Seramik, Cam ve Pişmiş Kil Ar-Ge Proje Pazarı

Seramik, Cam ve Pişmiş Kil Ar-Ge Proje Pazarı

Gürcan Banger

Eskişehir Sanayi Odası (ESO) tarafından başlatılan Ar-Ge Proje Pazarı faaliyetlerinin altıncısı 17 Ekim 2012 Çarşamba günü Anadolu Üniversitesi’nde yapılacak. Bu etkinliğin ilgi alanı seramik, cam ve pişmiş kil sektörleri olarak belirlenmiş. Etkinlikte sanayicilerin, akademisyenlerin ve araştırmacıların ar-ge projeleri sunumları yer alacak. Etkinliğe proje sunumu ile katılmak isteyenler 17 Eylül 2012’ye kadar başvuru yapabilirler. Etkinlik hakkında bilgiler ve başvuru için ilgili belge http://www.esinkap.net adresinde yer alıyor.

ESİNKAP olarak bilinen Ar-Ge Proje Pazarı etkinliği Eskişehir Sanayi Odası ve Organize Sanayi Bölgesi tarafından başlatılmakla birlikte Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) ortak olarak katılıyor. Etkinliğin sürekli destekçileri arasında Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) yer alıyor. KOSGEB de etkinliğe destek veren kuruluşlar arasında… Anadolu Üniversitesi’nin destekleriyle yapılacak etkinliğin yürütücülüğü Sanayi Geliştirme Merkezi (SANGEM) tarafından gerçekleştiriliyor.

İşbirliği Öne Çıkıyor
Yaşadığımız Küresel Çağ’ın en önemli özelliklerinden birisi ortak çalışma, işbirliği ve açık inovasyon yönelimlerinin önem kazanması. Ekonomik işletmelerden üniversitelere kadar farklı kategorilerdeki kurum ve kuruluşların birlikte çalışmaları ile yeni sinerji olanaklarının yaratılması bu çağın gerekleri arasında. Kümelenmelerin giderek daha fazla gündem konusu olmasının altında da işbirliği anlayışının özü var. Çünkü tek başına bir kişinin ya da bir firmanın yenilikçi ve katma değerli çözümler oluşturması Küresel Çağ’da çok zor.

Ar-Ge proje pazarları da yukarıda özetlediğim bu ihtiyaca hitap ediyor. Pazar etkinliği nedeniyle sanayiciler, ticaret mensupları, araştırmacılar, akademisyenler, yatırımcılar, girişimciler, danışmanlar ve tasarımcılar bir araya gelerek yeni işbirliklerini arıyorlar. Bu tür ortamlarda projesi olanlar destekçi bulurken, sınaî ya da ticari sorunları olan işletmeler çözüm üretme yeteneği olanlarla buluşuyor. İş dünyasının koşuşturması içinde gerçekleşemeyen bir araya gelişler Ar-Ge Proje Pazarı sayesinde yaşam buluyor.

Seramik, Cam ve Pişmiş Kil Sektörleri
Türkmen Dağı’nın eteklerinde Eskişehir, Kütahya ve Afyonkarahisar illeri yer alır. Bu bölge tarihte Frigya olarak anılır. Eskişehir’den doğuda Ankara’ya, güneyde Denizli’ye kadar uzanan bölgedeki vadilerde yer alan tarihi antik yerleşimler, höyük ve tümülüsler topraktan yapılmış çanak – çömlek türünde kaplar açısından zengindir. Özetle Frigya seramik, cam ve pişmiş kil açısından antik çağlardan bu yana önemli yerleşimlere konu olmuştur. Yakın tarihe geldiğimizde ise çağdaş Frigya’nın kiremit ve tuğla sektörleri ile ekonomik katma değer ürettiğini görürüz.

Eskişehir ve çevresini incelediğimizde günümüzdeki sanayi yapısı içinde seramik sektörünün önemli bir yer tuttuğu kolaylıkla ortaya çıkar. Bu bölgede karodan vitrifiyeye, sıradan ıslak zemin malzemesinden ileri seramiğe kadar pek çok alanda sayılan sektörlerin baskınlığı dikkati çeker. Türkiye’nin önemli sanayi alanlarından birisi olan Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan seramik, cam ve pişmiş kil sektörü işletmeleri bu durumu doğrulamaktadır.

Çok sayıda firmanın ortaklığı ile Eskişehir’de Anadolu Üniversitesi bünyesinde kurulan Seramik Araştırma Merkezi ülkemizin en önemli ar-ge kuruluşlarından birisidir. Eskişehir Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde bu sektörlerde çalışan önemli firmalar bulunmakta. Eskişehir Bilecik Kütahya Seramik Kümelenmesi (EBK) ise sektörün birlikte iş yapma konusunda atılmış önemli adımlarından birisi olup Türkiye’de başarılı ilk örneklerden birisini oluşturuyor.

Özetle; seramik, cam ve pişmiş kil sektörleri ülkemiz açısından katma değerli iş alanları… Bunları ar-ge, ür-ge, tasarım, inovasyon ve işbirliği açısından daha değerli yapacak bir etkinlik olarak ortaya çıkıyor ESİNKAP 6’ncı Ar-Ge Proje Pazarı…

Paylaş:

duyguguncesi hakkında

GÜRCAN BANGER, Eskişehir Maarif Koleji ve ODTÜ Elektrik Mühendisliği Bölümü mezunudur. Aynı bölümde yüksek lisans çalışması yaptı. Elektrik yüksek mühendisi. Kamuda mühendislik hizmetleri yapmanın yanında bilişim donanımı ve yazılımı, elektronik, eğitim sektörlerinde işletmeler kurdu, yönetti. Meslek odası ve sivil toplum kuruluşlarında yöneticilik yaptı. 2005’ten bu yana bazı büyük sanayi şirketleri de dâhil olmak üzere çeşitli kuruluşlarda iş kültürü, yönetim, yeniden yapılanma, kümelenme, girişimcilik, stratejik planlama, Endüstri 4.0 gibi konularda kurumsal danışman, iş ve işletme danışmanı ve eğitmen olarak hizmet sunuyor. Üniversitelerde kısmi zamanlı ders veriyor. Halen Raylı Sistemler Kümelenmesi'nde küme koordinatörü ve bizobiz.net danışmanlık ve eğitim firmasında proje koordinatörüdür. Kendini “business philosopher” olarak tanımlıyor. Düzenli olarak bloglarında (http://www.duyguguncesi.net ve http://www.bizobiz.net) yazıyor. Değişik konularda yayınlanmış kitapları var. Çeşitli gazete, dergi ve bloglarda yazıları yayınlanıyor. Son yayınları: "Endüstri 4.0 ve Akıllı İşletme", Dorlion Yayınları, Eylül 2016; "Endüstri 4.0 Ekstra", Dorlion Yayınları, Mayıs 2017.
Bu yazı Ar-Ge, Eskişehir, İş dünyası, İş kültürü, Proje kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın