Sıra; Bilişim ve Yazılım Projelerinde…

ESİNKAP Ar-Ge Proje Pazarı: Bilişim - Yazılım

Sıra; Bilişim ve Yazılım Projelerinde…

Gürcan Banger

Facebook’ta paylaş
Twitter’da paylaş
Duygu Güncesi
Facebook’ta izle
Twitter’da izle
Sık Kullanılanlara Ekle

Eskişehir Sanayi Odası (ESO), 2008 sonunda Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) ile birlikte kısa adı ESİNKAP olan bir proje başlattı. Bu proje kapsamında yapılan çalışmalarda Eskişehir sanayisinin inovasyon kapasitesinin belirlenmesi ve gelişimine katkı verilmesi hedefleniyordu. Bir dizi araştırma, eğitim ve danışmanlık çalışmasının ardından sanayinin ilgi duyabileceği projelerin görünür ve bilinir kılınması için bir sonraki aşamaya geçildi. Bu faaliyet, Ar-Ge Proje Pazarı olarak isimlendirildi. 2009’un Ocak ayında yapılan etkinlikte sanayinin paydaşı olan taraflar buluştular ve görüştüler.

ESİNKAP Ar-Ge Proje Pazarı, daha sonraki yıllarda kesintisiz biçimde devam etti. İkinci etkinlik, 2010’un Mayıs ayında ESO’nun bir projesi olarak Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile TTGV’nin destekleriyle Sanayi Geliştirme Merkezi (SANGEM) tarafından düzenlendi. 2011 Mayısında yapılan ESİNKAP Üçüncü Ar-Ge Proje Pazarı, aynı tarihte ülkenin başka noktalarındaki etkinliklere rağmen ilk iki etkinliğin deneyimi ile çok daha etkili ve katılımlı oldu. Bu etkinlikte de TÜBİTAK ve TTGV’nin destekleri devam ederken Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) ortak olarak yer aldı.

Sıra Dördüncü Ar-Ge Proje Pazarı’na geldiğinde artık genel temalı etkinlikten özel temalı pazara geçme ihtiyacı oluşmuştu. Dördüncü etkinlik, gene BEBKA’nın ortaklığı, TÜBİTAK ve TTGV’nin destekleriyle ulaşım sistemleri alanında yapıldı. Bu arada havacılık ve raylı sistemler kümelenmelerini kurmuş olan Eskişehir’deki etkinliğe katılım daha yüksek ve nitelikli oldu. Havacılık, raylı sistemler ve otomotiv olarak bölümlenmiş etkinliği, katılımcıların yanında yerel ve yaygın medya da ilgi ile izledi.

Beşinci Ar-Ge Proje Pazarı

ESİNKAP Beşinci Ar-Ge Proje Pazarı, 31 Mayıs 2012 tarihinde Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılacak. Bu kez etkinliğin teması bilişim ve yazılım olarak belirlenmiş. Etkinliğe ilişkin duyuru ve katılım formu İnternet’te www.esinkap.net adresinde yer alıyor. Aynı adreste etkinliğe sunulacak projelerin hangi alt alanlarda olabileceğine ilişkin bir liste de verilmiş. Pazara proje ile katılmak isteyen proje sahiplerinin, başvuru formunu 2 Nisan 2012 tarihine kadar doldurmaları gerekiyor. İzleyici olarak katılmak isteyenler için bir zaman kısıtlaması yok; 31 Mayıs’tan birkaç gün öncesine kadar başvuru formunu oldurup gönderebilirler.

Beşinci etkinliği, her zamanki gibi Eskişehir Sanayi Odası (ESO) düzenliyor. Projenin diğer ortağı ise BEBKA. Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) ile TÜBİTAK ve TTGV’nin destekleri sürüyor. Bu etkinlikte Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) de destekleyenler arasında yer alıyor. ESOGÜ’nün varlığı ile sanayi – üniversite işbirliğinde yeni ve önemli bir adım daha atılacak. Etkinliğin ana amaçlarından birisi olan sanayici, araştırmacı, akademisyen, buluşçu, projeci, girişimci ve yatırımcıyı buluşturma fikrinin bir kez daha gerçeğe dönüşeceği anlaşılıyor. Bu etkinliği de ESO ve EOSB’nin bağlı kuruluşlarından birisi olan SANGEM organize ediyor.

Etkinlikte gerçekleştirilen oturumlarda ar-ge projesi sahipleri, kendilerine verilen zaman dilimi içinde projelerini anlatma fırsatı buluyorlar. Sunumlar dışında etkinlik süresinde katılımcıların işbirliği için karşılıklı görüşmeleri ve birlikte çalışma imkânı oluşturmaları isteniyor. Böylece sanayinin ihtiyacı olan proje ve iş fikirleri, birliktelikle ticarileşmeye doğru yola çıkmış olacak.

Bilişim ve Yazılım

Bilişim ve yazılım sektörleri, ekonominin katma değerli ve önemli iş alanları olarak hızla büyüyor ve gelişiyor. Günümüzde henüz bilgisayar olarak gördüğümüz bu iş alanlarının yakın gelecekte yaşamımızın daha büyük bölümleri ile ilintileneceğine hiç kuşku yok. Merkezi hükümetlerden yere yönetimlere, özel sektörden sivil topluma, ev yaşamından dış mekânlara kadar her alanda bilişim ve yazılımın kullanımı yaygınlaşacak. Hatta vazgeçilmez hale gelecek.

Bir yandan sektörün sürekli büyüyor olması, diğer yandan ekonominin en katma değerli iş alanlarından birisi olması ESİNKAP Beşinci Ar-Ge Proje Pazarı için bu temanın seçilmiş olmasını da açıklıyor. Ülkemizin ve kentimizin bu alanda üretebileceği ve elde edebileceği fazlaca değer var.

Diğer yandan bu sektörlerin geleneksel bilişim ve yazılım projeleri yerine havacılık, raylı sistemler, otomotiv, medikal ve benzeri katma değerli sektörlerle bütünleşik projelere yönelmesi gerekiyor. Bu açıdan Ar-Ge Proje Pazarı, bu tür fırsatlar için yol gösterici olacaktır.

Paylaş:

duyguguncesi hakkında

GÜRCAN BANGER, Eskişehir Maarif Koleji ve ODTÜ Elektrik Mühendisliği Bölümü mezunudur. Aynı bölümde yüksek lisans çalışması yaptı. Elektrik yüksek mühendisi. Kamuda mühendislik hizmetleri yapmanın yanında bilişim donanımı ve yazılımı, elektronik, eğitim sektörlerinde işletmeler kurdu, yönetti. Meslek odası ve sivil toplum kuruluşlarında yöneticilik yaptı. 2005’ten bu yana bazı büyük sanayi şirketleri de dâhil olmak üzere çeşitli kuruluşlarda iş kültürü, yönetim, yeniden yapılanma, kümelenme, girişimcilik, stratejik planlama gibi konularda kurumsal danışman, iş ve işletme danışmanı ve eğitmen olarak hizmet sunuyor. Üniversitelerde kısmi zamanlı ders veriyor. Halen Raylı Sistemler Kümelenmesi'nde küme koordinatörü ve bizobiz.net danışmanlık ve eğitim firmasında proje koordinatörüdür. Kendini “business philosopher” olarak tanımlıyor. Düzenli olarak bloglarında (http://www.duyguguncesi.net ve http://www.bizobiz.net) yazıyor. Değişik konularda yayınlanmış kitapları var. Çeşitli gazete, dergi ve bloglarda yazıları yayınlanıyor.
Bu yazı Ar-Ge, Bilişim, Eskişehir, Proje, Sanayi - Endüstri kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir