Yaşam ve Kariyer Öğütleri

Yaşam ve Kariyer Öğütleri

Yaşam ve Kariyer Öğütleri

Gürcan Banger

Facebook’ta paylaş
Twitter’da paylaş
Duygu Güncesi
Facebook’ta izle
Twitter’da izle

Öğütçü öğretiler hayli eskilerde kaldı. Sanki kişisel geliştirme (bireysel gelişim) öğretileri bunun yerini aldı gibi… Şimdikiler özgürlüğü ve bağımsızlığı mı öğretiyor? Yoksa mevcut düzenle daha iyi uyuşmayı mı? Bireyin seçimleri yapabildiği bir biçimi, öğütçü öğreti yaklaşımıyla kurgulamak mümkün mü? Deneyelim, görelim.

Kendini Değiştirmek

Diğer elini hatırla. Zayıf elin ile yazabiliyor musun? Topa daha iyi vurmak için zayıf ayağını geliştiriyor musun? Yapamıyor olabilirsin. Ama önemli olan yapamıyor olman değil, yapmıyor olmandır. Sormalısın. Değişip gelişebilirsin. Bunu isteyip istemediğini sormalısın kendine.

Kim ve ne olmak için değişmek istiyorsun? Hiçbir şey yapma. Çoğu zaman düşünmek, sadece oturup öylece düşünmek işten sayılmaz. Ama unutmamalıyız ki; düşünmek, insan olmanın en önemli farklılığıdır. Buna zaman ayırmalısın. Öylece otur. İnsanın bedeni gibi zihni de dinlenmeye ihtiyaç duyar. Pascal, “İnsanın tüm dertleri bir odada kendi başına, sessizce ve uzun süre oturmayı becerememesinden doğar” der.

Gerçeğin sesini dinle. Kendinle baş başa otururken ve yalnızca dinlenirken, kendinizin pek ender duyabildiğin bir yanının konuştuğunu duyacaksın. Evreni senin için anlaşılır kılan, işte bu yanındır.

Çocukluğuna geri dön. Artık kendi başına ne yapabileceğini fark etmenin zamanı geldi de geçiyor. Şimdi tekrar çocukluğun o masum ve haylaz yaratıcılığına ve yenilikçiliğine dönmenin zamanı geldi. İş yaşamında ihtiyacın olan budur.

Yaşam ve Kariyer Öğütleri

Kendin Olmak

Utangaç olma. Utangaç olma. Ama saygısız da olma. Gerektiğinde kötü görün, risk al, belki saygınlığını yitir. Ama kendin ol. Kendin ol.

Kendini başka biriyle paylaş. Açıl ve incinmeye hazır ol. Kendi bölgene sıkışıp kalma. Dürüst ol ve korkuyu tat. Ama kendin ol.

İncinebilirsin. Başkalarındaki incinmeden haince bir tat alırız. Ama kendimizde görmeye tahammül edemeyiz. Bunu öğrenmemiz gerekli.

TV’ni yok et. TV’ni önce sen yok et, çünkü muhtemelen o seni yok ediyor. Günümüzde bağımlılığın en seçkin araçlarından birisidir O. TV izlerken sen kendi kaynaklarını tüketiyorsun… Hem de medyacılara para ödeme pahasına… Düşün. Sen gerçekten televizyonun olmayı istediğin tarafında mısın?

Öykü oku. Yaşamı öğrenmenin yolunda başka insanların deneyimleri değerlidir. Bu nedenle onları dinlemeye zaman ayırmalısın. Başarılı veya başarısız olmuş kişilerin yaşam öyküleri her zaman öğreticidir.

Yaşam ve Kariyer Öğütleri

Anka kuşu ol. Anais Nin, “Derinlemesine yaşayan insanlar ölümden korkmazlar” der. Bob Dylan, “Doğmak için uğraşmayan insan, ölmekle meşguldür” demiş bir tarihte. Tahliye olmayı bekleme.

Paylaşmadığın arkadaşlarını terk et. Karşılıklı olarak herhangi bir konuda hedeflerinize adaletle destek olmayan arkadaşlıklardan nezaketle uzaklaş. Kimlerle arkadaş olacağına karar verirken iyi düşün.

Kötümserlerden uzak dur. Sen kötümser olma; kötümserlerden de uzak dur. Bir kötümserle konuşuyorsan yavaş yavaş olanakların yok olduğunu, fırsatların tehdide dönüştüğünü görürsün.

Paylaş:

duyguguncesi hakkında

Gürcan Banger, Eskişehir Maarif Koleji ve ODTÜ mezunu. Elektrik yüksek mühendisi (opsiyonu bilgisayarlı denetim). Business philosopher. Halen iş kültürü, yönetim, yeniden yapılanma, kümelenme, girişimcilik gibi konularda kurumsal danışman, iş ve işletme danışmanı ve eğitmen olarak çalışıyor. Raylı Sistemler Kümelenmesi'nde küme koordinatörü ve bizobiz.net'te proje koordinatörüdür. Düzenli olarak bloglarında ( http://www.duyguguncesi.net ve http://www.bizobiz.net ) yazıyor. Köşe ve dosya yazdığı gazete, dergi ve bloglar var.
Bu yazı Bakış açısı, Başarı, İş dünyası, İş kültürü kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir