Yaratıcılık ve Mekân

Yaratıcılık ve Mekan

Yaratıcılık ve Mekân

Yaratıcılık ve Mekân

Gürcan Banger

Facebook’ta paylaş
Twitter’da paylaş
Duygu Güncesi
Facebook’ta izle
Twitter’da izle

Yaşanan mekânın özelliklerinin, insanı zihinsel ve duygusal yönlerden etkilediğine hiç kuşku yok. Yüksek niteliklere sahip bir mekân, kişinin verimliliğini de genel anlamda çok ciddi ölçülerde etkiliyor olmalı. Yaratıcı bireylerin katı kuralları olan düzenden hoşlanmadıkları zaman zaman söylenir; ama düzensiz bir yaşama ve çalışma ortamının da yaratıcılığa olumlu katkıları olduğunu iddia edemeyiz.

Yaratıcı düşüncelerin üretilebileceği bir mekânın, ön koşulunun o mekânın olumlu düşüncelere üretmeye (genel anlamda olumlu bir ruh ve akıl ortamı yaratmaya) uygun olması gerektiği kanaatindeyim. Bu nedenle insanın mekânlar ilişkilerine öncelikle olumlu düşünceler açısından bakmalı. İyi düzenlenmiş veya doğru seçilmiş bir mekân, ilk elde olumlu düşünceler üretebilmeye uygun olmalı. Belli bir asgari düzeni sağlanmamış, iç uyumluluğu olmayan ve insan ölçülerinin dışında bir mekânda düşünsel olarak olumluluğu yakalamak pek mümkün olmasa gerek.

İç Mekan

Yaratıcılık ve Mekân

Önceki yazılarımdan birisinde iki insan arasında sevgiye dayalı bir ilişkinin eğlendirici olması gereğinden söz etmiştim. Sanırım; bu yaklaşımı yaratıcı fikirlerin üretilebileceği mekânlar için de ifade etmeliyim. Fikir üretimi için kullanılacak bir ortamı, keyifli bir mekân haline getirmeli. İnsan, o mekânda bulunduğunda kendini “iyi” hissetmeli. Tabii ki, ‘iyi’ sözcüğünü ihtiyatla kullanıyorum. Eğer ‘iyi’ olmayı huzur ve rahatlık olarak algılarsak, fikir üreteceğimiz bir mekân yerine bizi gevşemeye ve uyku haline yönlendirecek bir ortam hazırlamış olabiliriz.

Bulunduğu mekândan keyif alan bir kişi, muhtemelen yaptığı işten de keyif alacaktır. Böylece daha yüksek verimlilik ve yaratıcılıkta fikir ve iş üretmek mümkün olacaktır.

Çalışma yaşamının sıklıkla unutulan ama en önemli ilkelerinden birisi, can sıkıcılığa ve bıktırıcılığa yer verilmemesidir. Can sıkıcılık ve monotonluk, verimi ve yaratıyı yok eden unsurların başında gelir. Bu olumsuz duyguların üretilmesinde, hiç kuşkusuz yaşanan mekânın özel bir önemi var.

Mekan Tasarımı

Yaratıcılık ve Mekân

Pek çoğumuzda düzensiz bir odada, karmakarışık bir masada çalışmak alışkanlık haline gelmiştir. Hatta bir başkasının odamızı, masamızı veya dolabımızı düzenlemesine tahammül bile edemeyiz. O karışıklıkta kolayca bulduğumuzu sandığımız şeyleri, düzenleme sonrasında bulmayacağımızı düşünürüz. Bence karışıklığın bu “faziletine” itibar etmek, o karışıklık nedeniyle neler kaybettiğimizin fakında olmamak demektir.

Mekânın insana olan yansılarını, yaşamın tamamında da görmek mümkün… Sıkıcı, boğucu bir ortamda yaşamdan tat almak zorlaşır. Bizi canlı tutan en önemli özelliklerimizden birisi olan çevremizi ve yaşamımızı anlamlandırmak zorlaşır. Eğer yaşamdan tat alamıyor ve dünyamızı anlamlandıramıyorsak, bu durumda yaşamımızı boşa harcıyoruz demektir. O yaşam ki, belki de yitirinceye kadar bize, kendimize ait olan varlığımız.

Bir öneri: Bugün odanızı, masanızı, dolabınızı düzenlemek için biraz zaman ayırın ve bu düzeni ve temizliği korumaya, sürekli kılmaya çalışın. Emeğinize ve zamanınıza değdiğini göreceksiniz.

Paylaş:

duyguguncesi hakkında

GÜRCAN BANGER, Eskişehir Maarif Koleji ve ODTÜ Elektrik Mühendisliği Bölümü mezunudur. Aynı bölümde yüksek lisans çalışması yaptı. Elektrik yüksek mühendisi. Kamuda mühendislik hizmetleri yapmanın yanında bilişim donanımı ve yazılımı, elektronik, eğitim sektörlerinde işletmeler kurdu, yönetti. Meslek odası ve sivil toplum kuruluşlarında yöneticilik yaptı. 2005’ten bu yana bazı büyük sanayi şirketleri de dâhil olmak üzere çeşitli kuruluşlarda iş kültürü, yönetim, yeniden yapılanma, kümelenme, girişimcilik, stratejik planlama gibi konularda kurumsal danışman, iş ve işletme danışmanı ve eğitmen olarak hizmet sunuyor. Üniversitelerde kısmi zamanlı ders veriyor. Halen Raylı Sistemler Kümelenmesi'nde küme koordinatörü ve bizobiz.net danışmanlık ve eğitim firmasında proje koordinatörüdür. Kendini “business philosopher” olarak tanımlıyor. Düzenli olarak bloglarında (http://www.duyguguncesi.net ve http://www.bizobiz.net) yazıyor. Değişik konularda yayınlanmış kitapları var. Çeşitli gazete, dergi ve bloglarda yazıları yayınlanıyor.
Bu yazı Mekân, Tasarım, Yaratıcılık, Yaşam, Yaşam çevresi kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir