdır.

İnsan ilişkileri

İnsan ilişkilerinde de referans noktaları vardır. İlişkilerimize, olaylara kendi açımızdan (“ben” referans noktasından) veya çevremiz açısından (“sen” referans noktasından) bakabiliriz.

Bir duygusal ilişkide neyin referans olarak kullanılacağı oldukça hassas bir konudur. Örneğin sevdiğiniz bir insana alacağınız hediyenin kimin zevkine göre olacağı bir referans noktası sorunudur. Hele ki, karşılıklı tarafların beğenileri çakışmıyorsa ortada ciddi bir durum var demektir.

Ben olmayı önemseyen insanlar, başkalarının kendi yerlerine “düşünmesinden” pek hoşlanmazlar. Hele bu özellik, toplumumuzda pek yaygın olan “fedakarlık” duygusuyla birleşince tam bir felaket haline dönüşür. “Ben, böyle yapmamın senin için en doğru davranış olduğunu düşünmüştüm” cümlesi pek çok insanı sinirlendirmek için yeterlidir. Ya da “senin böyle düşüneceğini bildiğim için şöyle yaptım” şeklinde bir düşünce de kızdırıcı veya kırıcıdır.

Bu gibi durumlarda bir referans noktası karmaşası olduğu ortadadır. Bir kişi, bir başkasının referans noktası özgürlüğünü doğru olmayan biçimde kullanmaktadır.

Bir başkasının ne düşündüğü, ne hissettiği konusunda yargılarda bulunmak, genelde kırıcı ve üzücüdür. İlişkileri en çok zedeleyen davranış biçimlerinden birisidir.

İlişkinin altını oymak

Bir duygusal ilişkinin altını oyan cümlelerden birisi de “sen, benim seni sevdiğim kadar sevmiyorsun” cümlesidir. Bu cümleyi hatırladığımda aklıma hep “sevginin cetveli mi var ki, ölçmüşler” sorusu geliverir. Her kişinin duygularını ifade biçimi birbirinden farklıdır. Çok değerli hediyeler alan bir kişinin duygularını daha farklı aktaran bir başkasından daha fazla sevdiğini söyleyebilir miyiz?

Başka klasik cümleler de var. “Sen üzülme; ben hallederim” cümlesi örneğin. Ya da daha kabaları: “Senin aklın ermez şimdi; ben yaparım.” Bu tür cümlelerle yargılarda bulunduğumuzda karşımızdaki insanın ruhunu ezmiş sayılırız. Böyle sıradan yargılarla karşımızdaki kişiyi farklılaştıran değerleri yok saymış oluruz. Tüm bunlar bir duygusal ilişkinin altını oyan, ilişkiyi yok etme yönünde etkileri olan davranışlardır.

Varsaymak yerine iletişim kurmak, bence en sağlıklı yoldur. Doğru iletişim ile karşılıklı olarak doğru değer algıları da oluşur. Özetle; “varsayma, iletişim kur” desek konuyu doğru ifade etmiş oluruz.

Paylaş:

duyguguncesi hakkında

GÜRCAN BANGER, Eskişehir Maarif Koleji ve ODTÜ Elektrik Mühendisliği Bölümü mezunudur. Aynı bölümde yüksek lisans çalışması yaptı. Elektrik yüksek mühendisi. Kamuda mühendislik hizmetleri yapmanın yanında bilişim donanımı ve yazılımı, elektronik, eğitim sektörlerinde işletmeler kurdu, yönetti. Meslek odası ve sivil toplum kuruluşlarında yöneticilik yaptı. 2005’ten bu yana bazı büyük sanayi şirketleri de dâhil olmak üzere çeşitli kuruluşlarda iş kültürü, yönetim, yeniden yapılanma, kümelenme, girişimcilik, stratejik planlama, Endüstri 4.0 gibi konularda kurumsal danışman, iş ve işletme danışmanı ve eğitmen olarak hizmet sunuyor. Üniversitelerde kısmi zamanlı ders veriyor. Halen Raylı Sistemler Kümelenmesi'nde küme koordinatörü ve bizobiz.net danışmanlık ve eğitim firmasında proje koordinatörüdür. Kendini “business philosopher” olarak tanımlıyor. Düzenli olarak bloglarında (http://www.duyguguncesi.net ve http://www.bizobiz.net) yazıyor. Değişik konularda yayınlanmış kitapları var. Çeşitli gazete, dergi ve bloglarda yazıları yayınlanıyor.
Bu yazı Bakış açısı, İlişki, Kişisel gelişim, Yaşam kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir